Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Post od pegazbre »

Pozdrav svima,

Doslo je vreme da se zameni zenin stari Ford Focus mk1 1.6 benzinac od 101hp iz 2001. Zena je jako zadovoljna autom, koristi se za gradsku voznju, zavlacenje po uskim ulicama i parkinzima, iscukan sa svih strana, radan auto za grad i zena se bas necka (zato je Focus naredne generacije kao prva opcija). Treba nam auto velicine Focusa da se svi mozemo potrpati kad se vozikamo po gradu (zato ne gledamo recimo Fiestu). Iskljucivo benzinac atmosferac je opcija, potrosnja je nebitna, bitno je da se lako i jeftino odrzava da ne razmisljam od DPF-u, zamajcu, diznama i slicnim jadima. Auto za vozikanje skoro pa uvek po gradu (sa retkim izlaskom na magistralu) pa jos jedan razlog da se uzme benzinac da se dizel ne bi zacepio od gradske voznje.

U opticaju su (za sad) Ford Focus i Opel Astra J oko 2010 godista i to:
  • Ford Focus mk2.5 (restajling), 1.6 101hp
  • Ford Focus mk2.5, 1.6 Ti-VTI 116hp
  • Ford Focus mk3, 1.6 101hp
  • Ford Focus mk3, 1.6 Ti-VTI 125hp
  • Opel Astra J, 1.6 116hp
  • Opel Astra J, 1.4 101hp
Fordovi su mi vise manje poznati, Focus mk2 je mehanicki jako slican mk1 modelu, slicne cene odrzavanja, problemi sa hladnim lemovima u instrument tablama, vesanje malo osetljivije ako se uporedi sa mk1. Mk3 je potpuno drugaciji, drugacija platforma, drugaciji problemi, skuplji za odrzavanje, problemi sa letvom volana i jako retki sa atmosferskim benzincima (skoro uvek su sa ecoboost motorima). 1.6 benzinac od 101 je skoro pa potpuno isti motor kao u mk1 modelu, pouzdan i jeftin za odrzavanje. Ti-VTI varijante su nesto zivahnije zbog varijable ali i nesto skuplje za odrzavanje. Licno meni se vise svidja mk2.5 od mk3 modela.

Sa druge strane Astre su mi totalna nepoznanica, Pokojni Mirko Rasić je u Neovlascenoj proveri polovnjaka nahvalio Astru J i njen 1.6 atmosferac, prepostavljam da je na nivou performansi kao Fordov 1.6 Ti-VTI od 116hp. Nemam pojma kakav je 1.4 od 101hp verovatno je po snazi kao obican Fordov 1.6 benzinac ali bi u slucaju Astre vise bi gledao 1.6 motor. Zeni se Astra svidja, i voljni smo da probamo i neku drugu marku sem Forda mada Fordom benzincom smo jako zadovoljni (sto se ne moze reci za dizela, cuveni S-Max koj je prodat) i imamo dobrog majstora za Forda.

Eto treba nam sto vise informacija o Astrama, ako znate jos nesto o Fordovima i naravno ako imate preporuku za neku drugu marku (gledao Hondu Civic, dosta skuplja od Astre/Forda i nema ih nesto, Golfa, Audija ne bi, pretezno su turbaci sa poznatim problemima sa potrosnjom ulja...)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Post od Bax »

2012 se jos uvek prodavala kao nova i Astra H sa, 1.6 115ks, atmo motorom. Bila je ravno 10.000e, jos uvek imam ponudu u inboxu. Ni njoj nista ne fali, a Astra J je poznata kao teska ko tuc, za nju je preporuka 1.4 turbo, ali to je komplikovaniji motor.
I taj vozi moj brat...

Inace tim motorima kao i vecini Opel benzinaca odlazi DIS modul, bombine, ali to nije tako strasno ni cesto, a ni skupo....

MEnjas svecice malo ranije od fabricke preporuke, na 20.000km.

Mi imamo i twinport od 103 Ks, u Astri G 2007, i taj auto pristojno sluzi, sem tog DIS modula nije bilo bitnih problema....
120.000km je presao.

Ja bih se rasirio na tih nekoliko modela i gledao neki auto ovde uzet, sa malom kilometrazom....

Astre G su se prodavale kod nas do 2009, godine, one su isto vrlo robusne, i solidna vozila, sto je noviji model Astre, to vise ljudi imaju zezalica...
Poslednja izmena od Bax u 11 Avg 2023, 11:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Focus mk2.5 i to je to, bolji od mk1, a opet poznajes sta i kako.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Astra H isto nije losa, meni se svidja dizajnom mada bi se zeni mnogo vise svidela Astra J kad bih ih uporedila.

Za Astru J sam isto cuo da je jako teska, dosta teza od konkurencije i da komotno od onih 116hp oduzmem 30 konja i da je to realna snaga.

Focus mk2.5 mi se uvek svidjao, pratio je dizajn mk1 ali je robusnije izgledao i onda je izasao mk3 gde su to sve promenili i nije mi to vise bilo to. Focus nam je za sada favorit jer nam je poznat auto i znamo sta da ocekujemo ali reko da vidim misljenja i mozda neke predloge.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

U praksi bolje ide twinport od 103 ks u Astri G, nego 115ks u Astri H, to je jedan od razloga sto je svojevremeno nisam uzeo. A Astra J, je puno kompleksniji auto nego Astra H, samim tim i tezi.

Za taj 1.4 twinport zanam da imaju lanac, koji ja ne volim u evropskim vozilima, a i on je znao da zeza.

Takodje zna da im zeza i taj twinport modul, mada nama nije pravio probleme, ali mi smo prvi vlasnici....

Sto se same voznje tice, te Astre su ozbiljni automobili, i mogu da se porede sa Focusom, onako solidno je to sve.

Jos jedna mana, imaju glibave menjace pod rukom, verovatno svi modeli.....
Ali naviknes se....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Astra mi je simpa auto ali sta znam em sto ja ne volim opel em sto mi nekako fokus provereno dobar auto, lepo se vozi, lepo lezi fino izgleda jedino mana kod tih fokusa su menjaci, u 5. mnogo obrtaja gruva, drugar je do skoro imao fokus 2010. godiste taj 100 konja i bas se zalio na AP kako mu mnogo obrtaja na 120 dal rece 4000rpm
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ako je menjac kao u mk1 onda na 120 ima oko 3500 obrtaja jer je menjac od 5 brzina. U mk1 na tim brzinama ne mozes pricati u autu, jako losa zvucna izolacija ali nismo dugo koristili Focus za voznju po autoputu, grad 90% ostalo magistrala ili planinski/brdski putevi (Fruska Gora).
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ne znam sta mi je rekao ali provericu uglavnom to mu je bila najveca mana auta obzirom da je dosta vozio na AP
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Astra J je sto se tice komfora voznje odlicna, zvucna izolacija, nesavisno vesanje pozadi itd.
Ono sto bi trebalo da isprobate kod Astre J je prostor na zadnjoj klupi. Ostalo mi je u secanju da ste pozamasni velicinom, a to je kod Astre J boljka.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Focus mk1 je manji od svih nabrojanih auta i tu se svi potrpamo za neki kraci put, tako da verujem da ce i u novijem Focusu i u Astri biti vise mesta. Zena i ja napred i klinci nazad.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pegazbre napisao: 11 Avg 2023, 12:22 Ako je menjac kao u mk1 onda na 120 ima oko 3500 obrtaja jer je menjac od 5 brzina.(Fruska Gora).
sad sam proverio to je ta ista prica, kaze bucan dosta on ga nikad nije vozio preko 110-115 bas zbog toga, 130kmh mu je skoro 4000rpm
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Nazalost, zvucna izolacija je dovedena na prihvatljiv nivo tek u trecoj generaciji kad je promenjena platforma. Toga smo svesni ali vozice se najvise po gradu tako da ta mana nece previse da nas tangira.

Gledam malo oglase za Renault Megane tih godista, neki Pezo...nemam pojma sta uzeti ako se bude islo mimo Forda.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Mozda je jos najbitnije da gledas da uzmes sto ocuvaniji primerak, nisu neke velike razlike u kvaliteti izmedju njih, doduse ja bih astru J preskocio, nikako se mi nije svidjala, a imao sam par komada opela, tako astri kako i corsi, imao sam i par fordova, mk1 su imali roditelji,.sam sam imao mk2b dva komada, i mk3..
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Kako stvari stoje ja sam najvise za Forda i to neki mk2.5 ali videcu jos sta ce zena reci za Astru mada naposletku znam da bi i ona volela da ostane da se druzi sa Fordom ali eto i Astre su joj lepe :)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Megana ne bih nikako, moj brat ga je kupio novog 2010., em sto taj 1.6 slab, em sto je sam auto jako lose odradjen, doduse njegov je bio u nekoj osnovnijoj opremi ali plastikaner, unutra mi se nije svidjalo sedenje, udobnost, komfor....Sto se pezoa tice tu jedino neka 308ica ali u ph1 varijanti motorizacija je prilicno losa, jeste bila revizija vti motora 2011/2012 ali je ih ne bih uzimao a ph2 sa 1.2 thp motorom mi deluje slabasno ne znam kakav je 1.6 thp tj koliko je bolji i drugaciji od prethodnika iz ph1
Odgovori