Letnje gume
Re: Letnje gume
Moja iskustva sa Tigrom su krajnje pozitivna. Daleke 2006. sam tražio nove gume za Nivu i pošto je ponuda bila nikakva, odlučim se za Tigar Cargo Speed. Gume su namenjene dostavnjacima ali šta je - tu je. Međutim, za vožnju leti pokazale su se odlično. Tihe, meke itd. Vožene su jedno 3 leta, pa su zamenjene za odgovarajuće vozilu. E sad, nisam ih bacio već su dobile novu šansu na traktorskoj prikolici. Evo ih i dan danas, ni najmanju pukotinu nemaju što je neverovatno za toliku starost.
Na prikolici za auto takođe kao rezervnu nosim skoro nekorišćenu Tigar Siguru iz 2011. i ona je isto bez naprsline i nekih vidnih znakova starenja.
Na svim službenim vozilima imamo Tigar gume i ni sa jednom nije bilo problema.
Ne kažem da su najbolje ali ne mogu ni da kažem da su toliko loše kao što se priča.
Na prikolici za auto takođe kao rezervnu nosim skoro nekorišćenu Tigar Siguru iz 2011. i ona je isto bez naprsline i nekih vidnih znakova starenja.
Na svim službenim vozilima imamo Tigar gume i ni sa jednom nije bilo problema.
Ne kažem da su najbolje ali ne mogu ni da kažem da su toliko loše kao što se priča.
Na drugom autu imamo tigrovu gumu, Vinteru iz 2012god i prezadovoljan sam kako se ponasa leti. Auto vozi zena, i prosle godine me zvala da prijavi da auto nije u redu, prilikom jaceg kocenja nesto se culo. Posle 4god je uspela da aktivira ABS
))
Poenta, ako se auto prilagodi uslovima puta i ogranjcenju, nema lose gume. Najjeftinija(da ne kazem najlosija)guma je odlicna ako se vozi ogranicenje+ 20,30km\h iznad. Nema sanse da upadnes u rizicnu situaciju.
To sto ljudi vole da imaju bolju gumu ako voze brze, to je ok. Ta premium guma ima tipa 10posto bolje preformanse, al to se vidi tek kad cepas auto 100-150 km/h, a kako to retko ko radi onda je logicno da ljudi kupuju Tigrove gume. I ovo sto ima boljih guma, dobar deo je dosao sa autom iz uvoza..
Sa neke trece strane, meni je iskocilo da uzmem auto koji vazi za jakoo siguran pa sam zeleo staviti osrednju gumu iako vozim penzionersi. I jako mi je smesno kada vidim na Kajenu ilo X5ici ili Q7mici zimsku Tigrovu. To su jako skupi auti, super je neko da ti vidi auto ali ako zelis da osetis preformanse tih najboljih auta, to ne mozes sa Tigrom.
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Poenta, ako se auto prilagodi uslovima puta i ogranjcenju, nema lose gume. Najjeftinija(da ne kazem najlosija)guma je odlicna ako se vozi ogranicenje+ 20,30km\h iznad. Nema sanse da upadnes u rizicnu situaciju.
To sto ljudi vole da imaju bolju gumu ako voze brze, to je ok. Ta premium guma ima tipa 10posto bolje preformanse, al to se vidi tek kad cepas auto 100-150 km/h, a kako to retko ko radi onda je logicno da ljudi kupuju Tigrove gume. I ovo sto ima boljih guma, dobar deo je dosao sa autom iz uvoza..
Sa neke trece strane, meni je iskocilo da uzmem auto koji vazi za jakoo siguran pa sam zeleo staviti osrednju gumu iako vozim penzionersi. I jako mi je smesno kada vidim na Kajenu ilo X5ici ili Q7mici zimsku Tigrovu. To su jako skupi auti, super je neko da ti vidi auto ali ako zelis da osetis preformanse tih najboljih auta, to ne mozes sa Tigrom.
Ovde jako grešiš. Verovatno nisi bio u situaciji da upadneš u rizičnu situaciju i kada voziš normalno. Nekada metar kraći zaustavni put kočenja mnogo znači.raks88 napisao:Najjeftinija(da ne kazem najlosija)guma je odlicna ako se vozi ogranicenje+ 20,30km\h iznad. Nema sanse da upadnes u rizicnu situaciju.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
+1 Vozio sam Wintere na službenom autu. Super su za sneg. Za sve ostalo treba biti pažljiv. Čak i sa penzos vožnjom je dovoljno da se poklope kockice i eto problema, čak i pri malim brzinama (recimo kočenje na vlažnom).
Vozio sam kratko i neku letnju Tigar gumu, došla na mom autu. Daleko joj lepa kuća. Loša je bila tamo gde letnja guma mora pokazati jedno od svojih bitnih svojstava, a to je vožnja po običnoj kiši, a o akvaplaningu da ne govorim, kao i ondržanju pri (normalnim) većim putnim brzinama.
Dakle, ima marketinga, naravno, ali nije baš da je sve šarena laža.
TapaT
Vozio sam kratko i neku letnju Tigar gumu, došla na mom autu. Daleko joj lepa kuća. Loša je bila tamo gde letnja guma mora pokazati jedno od svojih bitnih svojstava, a to je vožnja po običnoj kiši, a o akvaplaningu da ne govorim, kao i ondržanju pri (normalnim) većim putnim brzinama.
Dakle, ima marketinga, naravno, ali nije baš da je sve šarena laža.
TapaT
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Kažu da je ranije, Wintera bila bolja nego danas.
Recimo pre desetak godina. (Prva Wintera)
Napomena:
Paušalno sam napisao period, a to je informacija od Piroćanaca, koji su imali dodira sa Tigrom.
Sent from my LE2121 using Tapatalk
Napomena:
Paušalno sam napisao period, a to je informacija od Piroćanaca, koji su imali dodira sa Tigrom.
To si u pravu, nekad je u centimetar bitan, ali kada sam rekao da ne moze da upadne u rizicnu situaciju, mislio sam na to da uvek treba sto vise prilagoditi brzinu uslovima, sto vise . E sad stoji da ne mozes voziti 5km/h, ono kad se poklope kockice ne moze niko da ti pomogne, ne treba razmisljati u tom pravcu. Ali mislim da ukoliko puno pazis, Tigar je dobar. Licno ne vozim brzo ali ne zelim ni puno da pazim, pa zato i ne vozim Tigar.Markoni napisao:Ovde jako grešiš. Verovatno nisi bio u situaciji da upadneš u rizičnu situaciju i kada voziš normalno. Nekada metar kraći zaustavni put kočenja mnogo znači.raks88 napisao:Najjeftinija(da ne kazem najlosija)guma je odlicna ako se vozi ogranicenje+ 20,30km\h iznad. Nema sanse da upadnes u rizicnu situaciju.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Ali znam taj osecaj, na proslom autu sam vozio novu Lassu leti i novi GY zimi, Lasa mi nikada nije ulivala poverenje, ako vidim mokar i prljav asfalt uvek pustim gas i zaigra mi u grudima, dok se sa GY opustim i cepam.---sa Lasom sam uvek morao da prilagodim brzinu uslovima, sa GY ne. E sad je tu pitanje jel Lasa losa ili ne, sve zavisi kako gledas! Isto vazi i za Tigar.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Situacija iz servisa od pre 5 dana.
Dolazi covek, Skoda Octavia A7 hoce da kupi 2 gume prednje. Na autu Michelin Saver 205/55R16 DOT2017 sara nesto preko 4mm. U razgovoru nudim mu 3,4 brenda, klase i preporucujem GY EG Perf 2 koja je najskuplja u mojoj ponudi. Na prvu mu je bila velika razlika u ceni, Matador 7.000din, GY 3.400din vise po gumi. Kaze daj dve prednje. Pitam Matador, posto vidim da mu je ta cena vise odgovarala. Kaze on ma GY, najbolje. Namontiramo gume, krenuli u pricu, govorim mu da ce primetiti razliku odmah na volanu, tisini, drzanju dok se ne naviknete. Zavrsimo mi tu razgovor, ode covek. Sutra ujutru eto coveka nazad, kaze daj i zadnje da zamenimo, bio vam je sef u pravu drugi auto.
Sta je poenta price? Naviknemo se na gume kakve god da su na autu i mislimo da tako treba. A u stvari ne znamo kako treba auto da se ponasa dok ne probamo neke druge gume, bolje, nove.
Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
Dolazi covek, Skoda Octavia A7 hoce da kupi 2 gume prednje. Na autu Michelin Saver 205/55R16 DOT2017 sara nesto preko 4mm. U razgovoru nudim mu 3,4 brenda, klase i preporucujem GY EG Perf 2 koja je najskuplja u mojoj ponudi. Na prvu mu je bila velika razlika u ceni, Matador 7.000din, GY 3.400din vise po gumi. Kaze daj dve prednje. Pitam Matador, posto vidim da mu je ta cena vise odgovarala. Kaze on ma GY, najbolje. Namontiramo gume, krenuli u pricu, govorim mu da ce primetiti razliku odmah na volanu, tisini, drzanju dok se ne naviknete. Zavrsimo mi tu razgovor, ode covek. Sutra ujutru eto coveka nazad, kaze daj i zadnje da zamenimo, bio vam je sef u pravu drugi auto.
Sta je poenta price? Naviknemo se na gume kakve god da su na autu i mislimo da tako treba. A u stvari ne znamo kako treba auto da se ponasa dok ne probamo neke druge gume, bolje, nove.
Dag81, nepovezano sa ovom pricom, jer u servisu postojala prica da se ljudi zale na Contijevu PC5 gumu, na deformaciju gume? Kupio sam tu gumu kao polovnu 2god staru, 2 bile skroz krive, 2 malo krive, deformacije na tabanu. Bile su na autu nekoliko dana, za to vreme auto bio kod majstora i on primetio da su katastrofa, pitam ga kako tako dobra guma moze biti toliko kriva na sve strane, on kaze da nema pojma i pokazuje mi q7 na kanalu, isto PC5 guma, kaze isto krive ne moze auto da se vozi. I njegova konstatacija da mu nije prvi put da vidi da je ta guma kriva.
Jeste, pisao sam o tome jer sam prošao iskustveno sa 3 različite generacije/serije.carov2 napisao: 08 Avg 2023, 08:22 Kažu da je ranije, Wintera bila bolja nego danas.
Napomena:
Wintera je guma za običan narod, da se tako izrazim. Za ljude koji ne gledaju online testove, već im treba auto na relaciji kuća/poso i za vikend odlazak van grada. Ja sam je vozio 10 godina, leti/zimi, overila bezbroj udarnih rupa, nikad me nisu izdale na putu niti imaju bilo kakvih oštećenja.
Ja se sada vozam na višoj klasi guma, Kleber Quadraxer 3 (AS). Ona je rađena po uzoru na Michelin CC, dele neke sličnosti i po performansama. Na testovima je zauzela 4-to mesto u toj turi testiranih AS guma. Sada da li osećam ikakve razlike u odnosu na Winteru? --NE-- Osećam razlike u smislu da je guma primetno tiša, udobnija ali to bih dobio sa bilo kojom novom gumom. Moj način vožnje je takav da će mi svaka guma isto vršiti posao, jer ne guram niti jednu gumu u neke limite, vozim umereno.
Šta je ono što ne volim kod novih guma? Iako je Kleber Q3 bio dobar na testovima ono čega nema na testovima su namerni fabrički nedostatci. Kroz sve gume proizvođača Kleber (Zim, Let, AS) se u nekoj meri provlači problem kidanja lamelica gaznog sloja gume. Taj problem postoji kod više generacija njihovih guma, što isključuje sve mogućnosti da oni kao proizvođač nisu čuli za taj problem. Sad da li ću i ja imati tih problema nemam pojma, ostaje mi da vidim vremenom i da pokušam što bolje da ih sačuvam.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Ja se sada vozam na višoj klasi guma, Kleber Quadraxer 3 (AS). Ona je rađena po uzoru na Michelin CC, dele neke sličnosti i po performansama. Na testovima je zauzela 4-to mesto u toj turi testiranih AS guma. Sada da li osećam ikakve razlike u odnosu na Winteru? --NE-- Osećam razlike u smislu da je guma primetno tiša, udobnija ali to bih dobio sa bilo kojom novom gumom. Moj način vožnje je takav da će mi svaka guma isto vršiti posao, jer ne guram niti jednu gumu u neke limite, vozim umereno.
Šta je ono što ne volim kod novih guma? Iako je Kleber Q3 bio dobar na testovima ono čega nema na testovima su namerni fabrički nedostatci. Kroz sve gume proizvođača Kleber (Zim, Let, AS) se u nekoj meri provlači problem kidanja lamelica gaznog sloja gume. Taj problem postoji kod više generacija njihovih guma, što isključuje sve mogućnosti da oni kao proizvođač nisu čuli za taj problem. Sad da li ću i ja imati tih problema nemam pojma, ostaje mi da vidim vremenom i da pokušam što bolje da ih sačuvam.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ne secam se za PC5 stari model, bas stari. PC6 je vec imala cesce deformacije.raks88 napisao:Dag81, nepovezano sa ovom pricom, jer u servisu postojala prica da se ljudi zale na Contijevu PC5 gumu, na deformaciju gume? Kupio sam tu gumu kao polovnu 2god staru, 2 bile skroz krive, 2 malo krive, deformacije na tabanu. Bile su na autu nekoliko dana, za to vreme auto bio kod majstora i on primetio da su katastrofa, pitam ga kako tako dobra guma moze biti toliko kriva na sve strane, on kaze da nema pojma i pokazuje mi q7 na kanalu, isto PC5 guma, kaze isto krive ne moze auto da se vozi. I njegova konstatacija da mu nije prvi put da vidi da je ta guma kriva.
Ja sam misljenja da izmedju neke srednje klase guma, znaci fulda, falken, i slicno ne treba sad doktorirati jer su sve tu tu negde, premium je bolji, ali ne uvek koliko je skuplji, ove krs tipa neki kinezi, sava neki modeli, tigar, gy
, nisu toliko jeftinije koliko su losije. Barem ne u nekim standardnim dimenzijama.
Doduse ko voli isprobavati moze i medju jeftinijim brandovima naleteti na dobre gume, i kontra.
Ja sam zamenio michelin ps4 sa conti pc7 i oseti se razlika, a kamoli izmedju tigra i neke krstene gume.

Doduse ko voli isprobavati moze i medju jeftinijim brandovima naleteti na dobre gume, i kontra.
Ja sam zamenio michelin ps4 sa conti pc7 i oseti se razlika, a kamoli izmedju tigra i neke krstene gume.
- carov2
- Kontakt:
Uff, nedostaje mi moj stari, dobri Conti, morao sam danas da ih ostavim u Pirotu.
Evo me u Grčkoj, tugujem...

Evo me u Grčkoj, tugujem...

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Šta bi?
- carov2
- Kontakt:
Izlaz iz grada, pružni prelaz i BAM, odmah mi auto javio da je leva guma u kurcu, a sekundu nakon toga vidim na ekranu i pritisak u zadnjoj levoj 0.0 bar.
Otišle obe za sekundu...
Duboka rupa uz šinu, čak nije nešto ni velika...tu sam prošao hiljadu puta bez ikakvih problema.
Verovatno se ovih dana produbila ta rupa, a i imao sam kuratu sreću, pa sam u centimetar ubo...21" točak i odeee...
Drug na 100m niz taj put(glavni) ima firmu, do sada nije čuo da je neko sjebao gumu. (Obavezno bi svratili kod njega, velika firma, kamioni, bageri itd)
Otišle obe za sekundu...
Duboka rupa uz šinu, čak nije nešto ni velika...tu sam prošao hiljadu puta bez ikakvih problema.
Verovatno se ovih dana produbila ta rupa, a i imao sam kuratu sreću, pa sam u centimetar ubo...21" točak i odeee...
Drug na 100m niz taj put(glavni) ima firmu, do sada nije čuo da je neko sjebao gumu. (Obavezno bi svratili kod njega, velika firma, kamioni, bageri itd)