Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od A170T »

Darko napisao: 12 Jun 2023, 13:00
A170T napisao: 11 Jun 2023, 13:22 Ja i sestra imamo mesečni budžet od oko 30.000 din, od čega je bar 3500 na Net i TV, što mu dođe na 26.000 din. Recimo sada u ovom momentu imamo 2000 din do 25 Juna kada je sledeće primanje.
Ne pričam ovo da bi se žalio, jednostavno ne znamo za bolje i navikli smo da funkcionišemo na takav način.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Kad si vec ovo napisao, trebao si da objasnis zasto je takva situacija kod vas da bi bolje razumeli. Neko od vas nije radno sposoban ili samo jedna osoba radi za tih 30.000 (i kako to kad je minimalac 40+) a druga osoba ne moze da nadje posao u mestu stanovanja?
Ne postoji nacin da nesto promenite na bolje? Drugi posao, ili posao u drugom mestu?
Tvoji postovi cesto izazivaju sazaljenje na forumu, pa red bi bio da cujemo o cemu se radi.
Sestra je zaposlena na redovnom poslu, ja sam nezaposlen ali sam se uglavnom fokusirao na poljoprivredu sa ostatkom porodice. Znači proizvodnja povrća za sopstvene potrebe, ono što je potrebno da se pregura zima. Uz to sporedna poljoprivreda koja je bliža kući (bašta i neke pozajmljene parcele od poznanika).
Kuća u kojoj živim je podeljena na 2 dela. Sestra i ja na drugom, otac i baba na prvom spratu. Tih 30.000 su isključivo naše potrebe, otac i baba žive na nekih 22-23.000 din koje odlaze na ostale komunalije i njihove troškove.
Što se tiče minimalca, on u mom kraju ne postoji. Oni koji primaju platu na bankovni račun dobijaju taj minimalac ali vraćaju gazdi određenu cifru. Ako dobijaš pare u koverti, dobiješ onoliko koliko gazda smatra da si zaradio. Ukoliko ti se to ne dopada, gazda ti pokaže putanju do izlaznih vrata. I da, ne možeš ga prijaviti nikakvoj inspekciji, jer imaju ljude svuda koji ih upozore na vreme na bilo šta...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Imamo jednu savrsenu temu koja moze da pocne i zavrssi se ovim postom iznad:
viewtopic.php?f=25&t=1072

Zato...

Slika
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

E to ce da promeni sigurno. Kad dodju ovi pismeni iz opozicije odmah krecu i investicije i boljitak. Bas me udara neki flashback iz 2000..

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja imam flešbek na 1991.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Srbijo moja uspesna

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

sebekkg napisao: 12 Jun 2023, 17:47 E to ce da promeni sigurno. Kad dodju ovi pismeni iz opozicije odmah krecu i investicije i boljitak. Bas me udara neki flashback iz 2000..

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Bas tako...sistem je sjeban, novi-stari politicari nece uspeti da ga promene.

Nikada nisam verovao niti polagao nade u nas sistem, niti da ce nesto sistem da nam obezbedi.

Nisam sluzio ni civilnu ni redovnu vojsku iako samo 83 godiste. To je bio moj revolt, smatrao sam da ne dugujem nista ovoj zemlji.

Ne mrzim zemlju, samo ne polazem nade u nas sistem. I zato sam uvek samo gledao da me sistem sto manje osteti a ja nekako izolovano da gradim svoj zivot.

Da se ne lazemo osnova normalnog zivota je neka normalna cifra kada su u pitanju primanja. Sad koja cifra je kome dovoljna to je strana sa milion faktora...

Drago mi je sto je doslo vreme da svako ko ima malo umeca i volje moze nesto sa strane da zaradi (zanat, dodatni posao...) , a da to nije kao 90-tih sverc raznih stvari..
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Neki od vas su se izgleda sjajno uklopili uz zvalavog i njegove ovce, pa vam ne odgovara da padne.

E pa, pasce. Samo polako.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Delija napisao:Neki od vas su se izgleda sjajno uklopili uz zvalavog i njegove ovce, pa vam ne odgovara da padne.

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Delija napisao: 12 Jun 2023, 21:41 Neki od vas su se izgleda sjajno uklopili uz zvalavog i njegove ovce, pa vam ne odgovara da padne.

Ako mislis da sam njegov bot grdno se varas. Moze da se napravi posao u Srbiji i bez politike.
Meni realno nije vazno ko ce biti na vlasti, posao mi ne zavisi od toga vec od licnog rada, truda i tretiranju klijenata.

A sto se toga tice, pasce sigurno...nije normalna ovolika kolicina umisljenih ljudi oko njega i bes koji distribuiraju ka svima
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Može se resetovati ili napraviti novi sistem.
Ali... To ne biva u Srbiji, brale.
Sistem čine ljudi. Državu čine ljudi.
A mi imamo taj "loš mentalitet", a to je da nam je za sve kriv sistem. I automatski radimo kako bi ga podrivali, urušili...
I zato svako malo imamo neke revolucije u kojima dovodimo mesije koji će nas izvesti na pravi put.
To nam je u genima, posledica 500 godina pod Turcima.
Ne poznajem nijednog čoveka koji je makar do neke usluge došao preko korupcije, veze ili nazovite to kako hoćete. Verujem da će se svi složiti sa ovim. Korupcija, mito i nepotizam kao deo našeg Slovenskog bića, kao deo koda DNK.
A da bi se to iskorenilo, da bi se država "oprala" od svega toga potrebno je da prođe mnogo generacija...
Koliko ste puta podmitili policajca? Sigurno više nego što niste ili da vam je odbio mito. Da li ste nekada častili službenika u opštini, katastru, poreskoj upravi ili doktora u Domu zdravlja? Zašto? Zato što je radio svoj posao? Ili zato što "valja se" ili što znate da ima malu platu.
A ima još jedna dijametralno suprotna stvar kod nas a to je da ljudi prosto ne mogu da prihvate da je neko bez razloga pristojan, ljubazan i prijatan u komunikaciji sa drugima. Odmah imaju sumnju : ovaj je manijak,čudak ili želi neku korist da izvuče.
Ne pitajte me kako znam ovo.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Meni je saobraćaj otvoreno tražio pare, nisam ništa nudio sam. Pratio me je dva kilometra do kuće za 20 evra. Obraz policajca, dame i gospodo, u ovoj zemlji vredi 20 evra.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Da li ste nekada častili službenika u opštini, katastru, poreskoj upravi ili doktora u Domu zdravlja? Zašto?
Ne.
Zato što je to moj službenik koga ja već plaćam.
Zašto bi častio bilo koga za posao koji je već plaćen. I to unapred u ovom slučaju.

Pa ni konobara ne častim, osim ako sam baš baš zadovoljan da se extra potrudio da mi pomogne da odaberem nešto ili sugerisao nešto korisno u vezi ponude i tako to.
Imam takve principe, i tako sam naučen. šta ćeš...i primenjujem i ovde i u inostranstvu.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Nisi tako naucen nego si stipsa. Verovatno ni muzici nisi dao pare nikada.
Po meni nema nista lepse od baksisa, znam kako je i kad meni ostave a tako ke i kad se njima ostavi. Retko koju uslugu platim tacno.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Za ljude koji plaćaju muziku na svadbama bih rezervisao specijalnu najvreliju sekciju pakla. Čašćavanje bilo kakve vrste bih zabranio zakonom, mada to će verovatno narednih godina postati uobičajeno za svaku glupost...

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Extender
Reactions:
Pridružio se: 19 Dec 2020, 01:41

Post od Extender »

Cascavanje zabraniti zakonom?! Ako si ti stipsa, nije svako.

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

Odgovori