Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Delija »

@ljuba
Prica jeste za drugu temu i odmah sam to i napisao u svom komentaru - na ono sto je napisao @A170T.

viewtopic.php?f=25&t=1069&start=11100#p1074727
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

@Vladapetr

Ajde šećeru, posoli malo :) Forum plače :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pošto ste krenuli sa ličnim prozivkama, potpuno bez potrebe, tema ide pod ključ da malo oladite. Mogu da vrnem temu planine i doline. Zarad boljeg raspoloženja na forumu.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Naravno da su svi isti, jednu su na vlasti, pa mogu da seru po narodu, a drugi će biti na vlasti, pa će kasnije srati po narodu. :) Problem naroda je što se svakoj vlasti aprioro veruje, umesto da se izlome od batina svi koji se dočepaju vlasti.
Kad se mandat završi sledi novo batinanje. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kako maznuti 26 milijardi evra i onda ti posle država kaže samo nam objasni kako ste uspeli pa vam nećemo ništa:)

https://nltimes.nl/2023/06/23/dozens-in ... ssed-taxes

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Samoubistvo vodeći uzrok smrti u mladosti

17. maja 2023. godine

Samoubistvo je najčešći uzrok smrti među mladima i mladim odraslim osobama do 30 godina, prema podacima holandske statistike. „Mnogi uzroci smrti među mladima su se smanjili poslednjih decenija, ali to se ne odnosi na samoubistvo. Tu vidite povećanje“, kaže Anita Kraak iz Holandskog instituta za mlade.

Samoubistvo je bilo uzrok smrti jednog od pet tinejdžera koji će umreti do 2022. Među mladim odraslim osobama od 20 do 30 godina, ovo je bilo svaki treći. U 2000. godini saobraćaj je bio najčešći uzrok smrti u obe grupe, a sledio ga je rak. Broj samoubistava je porastao od 2000. godine, dok je manje mladih umrlo od saobraćajnih nesreća i raka.

U 2022. godini 308 mladih ljudi i mladih umrlo je od samoubistva: 67 mladih između 10 i 20 godina i 241 mlada odrasla osoba između 20 i 30 godina. To se odnosilo na 204 dečaka i mladića i 104 devojke i devojke. U 2000. godini ukupno su 202 mlade osobe izvršile samoubistvo.

Mere predostrožnosti
„Dok su preventivne mere u saobraćaju i bolji tretman telesnih bolesti smanjili mortalitet u mladosti, to još uvek ne važi za prevenciju samoubistava“, kaže Anita Kraak. „Možda postoje pozitivni efekti preventivnih mera, ali oni se onda negiraju uticajima u društvu koji zapravo mogu podstaći samoubistvo. Uzmite u obzir, na primer, pritisak da se izvrši, uticaj društvenih medija, povećanu nejednakost i neizvesnost u pogledu budućnosti u pogledu stanovanja i klimatskih promena.'

Saveti za pomoć
„Mnogi ljudi koji razmišljaju o samoubistvu ne žele nužno da umru. Iznad svega, žele da prestanu njihovi problemi ili loše misli. 113 daje dobar savet kako da pomognete nekom vama bliskom sa tim mislima. Samo pitaj kako si. Na primer: „Često kažete da vam je život težak. Da li ikada razmišljaš o tome da okončaš svoj život?' Zatim slušajte šta druga osoba želi da vam kaže. Na primer, uvek možete rezimirati ono što čujete, a zatim postaviti dodatna pitanja. „Da li sam vas dobro razumeo, da li to želite da kažete? Sažimanjem i ispitivanjem pokazujete drugoj osobi da zaista slušate. Nemojte donositi presude ili savete da to ne radite. Ne banalizujte, već pokažite razumevanje. A onda zajedno potražite pomoć.'

Izvor: Statistike Holandije
https://www.nji.nl/nieuws/zelfdoding-gr ... -bij-jeugd
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

maniaxxx napisao: 15 Jul 2023, 16:34 Apropo servisa, za toyotu platio sam 216e na ovlastenom, za hyundaia valjda 140e u prolece i to u Slo.

A sta sve placate i kako registrujete auta kod vas je tek posebna prica, bas bezvezno kompliciranje, posebno mi nije jasno sta ima MUP tu da radi...

Da ne trujem Sašinu temu… Pričam u Hrvatskoj na moru sa momkom, baš tvojim sugradjaninom i ne veruje kakve su cene u Hr, a u Slo sve drasticno jeftinije i plate veće. Slicno je (da ne kazem gore) i sa nama u Srb…
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Bili smo sad u HR dve nedelje, i mogu da potvrdim da su im cene nerealno visoke. Bukvalno SVE osim benzina je skuplje nego u D.
Fascinantno je da su cene hrvatskih proizvoda u supermarketu u Nemačkoj elegantno niže nego u Konzum/Plodine marketima u HR.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Bas komentarisem juce sa zenom kako je sveze voce i povrce dosta jeftinije u Holandiji nego u Hrvatskoj. Ali zato restorani su im jos jeftini, a i smestaj jeftin i kvalitetan moze jos da se nadje. A gorivo je bas povoljno. Sve u svemu nije dosta skuplje nego prosle godine…
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ja zaista ne znam kuda vodi ovo sa cenama kod nas, mislio sam da će možda jedino dolazak velikih inostranih lanaca normalizovati cene ali izgleda da sam se prevario. Čak je i Lidl koji je kao krenuo sa nižim cenama brzo shvatio gde je i prihvatio igru koju igraju domaći trgovci. Gde god da odeš napolje hrana je jeftinija nego kod nas. Jedino se možemo tešiti da su usluge/ruke i dalje jeftinije, ali i to je počelo da skače u nebesa.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Skoro sam gledao tepihe u Bosni i kod nas. Sintelon tepih je u Bosni 70e, a kod nas isti takav 140e na akciji.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

DukeNS napisao: 15 Jul 2023, 23:06
maniaxxx napisao: 15 Jul 2023, 16:34 Apropo servisa, za toyotu platio sam 216e na ovlastenom, za hyundaia valjda 140e u prolece i to u Slo.

A sta sve placate i kako registrujete auta kod vas je tek posebna prica, bas bezvezno kompliciranje, posebno mi nije jasno sta ima MUP tu da radi...

Da ne trujem Sašinu temu… Pričam u Hrvatskoj na moru sa momkom, baš tvojim sugradjaninom i ne veruje kakve su cene u Hr, a u Slo sve drasticno jeftinije i plate veće. Slicno je (da ne kazem gore) i sa nama u Srb…

Pa vecinoma je u pravu, neke stvari si bas bolestno skupe u HR, ono da se bas zapitas zasto bi platio toliko iako mozes da si priustis.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Sve više razmišljam da ponovo krenem u dvonedeljne nabavke u Mađarsku a po gorivo u Hrvatsku, čisto iz zadovoljstva da ovima našim derikožama ni dinara ne ostavljam više. Jeste da me mrzi to da radim ali nateraću se nekako. Makar i ništa ne uštedeli ali u inat derikožama.

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Saša napisao: Čak je i Lidl koji je kao krenuo sa nižim cenama brzo shvatio gde je i prihvatio igru koju igraju domaći trgovci.
Stvarno misliš da je Lidl ovde pao sa Marsa, neobavešten, u nameri da bude dobrotvorno društvo?

TapaT

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Saša napisao:Sve više razmišljam da ponovo krenem u dvonedeljne nabavke u Mađarsku a po gorivo u Hrvatsku, čisto iz zadovoljstva da ovima našim derikožama ni dinara ne ostavljam više. Jeste da me mrzi to da radim ali nateraću se nekako. Makar i ništa ne uštedeli ali u inat derikožama.

U Bijeljinu, što bi prelazio u EU?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Odgovori