Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Re: Servis - Razno

Post od MarjanKG »

Nema veze. Dolio sam drugo ulje 1/2 l i tako ću da ga teram , do servisa.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Tu ti je kljucno, da li je potrosnja ulja stabilna na tih par deci na 1000km, ako jeste, samo cepaj, i na mesec dana suni da ode na 80 posto sipkice.....

PS. Mozda je pre sipano 10w40, ono stvara naslage u motoru, pa prvo sipanje boljeg 5w40 ulja razbija te naslage, izaziva primetnu potrosnju ulja u prvom ciklusu. Tako da postoje tu jos neke opcije.... Svakao nema razloga za brigu, drzi se 5w40 bolje je ulje u svakom pogledu.
Poslednja izmena od Bax u 07 Jun 2023, 15:31, izmenjeno 2 puta ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:

Post od MarjanKG »

Hoću. Ništa bez vas ljudi . Hvala.

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Gde uopšte može da ode ceo litar za 3500km? Ili negde curi ili sagoreva, mada to bi valjda osetio po dimu i smradu iz auspuha?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:

Post od MarjanKG »

Ne oseća se smrad. Brat mi reče da mu je ulje sumnjivo i da pređem na 10w40, ali da prvo isperem motor od starog ulja . Kaže da mi je dublji karter nego na njegovoj laguni 1.8 16v. Misli da nisu na servisu izvukli ulje dovoljno i da je ostalo više nego što treba i da su mi na brzinu dosuli ulje. Slično mišljenje čujem od drugih koji su mi gledali rad motora.

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ceo litar za 3500km, nije nista, zanemarljivo....

Ako vozis prosecno 50 km na sat, to je 70 sati rada masine.

Znaci 1000ml za 4200 minuta.

jedna petina mililitra ulja za minut.
Mala kasiscica za slatko ima oko 5ml.

Sad ako to sve sklopis, ti mislis da ces da primetis ako izgori 25 deo male kasiscie ulja za 1 minut rada motora.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Da je to talijanski motor pa da trosi toliko ne bi bilo cudno ali ti reno motori nisu poznati po potrosnji ulja, vaze za jako izdrzljive po pitanju habanja to se secam jos kad mi je davno jedan reno majstor rekao...., Prve serije tih motora koje su isle u clio 2 , su imale povecanu potrosnju ali kasnije ne....ok je da potrosi 1l na 10k km ali ako je sad na 3500km svukao litar na 10k km ce svuci skoro 3l a mozda i vise ako racunamo kako prolaze km tako i ulje gubi svoja svojstva pa se brze trosi. Kod mnogih kola u zadnjih par hiljada pre zamene se vidi potrosnja ulja a do tad nije mrdalo sa meraca.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A170T napisao: 07 Jun 2023, 16:00 Gde uopšte može da ode ceo litar za 3500km? Ili negde curi ili sagoreva, mada to bi valjda osetio po dimu i smradu iz auspuha?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Gde, pa širok je izbor :)
Ulje i isparava, kao i svaka tečnost, izmedju ostaloga.
A i jak je vakuum pa može i da se usisa, benzinac je to...

Tako male količine niti prave dim, a teško se i osete iz auspuha, to je manje od pola grama ulja /km predjenog puta.
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:

Post od MarjanKG »

U avgustu ću da radim servis i tad ću da vidim uzrok. Do tad sipaću ulje i to je to.

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Nije to ništa neuobičajeno, niti razlog za brigu.
Može i da vlaži na nekom semeringu pomalo, ili na dihtungu kartera ili , to je par kapi..
Meni se Shell ulje na bazi gasa (kao neko premium reklamirali) svuklo pola litre za 400km, doduše vrele letnje zahtevnije vožnje.
Dolio normalno klasično sintetičko ulje i potrošnja nestala, opet u normalu da ne troši.
Ulje prosto isparavalo, turbo benzinac pa valjda bilo pretoplo za to Helix ulje.
Na nekom drugom motoru ili u drugim uslovima možda bi bilo i bitno drugačije.

AKo stalno troši ulje tako da potrošnja raste sa svakom sledećom zamenom ulja onda neki problem postoji koji treba rešavati. Ako je stabilna i tako umerena potrošnja ja ne bih ništa dirao osim vizuelne provere da li negde slini neki dihtung.

Ako su gumice ventila od starosti/ materijala otvrdnule onda prosto sledi (jednog dana) otvaranje motora/glave da se to zameni.
Gigamg
Reactions:
Pridružio se: 17 Feb 2023, 22:24
Garaža: C4 1.6hdi 80kw

Post od Gigamg »

Hoce kada odu gumice ventila da prilikom prvog paljenja ujutro da baci plavkast dim
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:

Post od MarjanKG »

Skinuo kućište filtera vazduha i imao sam uljno iznenađenje. Dekla motora je nauljena. Ulje oko svećica, oko klapne gasa, donji deo kućišta filtera, zadnji deo oko motora. Katastrofa na pomolu. Iberlauf crevo iznutra počelo da se raspada, jbg.sve do mile majke. Kada sam menjao zadnji donji nosač motora(koska), majstor me pita za ulje na šusplehu, ja sam pomislio da mi nije od iberlaufa kapalo od kondenzacije. Sad šta mi je najbolje da radim. Inače račva od iberlaufa mi je bila začepljena od mrvljene gume od creva iznutra i masnoće, sve u kombinaciji sa čađi od gasova.SlikaSlikaSlikaSlika

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Zameni to crevo, imeni se raspalo na Peugeotu nekad davno....
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Zameni sva napukla ili trula crva, očistiti sve krpom (iznutra) do sjaja, skinuti taloge čadji i štroke...
U suštini uraditi servis PCV sistema,evenutalno zameniti blokator plamena (mrežicu) ako ima/ oprati u benzinu- nitro razredjivaču.
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:

Post od MarjanKG »

Naručio creva, stižu mi u utorak. Isprao creva od prljavštine, koliko sam mogao. Bio kod majstora i dogovorio se sa njim da mi odradi deklu motora(skine i očisti od prljavštine i starog hermetika). Da proveri ventile i klackalice,razlog zamašćivanja motora i curenja ulja. Gledao sam malo detaljnije spoj dekle i glave motora i vidi se tragovi crvenog hermetika, verovatno je neko radio štelovanje ventila, a mrzelo ga da zameni dihtung pa je samo premazao. Sve u svemu majstor je pogledao motor i poslušao rad ventila i kaže da im ne treba štelovanje.

Odgovori