Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Gaginh0 »

To je to kad ja kažem da ovde može tročlana porodica da izgura mesec sa 2000 (bez velikih kredita) ali i lagano da spička 4000.

Stvar je debeeelo individualna.

Meni stvarno nit je gušt nit me privlači da idem ovde po restoranima. Kobasicu napravim sam 10 puta bolju nego ove parizere u crevu što poturaju ovde kao nacionalna jela. Nit mi odgovaraju Šiptarski ćevapi od čiste junetine bez loja.

Ali neko to sve voli, što zbog ukusa, što zbog toga da se slika, da poznanici iz neke pripizdine u Bosni ili Makedoniji vide kako oni jedu i piju Red Bull u Germaniju.

Sa ove tačke gledišta voleo bih na pola godine da se vratim u Srbiju da vidim koliko treba za Moj život, pošto su vam informacije skroz različite.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Ja i sestra imamo mesečni budžet od oko 30.000 din, od čega je bar 3500 na Net i TV, što mu dođe na 26.000 din. Recimo sada u ovom momentu imamo 2000 din do 25 Juna kada je sledeće primanje.
Ne pričam ovo da bi se žalio, jednostavno ne znamo za bolje i navikli smo da funkcionišemo na takav način.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Moj dobar drugar ima porodicu od njih 5toro u Beogradu, zive od 60.000 dinara, i uspeva i auto da vozi. Deca rastu, i prilicno su dobri u svemu, plus idu na sportove…

Opet kazem kako moze i kako se zivi…

Isto kao kada mi gledamo ovde (NL) kako poraodica od 4voro normalno zivi od oko 400-600 eur mesecno samo na hranu, a mi ne mozemo ni sa duplo toliko da izadjemo na kraj, a ne kupujemo nista specijalno…
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Sve je relativno.

Dodatno, nisu svi u istoj startnoj poziciji. Neko plaća stan, neko ima svoj stan, neko ima familiju na selu, koja puni frižider, ili sami proizvode nešto, neki su pušači, alkosi...

Hleb kreće od 50, pa do više stotina dinara, a neko ga sam ispeče (i tada cena koštanja može drastično da varira). A kada sve namirnice ubacimo u računicu, lako se prave osetne razlike, bez garderobe i drugih troškova .

TapaT

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Tesko ce hleb, meso, paradajz da odvuku veci deo budzeta.
Budzet odvlasce ruckovi, vecere, glovo, telefoni na rate, markirana garderoba, auto koji nije prikladan budzetu.
Opet ponavljam, svako zna svoje, ali reci da sa 150.000 ne moze da se zivi korektno, da nisi gladan, zedan, go i bos je preterivanje. Luksuz je nesto drugo, nekog to pali a nije ni glavom, ni svojom sposobnoscu dostojan toga ali sr trudu da pliva u tom drustvu radi drustva.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Isto tako i pokloni i slavlja znaju da dobro otresu budjelar. Meni je malo preterano da se za svaki povod da fina svota na cvece, pice, poklon i kovertu ali ljudi to precutno rade.

Sent from my iPhone using Tapatalk
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Meni zvuci neverovatno da porodica od 5 moze da zivi normalno u Beogradu sa 60 000 mesecnim prihodima. Eto, samo taj auto, da mu se nista ne kvari, na registraciju i gorivo, ne verujem da mu ne ode bar tih 60 000 godisnje, znaci ceo mesecni prihod. Gde je infostan? Ako treba da se ide kod zubara za odrasle? Da li deca idu na ekskurzije, rodjendane... Mogu da im prave sendvice od kuce za skolu, tu da smanje troskove, ali mi zvuci bas sve nategnuto.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

dag81 napisao:Tesko ce hleb, meso, paradajz da odvuku veci deo budzeta.
Kod budžeta od 30 ili 50k, hrana može biti veoma bitan činilac, proporcionalno.

Ako imaš hleb od 50 i 150 (ne računam one skuplje), jaja od 200 i 300 (manja ili veća), toalet papir od 200 i 800 dinara, pivo od 50 i 200, vino u tetrapaku, "sokove" od 50 i 200 dinara, meso od masovno tovljene piletine, preko svinjetine i konjetine, do junetine, pa na pijaci krš povrće i ono lepše i ukusnije (taj paradajz se razlikuje po ceni i za 100%), pa maslinovo ulje, pored suncokretovog, majonez i kečap od male privrede do Tomija i Heinza, koji nisu ništa posebno spektakularni, pa različite robne marke, šunku od 500 do 2000 dinara, slično je i sa sirevima, sredstvima za higijenu... A ne pričamo o nasjkupljim prozvodima.

Ljudi se mogu hraniti skoro identično, sa namirnicama različitog kvaliteta, proizvođača i cene, pa da im se budžet osetno razlikuje. Još ako se tu ubaci nešto novo, pa moderno (organsko, domaće i sl)... Mogu skuvati dva graška, ili napraviti dve različite pljeske, sa osetnom razlikom u ceni koštanja.

Pa imate različite suplemente. Nekome je kao dobar dan da kupi Fervex, sprej za nos, vitamine i ostale pizdarije, za koje pre nismo ni znali. Neko ne ulazi u apoteku, osim "na recept". Kada bismo samo sabrali koliko smo novca potrošili po apotekama...zato ih i ima na svakom koraku. Pa ni državni dr više ne daje na recept, samo nažvrlja šta sve da se kupi.

I tu nismo ni prišli garderobi i drugim troškovima, potrebnim ili ne

TapaT

dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Da bi živeo život čoveka, koji se smatra 'standardom' u Zapadnoj Evropi treba ti oko (a možda i više) 200k rsd mesečno
Uzmite troškove škole (mesečne), ekskurzija, letovanja...

Da, sad ćete reći - letovanje je luksuz. Ne, nije.
Opasnoooo smo se približili sa troškovima života, troškovima daleko razvijenijih zapadnih ekonomija

Ja se ne hranim po restoranima, ali gledam da kupujem kvalitetnije namirnice. Vikendima spojimo neke izlete, gde kupimo neke stvari od proizvođača. Nemam vremena za česte izlete u kafanama i 'kafenišem' maks jednom nedeljno. I potrošimo često i preko 200k mesečno (pored svog stana).
Dobar deo ode na automobile (moj i suprugu), decu (škola, aktivnosti), a i na nas (usavršavanje, letovanje, zimovanje)

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

O tome sto ti pises je povecanje licnih prihoda i to je ekonomski dokazano da se sa povecanjem prihoda povecava i kvalitet hrane, odece,obuce...
Ali, opet dolazimo do toga da nigde u svetu ne jedu svi najkvalitetnije namirnice, ne nose markirano, ne kupuju najskuplje telefone.
Zato i kazem, svako svoje, ali pricati kako ces biti gladan, zedan,go i bos sa 120-150.000din ne stoji.
Za nekog smo beda i ako trosimo 300.000din.
Primer samo TV, neta, telefoni i racuni, mogu biti mesecno preko 500e, a mogu biti i 100e za cetvoroclanu porodicu. I onda kazes jbt pa treba mi bar 2000e mesecno.
Ili naruci svaki dan jeftiniji rucak, veceru to je 40e x30 dana to je 1.200e. A za 1200e mozes kupiti preko 200kg cistog mesa i jos pride povrca da cetiri clana jedu pola godine.

@dzinic87, kako kazu, radis da bi ziveo taj jedan ili.dva dana vikenda, i 10 dana letovanja i zimovanja. Mislim da je potrebnije slobodno vreme. Svi hocemo grad, a ako hoces da imas novca onda radis ceo dan i tako u krug. Samo slobodno vreme nemamo.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Kad ste se dotakli tih mesečnih cifri, prijatelji u maloj sredini kao što je Šid ne mogu da sastave sa 200k mesečno. Dugovi do guše ali vozi se X3 bajo moj a ženka G5 :kezo:
Eno ga smuljao je papire za preko. Džaba mu sve realno jer lik je sirotinja u glavi, može otići gde god hoće ..
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Ne razumem ni Dagov stav da je luksuz poručiti Glovo.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Naravno da nećeš biti gladan i go i sa dosta manjim budžetom. Ali govorim o nekom 'normalnom' životu...
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

dag81 napisao:O tome sto ti pises je povecanje licnih prihoda i to je ekonomski dokazano da se sa povecanjem prihoda povecava i kvalitet hrane, odece,obuce...
Upravo, poenta je i bila da je sve relativno i da svako svoje vidi kao malo. I da mu dodaš još malo, opet bi zafalilo još malo, ne bi ni primetio razliku, osim malo boljeg kvaliteta onoga što već ima.

Otuda i ono da neko živi sa 50k, a neko sa 150 i smatraju da im je to dovoljno (ili ne).

I bez nekih ekstra stvari ili troškova, razlika može biti velika.

TapaT

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Dag je sve lepo objasnio. Mnogi nisu svesni gde im je mesto i gde pripadaju.
Odgovori