Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Re: Dobro veče

Post od Gazu »

Što se etničkog čišćenja tiče i helenizacije, toga je svakako bilo, a istu stvar su radili i Turci, mada i ostali balkanski narodi nisu bili cvećke.

Grci su u Balkanskim ratovima zauzeli teritorije koje imaju danas. Tu je bilo mnogo Slovena i Turaka, a sada nema. (Proterani ili helenizovani, mada su Grci i Turci imali i dogovorenev razmene stanovništva.) Takođe, i u Turskoj je duž obale Egejskog mora bilo mnogo Grka, a sada ih nema.

I iz Beogradskog pašaluka su Turci proterani u 19. veku.

Nijedna narod nije bezgrešan, nema nebeskog naroda. Ali ne treba mi međusobno da se mrzimo zbog toga, već samo da nemamo kompleks više vrednosti kako smo mi dobri, a drugi su loši.

Što se Kipra tiče, Turci su napali Kipar.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Juče sam se čuo sa školskim iz osnovne. On je trenutno kapetan prve klase. Kaže, neće biti rata (he he! *kraj citata*).
A vojne vežbe su "ponovo aktuelne" jer ima para i nema korone.
U svakom slučaju, rekao mi je da je OK što sam predao zdravstvenu dokumentaciju.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

guzva
Reactions:
Pridružio se: 07 Nov 2021, 01:20

Dobro veče

Post od guzva »

Zna li neko mogu li od danas da se zatamne stakla bez da se radi vanredni tehnicki i da se trazi odobrenje proizvodjaca?

Usvojise neke izmene ZOBS-a pa ne znam jel je trebala da bude ta uzmena usvojena sada.

Clan 250 ako se ne varam...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Mislim da je baš tako. Pričali su o tome u SAT-u, mada je to bilo pre usvajanja zakona.

https://youtu.be/8PRf_fm0yN4?t=1572
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Usvojen je predlog zakona koji treba da ide na Skupštinu.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

guzva
Reactions:
Pridružio se: 07 Nov 2021, 01:20

Post od guzva »

Ma to je to bice sad to brzo reseno

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Heinz napisao: 28 Jul 2023, 10:55
ljubitelj napisao: 28 Jul 2023, 09:18 Na Kipru pre grčke intervencije?
Nešto ne znam da je za vreme Engleza dok su držali Kipar bilo toga.
Nigde nisam napisao Kipar.
Odgovorio si na pisanje o Kipru.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Geza napisao: 28 Jul 2023, 12:04
ljubitelj napisao: 28 Jul 2023, 08:31
Geza napisao: 27 Jul 2023, 20:39 Grčka invazija na Kipar?
Pa koja je vojska iz Atine otišla na Kipar i izvela puč/ državni udar ako nije grčka vojna hunta to uradila 15/jula/1974. godine ? Ja koliko znam u Atini je komanda te vojske i Grčka je država čija vosjka je to uradila.
Šta je svrgavanje legalne vlasti jedne (strane) zemlje ako nije čin agresije?
Brate mili... :kuku:
Šalji mail grčkoj ambasadi i pitaj ih da li su saglasni sa grkom invazijom na Kipar '74.
NIšta nisi odgovorio a očito nisi ni pokušao da se informišeš makar malo o napisanim dogadjajima. :ccc:
Btw, pročitaj zvaničan sajt ministarstva spoljnih poslova države Kipar odakle je i uzet podatak o intervenciji Grčke, pa ako već imaš predlog da nekoga pitaš eto prilike da sebi razjasniš..
The coup staged by the Athens' junta against the elected government of President Makarios on July 15, 1974, served Turkey as a pretext to impose its divisive plans against Cyprus. On July 20, 1974, Turkey invaded Cyprus
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Puč je podržan od strane Grčke - ali je Turska izvršila invaziju.
I taj puč je odmah u međunarodnoj zajednici izazvao negodovanje i proglašen je nelegitimnim.
Što nikako nije dalo prava Turskoj da krene sa okupacijom druge zemlje
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Puč nije isto što i invazija jedne zemlje na drugu, nema znaka jednakosti između događaja.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Iako su to dva različita sredstva za postizanje istog cilja. Ko to ne može da podigne milom, on hoće silom - što je daleko pogubnije za narod.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dzonic87 napisao: 29 Jul 2023, 08:40 Puč je podržan od strane Grčke - ali je Turska izvršila invaziju.
I taj puč je odmah u međunarodnoj zajednici izazvao negodovanje i proglašen je nelegitimnim.
Što nikako nije dalo prava Turskoj da krene sa okupacijom druge zemlje
Da, pa. Drugačije nije ni pisano. Akcija Grčke i reakcija Turske na to.

Puč je direktno izvela grčka vojna hunta /država/ sa ciljem da zbaci izabranu vlast države Kipar bez ikakvog prava na to. Naravno da je za sve osim Grka bio nelegitiman.

U primeni sile agresijom nema davanja prava na to ali se dogadjaji koji se jesu dogodili ne trebaju sakrivati i praviti kao da ih nije bilo već treba da budu pouka da se razume kako i zašto se baš takav redosled stvari odvijao.

Neki su kao prvi put čuli za to dogadjanje iako je opšte poznato.

Stanje u Grčkoj pod fašističkim režimom tih godina i njihovo agresivno delovanje i u samoj Grčkoj je dobro poznato a ovo je bio prosti nastavak "izvoza" te politike u drugu državu.

Fašistički režim je medjunarodna zajednica posle napada na Kipar izolovala, Grčka doživela slobodne izbore, formirana demokratska Vlast, ubrzo primljena u EU i pacifizovana grčka agresivnost.
NATO je prilično odigrao ulogu u tom procesu.

Kao što je @gazu lepo opisao bilo je i biće svakakvih gadosti sa raznih strana samo se ne treba praviti neobavešten šta je neko nekome uradio, oprostiti može ali zaboraviti i ponoviti se ne sme.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Spin doktor. :kezo:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Pisano je drugačije
Džaba sad prazna priča...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Krenuo da guglam šta ima još od zabavnih parkova po Evropi, i nađem Energylandia u Poljskoj, blizu Krakova. Pošto je na nekih 800-900km idemo na kraću slovačko-poljsku petodnevnu turu. Na žalost nemamo više dana na raspolaganju. Ovo je itinerer, za slučaj da neko ima predlog šta da se obiđe u tim oblastima. Vodimo naša dva tinejdžera pa i to treba imati u vidu.

- Prva noć spavanje u Košicama
- Dan po Tatrama: Štrbeske Pleso, wind tunel kod Tetralandie, dan se završava u Zakopanima. Najviše me u stvari i zanimaju preporuke za taj reon Visokih Tatri. Mada nema ni previše vremena. Ovako unapred i sa slika deluje mi da bi trebalo ozbiljnije otići u taj deo neki drugi put.
- Krakow. U dolasku ćemo da odemo u rudnik soli. Mada će i tu ostati samo popodne i veče da se malo obiđe grad.
- 2 dana Energylandia, i onda povratak.

Na žalost prognoza kaže da će biti kiše ali šta da se radi, možda i bolje nego 35C+.
Odgovori