Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Servis - Razno

Post od ljubitelj »

Šraf i matica kroz cevi nikako, ko to uradi je idiot na kvadrat i ozbiljan sam. Time se potpuno uništava sigurnosna funkcija stuba volana i gotovo sigurno dovodi do smrti vozača u slučaju nezgode.
Sa razlogom je to napravljeno kao teleskop da se uvlači cev u cev.

Nabiti mast, belu mast npr ili zameniti ceo sklop. Unutra su sitni navoji izmedju te deblje i te tanje cevi i to se ne troši po pravilu.

A proveriti i da li treba dotegnuti krsteve kardana, oni hoće da prave krckanje i buku pri okretanju a onda se to prenosi i na cevke. Nakon dotezanja proveriti i položaj rascepke koja ih osigurava (osigurač matice).
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Pa sraf se i stavlja slab da pukne pri udacu, cak i holsraf da stavis neki tanji resices problem tog lufta a nece biti problem pri udesu jer svakako je ta sila, pa i pri manjem cukanju, mnogo jaca od obicnog srafa.
Bez rasturanja tog sklopa mast i sprej ne resavaju problem a pitanje i tad, mozda kratkorocno
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Znači fabrika sa razlogom ne stavi nikakav šraf a onda neko odokativno stavlja "slabi šraf" i pametniji je od fabrike i decenija iskustva raznih fabrika širom sveta.

rekao bih da je sila probijanja plućnog krila veoma mala. toliko mala da ne bih se uopšte upuštao u te pretpostavke oko jalčine sile kojom će metalna šipka da udari u telo i rascepa grudni koš(ili tačnije telo u šipku usled inercionog kretanja unapred) pri ovakvom ili onakvom sudaru.
Pojas jeste tu da zadrži telo i airbag da ublaži ali i dalje mislim da je glavni faktor sigurnosti da se te 2 šipke uvuku jedna u drugu, tj da skliznu jer je to rešenje staro 50+godina na automobilima nije do dan danas izbačeno.

Audi je osmislio čitav jedan sistem na tu temu, Procon Ten koji preventivno mehanički uvlači stub volana i bez ikakve sile od strane tela vozača tj udara telom u volan.

Ispade ne znam kako veliki problem da se utisne mast, ili zameni prosto za ispravan novi deo.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ako to usrafis, neces moci volan po dubinio da podesavas....

A to moze i da ti resi kuckanje, ako ga odaljis od sebe....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

Nešto sam gledao na youtube

Fora sa Wd40 i prvi put kad sam naprskao nije se čulo 24 sata. posle je ponovo krenulo da kucka. Meni nije jasno, da li sme da se odvoji tzv. muški deo i da se napuni sa belom mašću ili grafitnom, svejedno. ne znam nikog ko je rastavljao.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Zamesas mast sa benzinom, da se razredi, sipas i onda kad benzin ispari ostane mast.
Mada verivatno je vec dovoljno da razvices teleskop, nasftas i skupis ga....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

To da je tako jednostavno uraditi sa wd ili uljem i sl svi bi tako resavali ali to ne resava dugorocno, mozda da se sve rasturi i rasklopi ako je moguce pa onda zapuni mascu ali opet pitanje koliko ce trajati.
Stelovanje dubine volana nema veze sa tim delom dole koji je fiksni, klizaci su u gornjem delu gde se nosac volana kaci za karoseriju
Ceman
Reactions:
Pridružio se: 14 Avg 2018, 20:53
Garaža: BMW 328ix

Post od Ceman »

Imam uzasne "cvrcke" u vratima prilikom uvijanja vozila na vecim neravninama.

Vidim da ljudi to resavaju nekom "teflon trakom"
https://f30.bimmerpost.com/forums/showt ... ?t=1166896

Sta bi to bilo kod nas? Pojma nemam gde da trazim i sta da kupim.
Doduse ne svidja mi se ovaj "fix", koji inace izgleda ovlasceni servisi su radili i za nove automobile o.O. Bas ruzno izgleda, ali bas je zvuk jak i iritantan
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ako kederi cvrče, kupi nešto za mazanje kedera i prestaće. Ne bih ja lepio ništa, ako pre toga ne pokušam mazanje.

Npr, https://www.akcijeikatalozi.rs/w5-50ml- ... gume-0e1cr
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

I ja bih probao prvo mazanjem kao jednostavnije i brze resenje pa ako ne pomogne onda traka.
Ne znam koja je ovo konkretno traka koju je on koristio jer teflon traka koju pominjes a za koju ja znam nije samolepljiva vec se namotava i koristi se za sastave cevi za vodu umesto kučine, e sad mozda neko neke druge trake naziva teflon ali kod nas su one ovo sto sam napisao.
Tu bi vrv platnena izolir traka pomogla najbolje.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ako se lepe neke trake za resavanje problema onda tesko da su kederi u pitanju.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

zavisi kako su resena vrta ali moze guma da skripuce o plastiku i sl. nije prvi slucaj a i ako je ovaj lik sa linka resio problem trakom nije ni bitno sta se culo bitno da je traka resila jedino sto je ruznije resenje od nekog mazanja koje mozda moze isto da pomogne
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

MarjanKG napisao: 27 Jun 2023, 17:41 Nešto sam gledao na youtube

Fora sa Wd40 i prvi put kad sam naprskao nije se čulo 24 sata. posle je ponovo krenulo da kucka. Meni nije jasno, da li sme da se odvoji tzv. muški deo i da se napuni sa belom mašću ili grafitnom, svejedno. ne znam nikog ko je rastavljao.

A da se nalije silikon ili topljena plastika?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

za sve te intervencije mora da se rastura a to nije bas mali posao
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

Realno, ako mi ne utiče na upravljanje, teraću tako i nabaviću drugu. Bitno mi je da ne utiče na bezbednost.

Odgovori