Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Letnje gume

Post od dag81 »

I Hankook Evo 3 je stariji model od Ventus Prime 4, pa je visa klasa.
Primus i Ventus su HP gume, prave se za manje dimenzije.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Gaginh0 napisao: 16 Maj 2023, 21:01 Ako neko ima iskustva neka mi napiše koja je guma najbolji izbor od ovih što ću ih nabrojati. Cene su približne.

Nexen N Fera SU1
Nexen N Fera Sport
Hankook Ventus Prime 2
Hankook Ventus Prime 3
Hankook Ventus Prime 4

U budžet se takođe uklapa i Barum Bravuris 5 i Kumho Ecsta PS71.
Po onome sto sam ja zakljucio kada sam birao:
Ako na skali od 1-10 kvaliteta i cene(gde je 10 najvisa cena i najbolje preformanse) imamo:

Miselin i Continental, cena za 10/preformanse 10

Goodyear 9/9

Brendovi sa cenom za10/preformanse 9(skupe a ne vrede),da ne nabrajamo brendove da ne otvorimo pandorinu kutiju.

Hankook je guma sa cenom8/preformansom9, sto je cini jedinstvenom i po mnogima sa najboljom odnosom cena/kvalitet

Nesto slicno ima Sava, cena4/kvalitet6, sto je takodje cini jedinstvenom.

Ali, Reklo bi se da je Nexen ipak 7/7

E sad, svaki proizvidjac pravi vise tipova guma, recimo turing(udobnija/tisa/manje se trosi/slabije preformanse) i to bi bila hankook prime 4(2 i3 su starije).

Drugi tip, preformanse gume(tvrdja/bucnija/bolje preformanse i brze trosenje gume), i to bi bile ove Nexen gume koje si naveo.

Naravno i Hankok ima preformance gumu- s1 evo3, kao sto i Nexen ima turing gumu- n fera primus.

Sa jedne strane tu je mnogo pozitivnih ocena za Hankok, a sa druge su sarene ocene za Nexen.

Hankok je za klasu skuplja i za 2 klase bolja guma od Nexena, bar po testovima. A novi Hankok prime4 u nekim segmentima pobedjuje i premium.

Recimo kada ja sam ja uzimao gumu Nexen je bila 12000, Hankook 14000, premium 17. narucio Nexen i odustao u zadnjem trenutku. Uzeo Hankok.
Poslednja izmena od raks88 u 17 Maj 2023, 23:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

U čemu je tačno Hankook za “dve klase” bolji od Nexena? Danas sam listao razne testove i Nexen se itekako dobro drži, često primetno bolje od mnogih izvikanih “premium”. 😊
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Za pocetak, nisam se lepo izrazio, nisam mislio na "one" dve klase, koje govore da je ogromna razlika, mislio sam na dve ocene da tako kazem, 7/8/9/10 su odlicne gume.
A do te dve ocene sam dosao nakon mesec dana blejanja po forumima i gledanja svih mogucih testova. Moja zelja je bila Nexen ali sam naisao na mnogo sarenih mjsljenja, a sa Hankookom nije imalo greske, svi su hvalili, i zvanicno i na forumuma. Pored toga ja sam normalan vozac, dovoljan mi je i Tigar, i nikada ne bi ni prepoznao razliku izmedju Nexena i Hankoka, al ajde, volim bolje da imam.

Ipak izmedju ocena 7 i 9 ima i osmica, tu moze dosta guma da stane -Faklen, Nokian, Yokohama Toyo itd...al opet mnigo zavisi od modela do modela gume.

Nexen je po mnogim testovima za nijansu blizi Fluidi/Kleberu/Barumu nego Hankoku. I naravno, ne treba porediti neki top Nexenov model sa obicnom Hankok turing gumom.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Primus na najnovijem Adacovom testu 2023 je potpuno isto ocenjen kao i Prime 4, kakvih 2 klase razlike.
https://dis-a.com/blog/adac-test-ljetnih-guma-2023/
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Zbog tog testa sam je zeleo. Ali ostalih 10-15 teatova koji postoje su je drugacuje ocenili.
Evo nekih
https://www.tyrereviews.com/Article/202 ... erview.htm
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Type/P ... ing-Tyres/
https://www.testgume.eu/autobild/summer ... 15-55-r17/
https://alltyretests.com/nexen-n-fera-p ... st-review/
Reklo bi se da jako dobra, ali je Hankook Prime4 na mnogim testovima pozicioniran u samom vrhu. Plus je neko opste misljenje da je s1evo3 mnogo bolja nego sto testovi kazu a kazu da je i ona pri vrhu.

Sto se tice foruma i misljelja za Nexen, sve sam pregledao. Jedan clan ih koristi i jako je zadovoljan ali ih bas koristi na jacim autima i zna sta prica. Ali koristi jace modele. Ostali forumi/teme/clanovi smatraju da Nexen jos dosta mora da se dokazuje da bi imao pozitivna misljenja kao sto ih trenutno ima Goodyead i Hankook, kao i Sava i Kleber. To su brendovi koji se 20x vise pominju na forumima i to u uglavnom pozitovna ili jako pozitivna misljenja
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Ne branim ja Nexen. Sve je stvar afiniteta. Meni Kumho koji je dosta bolje ocenjen od Nexena nikako nije odgovarao i vratio ih sve 4.
Ne vozim brzo i agresivno, bitno mi je, da je guma meka i tiha. Tu je Nexen bolji od mnogih drugih daleko poznatijih brendova. Brzo se trosi ali opet ni to mi ne igra ulogu jer cu za manje od 2 godine promeniti auto.

Inače za Savu su u poslednje vreme mnogo više negativnih nego pozitivnih misljenja.
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

I meni je Nexen bio prva zelja, izmedju ostalog zato sto je meka i tiha, ali gde god sam na strani postavio pitanje za misljenje, bez izuzetka sam dobio odgovor dodaj jos malo za Hankook.

Da li sam pogresio-nemam pojma.
Sve sto sam napisao se oslanja na razne testove i misljenja clanova, ne na svoje iskustvo jer ga nemam. I taj s1evo3 sa kupio pre mesec dana i jos nisam presao 80km/h.

Ili je cela prica mozda malo preterivanje pa i moje misljenje, mozda je za 95posto situacija dovoljna i budzet guma.

Sto se tice Save, pored moguce fabricke greske(to je manji problem, iscimas se i zamenis), najveci problem je brz pad dobrih preformansi. Al opet je prejeftina, bila je 9000 u trentku kada je Nexen bio 12 a Hankook 14.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ja imam već četvrtu sezonu Nexen SU1, ali sam namerno i njih ubacio u izbor čisto zbog poređenja sa ostalim gumama.

Konkretno sam zadovoljan sa njima. Stavljene 2020., dot xx19, trenutno izmedju 5,5 i 6mm.

Prva "anomalija" mi se pojavila prošle sezone kad su počele da proklizavaju pri polasku. U situacijama kad hoću malko oštrije da se ubacim u saobraćaj. Ali isto tako sam imao i par oštrijih kočenja gde sam bio skroz zadovoljan kako su ukočile.

Nisam neki oštar vozač, em što si ovDE ograničen radarima na svakom ćošku, pa ni nisam imao nekih ekstremnih situacija do sada.

Čini mi se da od početka nisu baš dobre ni za minimalnu količinu zadržane vode na kolovozu.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Drugar imao Hankook Evo 3 kaze lrezadovoljan. Skinemo pre nekih 10ak dana Evo3 prednje dosle do 4mm zadnje oko 5-5.5, stavili GY Asymnetric 6. Salje poruke posle dan/dva, kaze jbt ovo je brutalno kako drze, koliko su udobne... A bio prezadovoljan sa EVO 3.
Zato ja kazem, uvek je bitno sta si vozio da bi mogao uporediti sa drugom gumom, i to se oseti prvih dan/dva posle se naviknes.
Na G30 imao Michelin Primacy 3 MOE rft, sara 6mm, dot 2020. Guma je zivi uzas koliko klizi na mokrom, a ni po suvomnije puno bolja. Bukvalno nesigurna guma za voznju, auto je X drive. Da sam ostavljao auto, morao bih promenuti gume koje su spale 1mm od novih, posto su nove na oko 7mm.

P.S. Ljudi ce pre uzeti Savu nego Nexen zato sto su culi za Savu, a ne zato sto je bolja. Ili nebitno ove dve marke, pre ce uzeti Tigar/nego Matador npr.jer su za Tigar culi. Ili pre Lassu nego Matador/Nexen/Viking...Tako da odabir brenda u 70% slucajeva ne znaci da nesto valja, vec znaci koliko je jak marketing odredjenog proizvodjaca.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Dag, na osnovu čega formiraš utisak o nekoj gumi? Je l' vas zovu na neke prezentacije ili nešto slično? Malo mi je neverovatno da svaku možeš da probaš nakon ugradnje nekom...
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Ja sam vozio na proslom autu zimsku Gy Ug9+ gumu. Meni je to najbolja zimska guma, pogotovu za lose uslove(sneg), tiha, udobna. Doduse bila je skuplja od premiuma pre 2god kada sam kupio.

A za tu letnju Asy⁶ kazu svi da je brutalno dobra, ali kada sam Sada ja kupovao gumu za leto ona je bila papeno skupa.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Asy je među jeftinijim premiumkama u UHP segmentu i jeste za svaku preporuku, ali ne bih rekao da je brutalna, to je u ovom društvu možda Mich PS sa sufiksom S, Cup, Conti Sportcontact…

Sve te gume su za svaku preporuku, a za brutalnu, treba i adekvatan auto.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Dobro je jos nisi poredio sa semi ili full slik gumom.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

:)
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori