Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Koliko troši?

Post od Saša »

pedja napisao:Ali taj službeni RAV je većinom na otvorenom, i to na AP?

Ženini rođaci ga imaju i dugoročno je na oko 6l. Oni žive u manjem mestu, ali dosta prelaze po magistralama i AP.

TapaT
Da - bio je, tj. nije više, ne idem(o) više u BG na posao. Sad iskreno i ne znam kolika mu je prosečna, ne pratim.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Apex
Reactions:
Pridružio se: 15 Sep 2018, 09:32
Garaža: Smart For Two MK2

Post od Apex »

Ja sam primetio da se kod novih automobila guraju sve veće i veće felne uključujući hibride gde je manja potrošnja imperativ, što je potpuno besmisleno.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas, meni ubacili 19 na hibrida samo tako u paketu. Pa onda ti razmišljaj da li možeš nesto manje da dobiješ...

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Saša napisao: 12 Avg 2023, 18:41 Čim nema turbo, za mene je zastareo. :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Onda imam moderan motor, benzin turbo iz 1982. još nije zastareo :kezo:
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Apex napisao: 12 Avg 2023, 19:20 Ja sam primetio da se kod novih automobila guraju sve veće i veće felne uključujući hibride gde je manja potrošnja imperativ, što je potpuno besmisleno.
Sve vece felge i sve uze gume, sve za manju potrosnju, hint; bicikla..

Apropo hibrida, svaki sledeci je moderniji, manje trosi i to, ali jos uvek je najvise vazno kako i gde se vozi, nikako nije bas na svom na AP i ako vozis ko da si ga ukrao, tu bas dize potrosnju. Drugi minus je cvt menjac, tj.zvuk kod ubrzanja. Ako nisi non stop na AP, i ne smeta ti nacin rad cvt, hybrid je top ako zelis nisku potrosnju i pouzdanost, ako zelis dinamiku ili si non stop na AP na 150kmh plus, onda zaobidji hybrida
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Apex napisao:Ja sam primetio da se kod novih automobila guraju sve veće i veće felne uključujući hibride gde je manja potrošnja imperativ, što je potpuno besmisleno.
Idu i nove dimenzije. Nije bitno koliko je veliki prečnik, već koliko je široka (tj. uska).

Veći točak je veći kontakt sa podlogom, pa može da se napravi za koliko je prečnik veći, uži, a da trenje ostane dovoljno. Uži točak će imati manji otpor vazduha, a otpor kotrljanja će ostati isti u odnosu na tradicionalne dimenzije.

Jedino što će verovatno da boli svaka zamena guma.

Npr, O4 ide sa aerodinamičnom felnom i gumom 205/55R17.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nemaju svi hybridi buđav CVT koji urla. Neki nemaju uopšte takav menjač.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa jos 2002 Honda jazz je imala cvt koji je mogao da simulira 7 brzina ako hoće, ali čist cvt je savršenstva za po gradu... Ideš stalno konstantnim malim obrtajima a brzina pada raste sve u zavisnosti koliko snage treba da se isporuci točkovima. naravno da mi je trenutni automatski sa 9 brzina bolji, ali i on kada se pritisne zvuci kao cvt :) Ubrzava a on konstantnih visokih obrtaja alo se pritisne do kraja, a o ceni i tehnologiji da be pricam..

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Apex
Reactions:
Pridružio se: 15 Sep 2018, 09:32
Garaža: Smart For Two MK2

Post od Apex »

nidza napisao:
Apex napisao:Ja sam primetio da se kod novih automobila guraju sve veće i veće felne uključujući hibride gde je manja potrošnja imperativ, što je potpuno besmisleno.
Idu i nove dimenzije. Nije bitno koliko je veliki prečnik, već koliko je široka (tj. uska).

Veći točak je veći kontakt sa podlogom, pa može da se napravi za koliko je prečnik veći, uži, a da trenje ostane dovoljno. Uži točak će imati manji otpor vazduha, a otpor kotrljanja će ostati isti u odnosu na tradicionalne dimenzije.

Jedino što će verovatno da boli svaka zamena guma.

Npr, O4 ide sa aerodinamičnom felnom i gumom 205/55R17.
Priznajem da nisam toliko daleko razmišljao da veći prečnik dozvoljava da točak bude uži. Razmišljao sam samo u kontekstu toga da je manji otpor ako je manji prečnik.

Ali video sam da recimo novi Prius troši više sa 19" nego 17" a da bi uzeo 17" felne moraš da ideš na klotara varijantu.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Uvek beci obim točka više troši
Veći moment je potreban

A površina kontakta je nevezana za obim, samo pritisak i širina pneumatika tu igra ulogu
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ovde bi Laki mogao da se uključi.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

McGruja napisao: 13 Avg 2023, 17:33 Uvek beci obim točka više troši
Veći moment je potreban

A površina kontakta je nevezana za obim, samo pritisak i širina pneumatika tu igra ulogu
Tehnicki mogli bi da prodaju automobile sa kovanim tockovima koji su laksi pa bi potrosnja bila manja ako vec mora veliki tocak zbog dizajnerskog pravca , ali u praksi gledaju svaki dinar , video sam neke nove OEM tockove 19 koji su liveni da su teski i do 13,14 kilograma na ovim novim hibrid automobilima .
carov2 napisao: 13 Avg 2023, 17:42 Ovde bi Laki mogao da se uključi.

Sent from my LE2121 using Tapatalk
Morao kolega , ne mogao . Ukljucice se verovatno , sad vrsi neka merenja i testiranja sa Jokohama gumama pa je zauzet .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

McGruja napisao: 13 Avg 2023, 17:33 Uvek beci obim točka više troši
Veći moment je potreban

https://www.rgaalmer.top/products.aspx? ... hart&cid=5

Ne sme da se zanemari manji ugao u odnosu na ravan podloge veći točak, ima duži kontakt sa podlogom, zato ih povećavaju kad ih sužavaju. Odlični primeri za bicikl iznad, gde je svaka dobit značajnija nego na autu.

https://www.cnet.com/roadshow/news/tire ... ia-ep500s/

Veći moment je potreban za točak veće mase, ne znam koliko je teži ovaj točak od i3 i da li je uopšte? Svakako manje bitno kod ev i hibrida, jer koliko je potrošio da ga zaleti, toliko će da vrati nazad u bateriju (minus gubici).
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Milos napisao: 13 Avg 2023, 17:49
Jedno pitanje u duhu teme, da li si uspeo da spustiš ispod 18 u gradu, s obzirom da si apgrejdovao ekološke norme?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Heinz napisao:Nemaju svi hybridi buđav CVT koji urla. Neki nemaju uopšte takav menjač.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kod mene k-cvt ne urla. Slažem se da nije nešto vau ali daleko je od lošeg.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Odgovori