Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Auto-klima

Post od ljubitelj »

Ne bih menjao ništa tako napamet, prvo dijagnostik ada se uradi i utvrdi šta je problem a tek onda kada se znak šta je u kvaru da se to i popravlja.
Treba ti stručan majstor za klime, ne treba punilac freona ili monter koji zna da pritisne 3 dugmića.

Neko ko zna kako uopšte radi klima sistem, koji su delovi sistema, da izmeri, koje su vrednosti itd.
A za to godište (drugi neki imaju još od početka 200tih pa pretpostavljam da VA/Škoda ne zaostaje mnogo) bi trbalo da može i kroz softver da se očita pritisak i još gomila stvari.

Danas i ljudi koji ne znaju ni kako nešto radi se proglašavaju za servisere samo zato što imaju nekakav prostor i nekakvu firmu/ tablu...

A osnovno pitanje zašto se klima nije koristila toliko dugo, to je nepravilna upotreba pa nije čudno da je došlo do kvara.
aleksandar90
Reactions:
Pridružio se: 14 Maj 2023, 03:25

Post od aleksandar90 »

Evo ih najsvezije informacije.
Bio sam kod servisera za klimu, kaze da je pukao kompresor, vidi se tacno gde pusta.
Kaze da je najbolje da se pored novog kompresora kupi i nov hladnjak sa filterom, jer moze da se desi da su otisli neki opiljci i da ce svakako morati da se menja hladnjak.
Sta mislite? Koju marku kompresora i hladnjaka da uzmem? 😔
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Denso i mahle budu originalni dobavljaci za dosta marki auta. Sta god povoljnije da nadjes bice ok. Mozda bi bilo dobro mahle ali kazem ni sa densoom neces pogresiti.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Koji auto?

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

aleksandar90 napisao: 25 Maj 2023, 23:04 Taj majstor samo puni klime, kaze da je noguce neki manji kvar, jer je auto 2016, Skoda rapid.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Original za VW grupu 200e

aleksandar90
Reactions:

Post od aleksandar90 »

Da da, Skoda Rapid Spaceback (NH1) 2016.
Ja sam gledao na prodajadelova.rs i na autohhub.rs
Ima 3 proizvodjaca, Valeo, NRF i Delphi.
Valeo i NRF su oko 220e, Dephi 360e.
Gde jos bih mogao da gledam?
Da pozovem Skodu ovlasceni servis?
Hvala puno stvarno svima, svez sam vozac i nov u svemu ovome, kao sto se da i primetiti 😅
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pozovi bolje majstor Boru Hekoma, +38163502544
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
aleksandar90
Reactions:

Post od aleksandar90 »

Malo mi je nezgodno jer sam naredne 3 nedelje stacioniran u Leskovcu a posle se vracam za Beograd, imamo malu bebu tako da je nemoguca misija bez klime. Kako mi je ovo prva popravka na automobilu, vec sam se pomirio sa time da kupim nov kompresor, samo nemam pojma koju marku. Znam da je na autu Mahle.
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

@aleksandar90
Kod kog majstora si bio u LE?Odi do Djure preko puta bele zgrade u Dubočici.Bolje nek pogleda jos neko

Kia Sportage 3 Österreich Edition 1.7 crdi

Volvo XC90 II D4
aleksandar90
Reactions:

Post od aleksandar90 »

Bio sam kod Bobana prema Anciki, ama bas svi ga hvale. Isto sam imao i par preporuke za decka u dubocicu, moguce da je bas to Djura.
Ma deluje mi ovaj Boban da zna znanje, ali mi deluje i da je hteo da me odere jer vidi Bg table 😅
Problem mi je sto spremam svadbu za sledecu nedelju, imam bebu od 3 meseca, pa ne bih sad bas da menjam kompletno sve za klimu. Hocu da kupim nov kompresor, nema sta, ali ako mora i nov hladnjak jer "bi tako trebalo" onda da ga jebem...
Bas cu da odem do Djuru, jer kod Bobana, iako je profesionalac, 2h mi uzeo za dijagnostiku, 3h da zameni kompresor, hladnjak ako menja onda "mora da izgubi ceo dan" jer se skida prednja maska, da ocisti instalacije i da napuni klimu za 4 i po hiljade, iako je svuda max 2 i po za punjenje, pa ono ode u iljadu evra...
Ja hocu da platim majstora, hocu i da castim, nije to nikakav problem, ali da mi kaze tacno to mora da se zameni, ovo bi moglo dodatno ako imas pare ali moze i bez toga da teras. A ne da mi kaze, "moz se desi da odbiju garanciju za kompresor posto nije uzet i nov hladnjak", e to mi se ne svidja. Jos najgore mi je palo ovo "4 i po 'iljade za punjenje klime"
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Pa ti zameni samo kompresor, pa ako povuce opiljke nemoj da se zalis. Uglavnom nema opiljaka, vidi se ulje kakvo je. Preuzmi i ti deo rizika i eto, svi srecni.
Previse je 1000e sa hladnjakom. Tu ima za ruke 700e sto je bas previse.
Rekoh ti original nov kompresor je 200e.

Nego kako si dosao da ke komprsor crkao? On uglavnom zariba, a to zmas ako se ne okrece centralni sraf na remenici.

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

A zašto ne bi moglo, kad se već raskače cevi sa kompresora, da se tu spoji vazduh pod pritiskom i da se produva u smeru suprotnom od kretanja freona? Ako ima nekih opiljaka, oni bi možda izleteli napolje. Slično kao kad se ispira hladnjak motora... Malo mi je nelogično da se menja hladnjak ako je čitav, tj da nikako ne može da se očisti. Možda i grešim, nemam iskustva s tim.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Zato sto se ne razumes, zato ne moze da se izduva vazduhom. :)
Cevi se mogu oprati, ima posebnosredstvo za to. Verovatno moze i hladnjak, ali se treba zameniti susac, pa dok odnes negde da ti i hladnjak isperu masinski jeftinije kupiti drugi nov za 70 80 90e.

aleksandar90
Reactions:

Post od aleksandar90 »

dag81 napisao: 02 Jun 2023, 19:31 Pa ti zameni samo kompresor, pa ako povuce opiljke nemoj da se zalis. Uglavnom nema opiljaka, vidi se ulje kakvo je. Preuzmi i ti deo rizika i eto, svi srecni.
Previse je 1000e sa hladnjakom. Tu ima za ruke 700e sto je bas previse.
Rekoh ti original nov kompresor je 200e.

Nego kako si dosao da ke komprsor crkao? On uglavnom zariba, a to zmas ako se ne okrece centralni sraf na remenici.

Jebem li ga, radila klima prosle godine, sad otisao da je dopunim samo, nije hteo da upali kompresor. Posle toga otiso kod servisera, on nasao da pusta kompresor, pozvao me i pokazao mi gde pusta. Ma dodje rec za ruke 700e, ali kako je poceo da prica serviser, ko zna koliko bi otislo na menjanje hladnjaka i ciscenje instalacija.
Gde ima da se kupi nov za 200e? Mislis na kp?
Odgovori