Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Naravno. Velika je razlika danas imati 100k ili 130k. Ali nije tolika razlika imati 150 ili 180k.
@dz87, naravno da je luksuz hraniti se gotovom hranom. A kako stoji BG i NS sa dostavom, koliko ih ima rekao bih da dosta njih pokusava da glumi gospodu.
Evo sad u Grckoj, lik ladno dostavlja kafu na nekom elektro motoricu. Dokle smo dosli.
Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
@dz87, naravno da je luksuz hraniti se gotovom hranom. A kako stoji BG i NS sa dostavom, koliko ih ima rekao bih da dosta njih pokusava da glumi gospodu.
Evo sad u Grckoj, lik ladno dostavlja kafu na nekom elektro motoricu. Dokle smo dosli.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Ovo sa Grcima je izgleda sada normalno kod njih.
Pre godinu dana otprilike, išao sam sa tastom i taštom kod nekih Grka po kiriju, oni normalno, ponude nas sa kafom, mi pristanemo.
Prolazi vreme, mi nestrpljivi, ova nikako da "stavi" kafu, kad posle nekog vremena kaže, evo, sada će da donesu.

Zamisli relaciju mog tasta koji je 40 godište, iz nekog drugog vremena.
Kasnije vidim da je baš popularno, skuteri na sve strane, komšija stalno tako uzima kafu, kod nas neće, kaže, poručio sam, kod kuće ću.
Sent from my LE2121 using Tapatalk
Pre godinu dana otprilike, išao sam sa tastom i taštom kod nekih Grka po kiriju, oni normalno, ponude nas sa kafom, mi pristanemo.
Prolazi vreme, mi nestrpljivi, ova nikako da "stavi" kafu, kad posle nekog vremena kaže, evo, sada će da donesu.

Kasnije vidim da je baš popularno, skuteri na sve strane, komšija stalno tako uzima kafu, kod nas neće, kaže, poručio sam, kod kuće ću.

- dag81
- Kontakt:
Bolestina realno, iz mog ugla.
- carov2
- Kontakt:
Jbg, moda, a posle postane nova normalnost.
Gde se nalaziš, kakvo je vreme?
Gde se nalaziš, kakvo je vreme?
Jes vala ljudi su razmazeni u fulu, imaju da jedu, piju pritom nisu goli i bosi i traze jos. I malo im 150 iljade oce jos. Umesto da znaju u kojoj su kasti i gde pripadaju(?!).
- carov2
- Kontakt:
Pravda za Glovo

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Evo Dag neka prosečna rata za stan 5 glava pa naviše, za auto minimum 2 glave, računi 2.5, hrana minimum 3.5, to je 160.000 dinara. Dva rezervoara goriva meni odu mesečno to je 150e, nek ode mesečno 50 na odeću, kupi nešto za kuću, neki uredjaj, nameštaj, nešto, dete na sportic, jezik, neku školu lupam crtanja, bez 200k ne može ni u teoriji. Pričam za Beograd. I to je nikakvo izdrkavanje. Evo ti npr pušiš, to je još bar stotka, itd itd.
Jel sme da se ima neki hobi, da se vozi bicikl, motor, da ne pričam neki egzotičniji sport, muzički instrument, kompjuter…
Npr ne sećam se kad sam išao u restoran ili kafić da sedim i blejim. Na zimovanje ne idem.
Ili je pristojan život u stanu od tašte i fiat stilo i šerpa pasulja 5 dana nedeljno? Daj da kuvam tu kafu da ustedim na dostavi zaklao me Glovo za 3x150rsd mesečno na dostavu hrane.
Reci mi kako će neko ko radi za soma ikad da poseduje svoju nekretninu? Ili ne treba da je poseduje? Ili treba za ceo radni vek samo to da stekne, u kasnim četrdesetim?
I šta će da radi ako treba ne daj bože da se leči nešto?
Dolazimo do nekih 3000 eura pa naviše za život koji može da se smatra da ima neke elemente uživanja, pokrivenosti osnovnih potreba i malo kulturne i druge nadgradnje, s tim da ostane nešto da se uštedi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jel sme da se ima neki hobi, da se vozi bicikl, motor, da ne pričam neki egzotičniji sport, muzički instrument, kompjuter…
Npr ne sećam se kad sam išao u restoran ili kafić da sedim i blejim. Na zimovanje ne idem.
Ili je pristojan život u stanu od tašte i fiat stilo i šerpa pasulja 5 dana nedeljno? Daj da kuvam tu kafu da ustedim na dostavi zaklao me Glovo za 3x150rsd mesečno na dostavu hrane.
Reci mi kako će neko ko radi za soma ikad da poseduje svoju nekretninu? Ili ne treba da je poseduje? Ili treba za ceo radni vek samo to da stekne, u kasnim četrdesetim?
I šta će da radi ako treba ne daj bože da se leči nešto?
Dolazimo do nekih 3000 eura pa naviše za život koji može da se smatra da ima neke elemente uživanja, pokrivenosti osnovnih potreba i malo kulturne i druge nadgradnje, s tim da ostane nešto da se uštedi.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Kakvi lenguzi majko milacarov2 napisao:Ovo sa Grcima je izgleda sada normalno kod njih.

Jaka ekonomija bajo moj. 
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
- 123456
- Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
- Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna
Nisam ja napisao da je dovoljno minimalna plata za normalan život ili da ljudi ne zaslužuju više.
Nego da se mnogi ne ponašaju u skladu sa time koliko imaju. Ako letovanje ne mogu da zaradim u jednom mesecu ili još kraće a nikako duže, neću ni ići na more. Isto važi i za zimovanje. Vozicu auto koji zaradim za max pola godine ili kraće. A ne za dve godine ili duže. Mobilni, garderoba, izlasci...na 157. mestu. U tom smislu se svako mora pogledati i ponašati u skladu s tim a ne sa nekim hipotezama ili teorijama kako bi trebalo.
Nego da se mnogi ne ponašaju u skladu sa time koliko imaju. Ako letovanje ne mogu da zaradim u jednom mesecu ili još kraće a nikako duže, neću ni ići na more. Isto važi i za zimovanje. Vozicu auto koji zaradim za max pola godine ili kraće. A ne za dve godine ili duže. Mobilni, garderoba, izlasci...na 157. mestu. U tom smislu se svako mora pogledati i ponašati u skladu s tim a ne sa nekim hipotezama ili teorijama kako bi trebalo.
Poslednja izmena od 123456 u 11 Jun 2023, 22:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Upadam na forum i temu kao padobranac... piskaram samo iz razloga jer sam prethodna 3 meseca ostavio u privatnim zdravstvenim ustanovama 3000+ evra. Slozio bih se sa Urosem i mogao bih na njegov spisak dodati jos desetak esencijalnih troskova koje svaka porodica ima, a nisu nabrojani i zahtevaju prilicno naprezanje osobama limitiranog prihoda.
Od cesto pomenutih 1300 evra evra ~150k dinara prihoda jedne porodice 500 evra ide na rentu i racune, 500 evra na hranu i 300 za sve ostalo. Ovo je puko prezivljanje. Da naravno ima porodica koje zive nekako sa manjim novcanim iznosom, ali sigurno tome 2023. godine ne treba da stremimo i smatramo isto iole normalnim i dostojnim coveka.
Od cesto pomenutih 1300 evra evra ~150k dinara prihoda jedne porodice 500 evra ide na rentu i racune, 500 evra na hranu i 300 za sve ostalo. Ovo je puko prezivljanje. Da naravno ima porodica koje zive nekako sa manjim novcanim iznosom, ali sigurno tome 2023. godine ne treba da stremimo i smatramo isto iole normalnim i dostojnim coveka.
- dag81
- Kontakt:
Svi moraju da zive u BGu i NSu, samo da bude jasnije. 
Treba da stremimo da budemo.bolji, efikasniji, da budemo ljudi, a ne samo plati a da se dupetom ne mrdne.

Treba da stremimo da budemo.bolji, efikasniji, da budemo ljudi, a ne samo plati a da se dupetom ne mrdne.
-
- Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
- Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style
Uroš je lepo objasnio računicu. Slična je priča i za NS, skoro smo u društvu pravili računicu na oko 300k mesečno i iako je na prvu par drugara bilo u fazonu šta se preseravate na kraju kad se izvuče analitika svi se iznenade. Ovi što su bili u fazonu ja preguram sa manje, na kraju ispadne da sve troškove oko auta plaća firma, neko ima rešeno stambeno pitanje pa ne računa taj trošak neko na godišnji ide od 13te plate pa ga ne oseti itd. Pričamo o nekoj srednjoj klasi letovanje 10 dana, bez zimovanja, restorana, jedan 4-5 godina star auto c segmenta po domaćinstvu, ne nov itd.
Može naravno i sa mnogo manje ali ako se ima rešeno stambeno pitanje, ako se meso jede samo vikendom, ako se zub vadi kada zaboli, gsp umesto auta itd.
I da 300k danas je verovatno 200k pre možda godinu i po.
Prase prošle godine za slavu 6k, ove godine 20k.
I meni deluje da smo se ozbiljno približili razvijenijim zemljama po troškovima ali da plate to malo slabije prate.
@dag81 Za ovo se slažem, svako kome posao dozvoljava treba da razmisli da li uopšte danas želi da živi u velikom gradu. Ja ciljam Sremske Karlovce ali su i tamo cene ekplodirale u zadnjih par meseci pa još uvek tragam...
Može naravno i sa mnogo manje ali ako se ima rešeno stambeno pitanje, ako se meso jede samo vikendom, ako se zub vadi kada zaboli, gsp umesto auta itd.
I da 300k danas je verovatno 200k pre možda godinu i po.
Prase prošle godine za slavu 6k, ove godine 20k.
I meni deluje da smo se ozbiljno približili razvijenijim zemljama po troškovima ali da plate to malo slabije prate.
@dag81 Za ovo se slažem, svako kome posao dozvoljava treba da razmisli da li uopšte danas želi da živi u velikom gradu. Ja ciljam Sremske Karlovce ali su i tamo cene ekplodirale u zadnjih par meseci pa još uvek tragam...
Poslednja izmena od Vukasin994 u 11 Jun 2023, 23:08, izmenjeno 1 put ukupno.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Poenta kod Glova je da je to nešto što nije neophodno. Zato je luksuz. Jel si hteo da ti ručak dođe na noge, nisi hteo ni nešto na brzinu da zbućkaš za pola sata... Pa to plati, to je luksuz. Da može biti zgodan, može, ali jeste to luksuz.
Možda ne zovemo svi ovde luksuzom iste stvari. I auto je kod mene čak luksuz! Radim posao u gradu, mogu uvek da idem busem ili bajsem, nije mi ni za šta neophodan. Koliko je čak i mama i tata koje bajsem voze decu u zabavište...
Hehehe, Al toalet papir, voleo bi da znam gde ima taj sirotinjski papir od 200 dinara koji put kvantitetu odgovara onom od 600 dinara.
To je recimo sve skoro isto, samo razlika da li miriše ili ne. 
MEĐUTIM, mnogi troškovi nam se nameću sami! Svi se dele u velike gradove, to je sad prirodno stanje, ne može pojedinac protiv toga. Deci se (barem u većim gradovima) Poljska mnogo više nepotrebnih stvari nego prethodnih generacijama, a ni tome roditelji ne mogu da se odupru. Ti da im nešto ne priuštiš, a njima važno da se uklope u svoje društvo, nećeš da ti dete ima komplekse kako je siromah... I možda ja budem disciplinovan za sebe, pa ne odem često na kapućino, ali šta s detetom kome svako od drugara ima ta sendviče, sok, i sl... Nisam roditelj, ali verujem da to ljudima predstavlja problem.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Možda ne zovemo svi ovde luksuzom iste stvari. I auto je kod mene čak luksuz! Radim posao u gradu, mogu uvek da idem busem ili bajsem, nije mi ni za šta neophodan. Koliko je čak i mama i tata koje bajsem voze decu u zabavište...
Hehehe, Al toalet papir, voleo bi da znam gde ima taj sirotinjski papir od 200 dinara koji put kvantitetu odgovara onom od 600 dinara.

MEĐUTIM, mnogi troškovi nam se nameću sami! Svi se dele u velike gradove, to je sad prirodno stanje, ne može pojedinac protiv toga. Deci se (barem u većim gradovima) Poljska mnogo više nepotrebnih stvari nego prethodnih generacijama, a ni tome roditelji ne mogu da se odupru. Ti da im nešto ne priuštiš, a njima važno da se uklope u svoje društvo, nećeš da ti dete ima komplekse kako je siromah... I možda ja budem disciplinovan za sebe, pa ne odem često na kapućino, ali šta s detetom kome svako od drugara ima ta sendviče, sok, i sl... Nisam roditelj, ali verujem da to ljudima predstavlja problem.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Kakve veze ima Poljska?