Martin Mystere napisao: 27 Jul 2023, 20:36
A vojska i služi ne uvek i nužno da ratuje nego i da se ne osete baš svi jačim nego i da se potencijalno odvrate od mogućeg napada tj da ne bude rata.
Evo Hrvatska je članica NATO, na nju se odnosi pomenuti član 5 i niko ne može da je napadne bez da se NATO ne umeša i opet se naoružava tako što će za odbranu da u periodu od 2023-2026 na municiju, naoružanje i opremu potroši 3,8 milijarde evra (informaciju objavilo MORH) zarad odbrane svoje teritorije
Upravo tako, profesionalna vojska služi za to, naravno adekvatna okruženju da može potencijalno da odvrati od napada. Mi kao država resurse za vojsku koja bi odvraćala NATO koji jeste naše okruženje prosto nemamo i ne možemo imati što je toliko jasno iz disproporcije Srbija vs NATO potencijal (ekonomije, stanovništvo itd).
Hrvatska je dobar primer, ona jeste NATO vojska i troši novac zarad odbrane NATO teritorije i u skladu sa NATO komandom/zahtevima. Hrvatska se tu mnogo ne pita.
U tome je i poenta, mi trošimo novac iako znamo unapred da ne možemo sa tim oružjem da odbranimo od bilo kojeg dela NATO teritorije oko nas. I uvodimo ponovno oružano služenje vojnog roka za civile.
I vraćamo se na početak, kako to menja stvarni odnos jačine kada su baš svi oko nas jači od nas i to višestruko i gde je tu odvraćanje od mogućeg napada kada je očigledno da bi u tom napadu bili poražena strana. Koga naša vojska treba da odvraća od napada , NATO?
To da ne bude rata se rešava unapred osmišljenom politikom, u našem slučaju ne razmatrati NATO za neprijatelja jer je besmislen takav sukob, tako da što tešnja saradnja sa NATO je uslov.
I da se vratimo na primer HR, da je Srbija članica NATO (kao što je Crna Gora ili Makedonija ili Albanija) velika verovatnoća je da neće biti napada a time ni rata.
Zato i hipotetičko pitanje sa početka diskusije, hoćemo li da ponavljamo lekciju iz 1999. i da opet uvodimo u priču nekakav potencijalni sukob sa okruženjem pa nam treba jačanje vojske zarad toga jer ponavljam drugih neprijatelja osim NATO nemamo.
Koga naša vojska treba da odvraća od napada , NATO?
Izvinjavam se što sam povezao tvoj stav ojačavanja vojske sa ovom pričom oko vraćanja civila u vojnu formaciju.
Pominjao si Vojvodinu, Preševsku dolinu, KSB, nisam razumeo kakva bi tu bila uloga naše vojske i protiv koga/čega?