Električni automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Re: Zanimljivi oglasi

Post od Milos »

member napisao: 11 Apr 2023, 23:49 Par činjenica gde dizel i dalje nema premca: za 5 minuta puniš za 1000km. Vreme #1
Puniš gde hoćeš i kad hoćeš,i koliko hoćeš. Vreme #2
U slučaju kvara, kvar se rešava za 2-48h. Vreme #3

Za logistiku, komercijalu itd. je glavni faktor vreme.

A vi pišete cenu struje u jednotarifnim brojilima, punjenje po celu noć itd. Ne zna čovek šta da napiše na to.
Ovo sto si ti napisao su prednosti bilo kog goriva,a ne samo dizela :)
Najveca prednost dizela je ubedljivo pozar kad se zapali,naspram benzinca najmanje stete okolo.Jednostavno slabije gori.
O zapaljivosti elektricnih vozila ne treba ni govoriti tek,kao sibice su kad buknu,a kako da ih gase i dalje ne znaju ni sami.Po svetu u pojedinim garazama im je zabranjen ulaz.
Xepoj87 napisao: 12 Apr 2023, 10:11 Odakle nekom servisu pristup original Tesla ili Mercedes bateriji? Nisu te baterije univerzalne, pa da se celije zamenjuju kao akumulatori.
E moj ti , dzabe ti IQ 160 kad nisi informisan.Pa Mercedes to ima godinama :

Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ja htedoh da pitam, koje električno vozilo je za ljude iz Pirota, Vranja, Leskovca, koji često imaju potrebu da odu do Beograda, Novog Sada, Subotice, da ne kažem komercijaliste koji imaju slične ture, autoputem, da može auto da se vozi brzinom od 140 kmh, a da posle prvog puta ne popizdiš?

Ovo iznad napisano je "potreba" velikog broja ljudi.

Ja lično, kod kuće imam solarne panele, u firmi imam solarne panele, firma mi je udaljena od kuće 12 km, magistralni put, želim da probam neki EV, tako da nisam protivnik EV.

(Napisao sam ovo da Nidža ne bi pomislio da ne znam da izračunam svoje troškove i da slabo kapiram, tj. da ne pomisli da sam glup već da sam na njegovoj strani)

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Zanimljivi oglasi

Post od Xepoj87 »

Eqe 350+ bi ti bio dobar izbor recimo.
Ima oko 500km realan range.

Aboki, imaju svoje baterije, a celije dobavljaju od odredjenog proizvodjaca, vecina od CATL, ali nisu univerzalne i ne moze se tek tako kupiti u prodavnici.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

EV klinika iz Zg remontuje i baterije i motore na raznim kolima, uključujući i Teslu naravno. Očigledno su komponente daleko univerzalnije nego što se misli. Svakako su im nove ćelije dostupne, kao i delovi za motore.

We have our franchise support in:
Inssbruck – ✅
Istanbul – ✅
Stuttgart ✅
Nuremberg ✅
Oslo ✅
Bucharest ✅
Podgorica soon

Our center and research lab is in Zagreb Croatia ✅✅✅✅✅✅
Address: TOP SECRET

Šta im je problem da otvore predstavništvo gde god ima redovnih mušterija, makar redovan transport do Zg i nazad? U ovom poslu je najvažnije početi među prvima, a to su već završili.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Imaj samo u vidu da ako ti odes u Zagreb i stavis novu bateriju, kojq kosta koliko hiljada evra, teretski bi to trebao da prijavis carini i platis dazbine ovde. Mislim nece niko znati na blef, ali ako dogovore neku akciju, lako je ispratiti. Ako bi slao svoju bateriju na popravku, to bi 100% islo preko carine.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
aboki
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2017, 22:23
Garaža: Renault Zoe R135, Renault Scenic 2 2.0T

el

Post od aboki »

carov2 napisao: 12 Apr 2023, 13:00 Ja htedoh da pitam, koje električno vozilo je za ljude iz Pirota, Vranja, Leskovca, koji često imaju potrebu da odu do Beograda, Novog Sada, Subotice, da ne kažem komercijaliste koji imaju slične ture, autoputem, da može auto da se vozi brzinom od 140 kmh, a da posle prvog puta ne popizdiš?

Ja lično, kod kuće imam solarne panele, u firmi imam solarne panele, firma mi je udaljena od kuće 12 km, magistralni put, želim da probam neki EV, tako da nisam protivnik EV.

(Napisao sam ovo da Nidža ne bi pomislio da ne znam da izračunam svoje troškove i da slabo kapiram, tj. da ne pomisli da sam glup Slikaveć da sam na njegovoj strani)

Sa baterijom od 100kwh, sa tim da do Subotice ne bi dobacio bez punjenja :D
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

nidza napisao:EV klinika iz Zg remontuje i baterije i motore na raznim kolima, uključujući i Teslu naravno. Očigledno su komponente daleko univerzalnije nego što se misli. Svakako su im nove ćelije dostupne, kao i delovi za motore.

We have our franchise support in:
Inssbruck – Slika
Istanbul – Slika
Stuttgart Slika
Nuremberg Slika
Oslo Slika
Bucharest Slika
Podgorica soon

Our center and research lab is in Zagreb Croatia SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Address: TOP SECRET

Šta im je problem da otvore predstavništvo gde god ima redovnih mušterija, makar redovan transport do Zg i nazad? U ovom poslu je najvažnije početi među prvima, a to su već završili.
Adresa bi im bila problem.

kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

aboki napisao:
carov2 napisao: 12 Apr 2023, 13:00 Ja htedoh da pitam, koje električno vozilo je za ljude iz Pirota, Vranja, Leskovca, koji često imaju potrebu da odu do Beograda, Novog Sada, Subotice, da ne kažem komercijaliste koji imaju slične ture, autoputem, da može auto da se vozi brzinom od 140 kmh, a da posle prvog puta ne popizdiš?

(Napisao sam ovo da Nidža ne bi pomislio da ne znam da izračunam svoje troškove i da slabo kapiram, tj. da ne pomisli da sam glup Slikaveć da sam na njegovoj strani)

Sa baterijom od 100kwh, sa tim da do Subotice ne bi dobacio bez punjenja :D
Moze da dobaci, ali ne sa 140kmh na AP..
Mozda neki NIO ET7 sa 150kWh baterijom

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

A da se istog dana vratim?

Meni je ova autonomija na autoputu pri 140 kmh jedan od najvećih razloga PROTIV, a auto platiš mnogo para.

Ja maštarim, kada bih kupio, taman ga odvezem dole u Grčku, tamo je super za svaki dan, a onda računam, pa jbt, ni do Grčke ne mogu da stignem lagano, a meni je Grčka blizu.
Podsećam, domet, autoput 140 kmh.
Ukoliko se dobro sećam, kolega Boki je napisao da je cca 230km neka bude pri brzini od 130 kmh.

kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Zanimljivi oglasi

Post od kami »

Racunaj 30kWh na 130kmh za neki veci auto, pa racunas kolika ti baterija treba.
BMW i7 trosi oko 27kWh na 120kmh

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Ma lako se računa, treba mi najveća moguća.

Jbg, ja sam u poslednje vreme stalno u nekoj žurbi, stalno negde žurim, puno vozim i naravno, desi se da me mrzi da stanem da sipam gorivo, ajde sipaću kada stignem ili sutra i onda se naravno, loše preračunam, a vozim brzo gde auto dosta troši i dođem u situaciju da moram da spuštam tempo jer me strah da neću naći pumpu i slično i tu onda pizdim, milim, umesto da sam stao, sipao gorivo i opet pun gas.
Pizdeo bih da zbog baterije/kalkulacije moram da spuštam svoj tempo i da vozim ispod ograničenja.

Korisnikov avatar
aboki
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2017, 22:23
Garaža: Renault Zoe R135, Renault Scenic 2 2.0T

Post od aboki »

carov2 napisao:A da se istog dana vratim? Slika

Meni je ova autonomija na autoputu pri 140 kmh jedan od najvećih razloga PROTIV, a auto platiš mnogo para.

Ja maštarim, kada bih kupio, taman ga odvezem dole u Grčku, tamo je super za svaki dan, a onda računam, pa jbt, ni do Grčke ne mogu da stignem lagano, a meni je Grčka blizu.
Podsećam, domet, autoput 140 kmh.
Ukoliko se dobro sećam, kolega Boki je napisao da je cca 230km neka bude pri brzini od 130 kmh.

Jeste, ali je meni baterija 52kwh. Mislim da ne treba da te brine domet ako uzmes auto sa 100kwh baterijom. Za bas zurbu stanes na DC, jeste da platis, ali za 30min ides dalje.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Mislim da će uskoro kod nas situacija biti još bolja, u smislu da će broj punjača rasti, a broj vozila neće tom brzinom.

Послато са 21051182G помоћу Тапатока

dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Ja ozbiljno razmisljam o elektro autu... Imam gde da punim,ali me strah malo oko duzih tura. Jer nekada ne znam kada i kako ce mi se odvijati dan
Takodje kada uzmem sve te troskove, trenutno me najvise odbija cena (jer 'ebi ga za razliku mozes da se vozis bez problema 200k km :D )
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

1) ne može da se uzme EV i ne promene navike, to u startu zaboravite
2) neće uskoro EV biti za svakog ni koristan, a posebno ne dostupan

U SLO najprodavaniji auto proteklog meseca Tesla Y, npr.

Mogla bi diskusija da se prebaci u temu o EV, imamo je.

@dzonic87 druga je matematika prilikom kupovine. Bez obzira kako auto finansiraš, podeli to na, recimo, 60 mesečnih rata + gorivo, obe opcije, pa vidi šta ti je egal SUS vs EV.
Odgovori