Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Saša »

Ne radi to niko od operatera u redovnim paketima, to rade sa ovim jednokratnim eSIM karticama koje kupiš na kraći period da ti posluži u inostranstvu to je to. A to naravno rade da biste kupili više tih "kartica" i da bi oni tako više zaradili, a ne da bi vama omogućili komfor da sa jedne delite celoj familiji. :D Isto tako, neće vam sigurno dati ni da karticu iz jedne zemlje koristite drugoj ili trećoj neograničeno na konto tog ukinutog roaminga, odnosno da vučete i vremenski i količinski neograničeno Net (data protok). U nekom momentu će vam sigurno uskratiti uslugu. Uostalom, sigurno imaju i međusobno takve dogovore. A to što mi želimo da to zloupotrebljavamo - to je neka druga priča. :D
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

nidza napisao: 17 Maj 2023, 10:20 Nije mi poznato da je to tehnički izvodljivo. Mreža nema načina da zna da li je koristi telefon ili neki uređaj iza.
Neko je na benchu objasnio, vide po paketima podataka koji stižu do njih. Ne znam tačno kako, ali znaju koji uređaj pristupa.

EDIT: npr ovo https://www.jitbit.com/alexblog/310-how ... -operator/
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Evo specifikacija onog mog eSIM-a:

Slika

Edit:

Sad sam proverio detaljnije, nijedna kartica sa ovog Holafly-a nema opciju hot spota, dok recimo preko "Nomad" servisa svaka ima.

"Can I use my Nomad eSIM as a tether or hotspot for another device?

Yes! In general, hotspot functionality is supported by all Nomad eSIMs."

Baš čudno. Jedni dozvoljavaju, drugi ne.

Dakle, kome treba hot spot/tethering - neka kupuje eSiM-ove preko Nomada ili nekog drugog reselera koji dozvoljava tu opciju. Obavezno to proveriti, piše negde sigurno sitnim slovima. :D
Poslednja izmena od Saša u 17 Maj 2023, 11:11, izmenjeno 3 puta ukupno.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

nidza napisao:
lami napisao: 16 Maj 2023, 22:30 Ima mreza koje nekako onemoguce deljenje interneta, nebitno da li je e-sim ili fizicka. Po kom principu to radi, ne znam, ali sam imao takve slucajeve.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока
Nije mi poznato da je to tehnički izvodljivo. Mreža nema načina da zna da li je koristi telefon ili neki uređaj iza.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

https://www.jitbit.com/alexblog/310-how ... -operator/

Difolt za IOS je 64, Android 63.

Izgleda da na jednostavan način to može da se zaobiđe u bilo kom OS, samo treba difolt vrednost povećati za 1 hop.

U pravu ste, mogu da spreče uređaje na difolt podešavanjima, ali stvarno da sasvim spreče izgleda da ne mogu tako lako.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

ovo sa AirAlo radi hot spot bez problema koliko sam isprobao do sad. Naravno to je ogranicena kolicina podataka pa je verovatno i logicno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Da, kod ograničenih količina Net-a to je naravno ok, imaš toliko koliko imaš i kako ćeš potrošiti to je na tebi, da li na jednom uređaju ili 10 njih - koga briga? (mada i to evo pomenuti "Holafly" ograničava). Ali, kada je reč o neograničenim količinama ("unlimited")... e, tu onda ipak većinom kreću razna ograničenja, a koja su obično napisana negde sitnim slovima.... Pa ih obično saznaš tek kada si platio i krenuo da koristiš. Kao što je bilo u mom slučaju...:D

Edit: Nomad na drugu stranu izgleda nema ama baš nijedan "unlimited" paket - to definitivno objašnjava zašto oni eto dozvoljavaju hot spot... Plus su još i za nijansu skuplji... :D Sve u svemu, lepo kaže naš narod: "Što ne platiš na mostu - platićeš na ćupriji"... :D
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Opet akcija...Slika

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Starlink u Srbiji kao rešenje za internet u firmi, koja se nalazi u selu, pa ima samo ADSL 20/2 recimo, koji je neadekvatan.
Nisam nešto puno istraživao, ali mi Starlink deluje kao dobro rešenje za naš problem?
Navodno radi kada se uzme u Hrvatskoj recimo?

Послато са 21051182G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Što da ne - ako ti cena odgovara i radi posao dobro.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zadnji put kad sam gledao srbija nije bila pokrivena(cg jeste).
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Da, nije ni sada pokrivena, ali sam negde pročitao da radi u Srbiji, kada se "prenese" fizički oprema.
Uglavnom, odgovara mi i da sačekam da bude zvanično (ukoliko bude) jer drugog rešenja i nema, osim neke bežične varijante koju MTS nudi, koja košta oko 150e mesečno, za internet 50/20.

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nema neki drugi lokalni provajder koji bi se nakacio bezicno?

Svakako bi bilo interesantno probati starlink pa da preneses utiske, mozda kad bi nasao nekog iz hrvatske da kupi jer je njima jeftinije.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Pa u Pirotu nema, dok je u Nišu bilo, ali ih uglavnom kupio MTS, pa baš i ne mogu da nađem pravu ponudu.
Mi smo 12km od Pirota ka Nišu, pored autoputa, gde je prošla optika, ali džabe.

Imamo naše firme u okolnim državama, tako da regularna kupovina ne bi bila problem.

Trebala bi nam i statička IP adresa, treba i oko toga da vidim.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Deluje nemoguće da sateliti zaobilaze Srbiju, ako rade u regionu. Verovatno je samo pitanje opreme.
Odgovori