Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Re: Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Post od pegazbre »

Pazi, nije problem probati neki auto ali se njoj auto mora svideti. Mnogi auti koji bi mozda bili prakticnije za nas ili se meni svidjaju (Ford C-Max, Renault Scenic, Honda Civic, Toyota Auris...) njoj se ne svidjaju i onda dzaba. Sreca nije takva da to mora sad biti neki Audi/BMW, neki veliki SUV da kazem da mora da se pokaze bez obzira da li tako nesto nama koristi ili ima smisla. Vozika iscukanog Focusa iz 2001 godine i njoj dobro i razumna je da joj ne treba nista skupo sobzirom gde se zavlaci i parkira svaki dan.

Onda sam joj pored Focusa nasao jos par modela sa ok atmosfercima, pokazao slike da vidim sta uopste da gledam i tu je pao izbor na ova tri modela.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ako su vec emocije u igri, onda uzmite Mazdu, i uzivajte :)
Svakako je lepsa od ostalih kola iz izbora.

PS. I HONDE trose ulje, i 150k njje mala kilometraza za auto, sve je tu vec spremno za zamenu, tj niko se nece iznenadi sta god da rikne...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Verovatno je taj izgled i presudio a opet i meni lakse zbog majstora.

I da Hondini motori isto trose ulje ali nisu imale fabricke greske sa karikama kao taj Fordov motor. Nakon sto su uklonili tu fabricku gresku (da pocne da srce ulje iako se odrzava motor kako treba), Fordov motor isto nije trosio nista vise ulja nego neki drugi motori ukoliko nije zgazio puno kilometara ili je lose odrzavan,
Poslednja izmena od pegazbre u 29 Avg 2023, 11:28, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

A sta je problem i ako motor troskari ulje, pa nije to sigurno 1l na 1000km pa da brines da ce ti ostati bez ulja negde, to mozda potrosi 1l na 10k sto je zanemarljivo i vecina motora sa nekom "vecom" km tako trosi, sem onih koji zele da lazu sebe pa kazu od zamene do zamene ne potrosi nista.
Evo ja sam sad kod mene proverio posle 3000km mi fali nekih 200g ulja (sto mu dodje 70g na 1000km) a fabrika kaze da je do 400g na 1000km ok potrosnja, dobro oni se tu malo ogradili ali neka je i 200g na 1000km po fabrici onda nema brige, alfe mi trosile isto tako 200/300g na 1000km kod njih je to normalno i kad su bile nove, tako konstruisani motori. Brat imao skoro novu 147icu 1.6 trosila mu ulje. Ne treba se brinuti oko potrosnje ulja jer mnogim motorima je to i fabricki normalno, bitno je da motor ne dimi i nema druge problema a to sto ces povremeno proveriti i doliti malo ulja ako je problem onda jbg.

Jednu mazdu 1.6 sam prodao coveku koji samo mazde vozi i imao ih je dosta od starih do novijih a 3ki nekoliko, ne bi je valjda kupio opet da je ta potrosnja ulja problematicna i toliko izrazena. Na kraju krajeva svaki polovan auto nosi neke probleme sa sobom, pre ili kasnije, idealnog nema.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Pisao sam ovde, Focus nam na oko 8000km gradske voznje tek malo potrosi ulja i tako vec 80.000km (na satu 210.000 a rekao bih da je presao bar jos 100.000km po stanju nekih delova). Motor radjen sa Yamahom koji kad izadje iz fabrike ce potrositi ulje ako ga cepas ili teglis nesto sanjim inace skoro i da ne trosi ulje u toj nekoj gradskoj voznji.

Kod Mazde me brinuo taj crni/garav auspuh ali kako vidim da su zapisi kilometraze na godinu dana i izmedju 10 i 18.000 km, nebi rekao da je lose odrzavana i da je samo ganjana po gradu pa se zagaravilo i da se samo treba dobro produvati (isti slucaj bio i sa ovim Focusom)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

pegazbre napisao: 29 Avg 2023, 11:26 I da Hondini motori isto trose ulje...
Ne troše svi.
pegazbre napisao: 29 Avg 2023, 11:26 ...ali nisu imale fabricke greske sa karikama kao taj Fordov motor.
Da, postoje i takve Honde.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ne znam na koje Honde, odnosno Hondine motore su mislili u Trio servisu, jedinu Hondu koju sam ja razmatrao je Honda Civic sa 1.8 benzincemo od 140hp a ona zna samo da potrosi (i to ne puno) ako je cepas u visokim obrtajima. Mislim da mi je isto rekao kolega sa posla koji vozi Hondu Accord iz 2007 sa 2.4 benzincem, da moze da potrosi ulja ako ga vozis cesto u visokim obrtajima.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Odeš na mobile.de, pogledaš koliko se vozila sa tom familijom motora prodaju nakon 120-150.000km sa fusnotom "pokvaren motor, troši ulje", prebrojiš takve i uporediš sa brojem onih koji zaista jesu prešli jače kilometraže.
Te priče servisera da je uvek ne znam kakvo neodržavanje razlog problema se time lako proveri, da li je bajka ili drži vodu...broj tih motora je u milionima u raznim vozilima pa je uzorak statistike dovoljno relevantan.

Moje mišljenje je da ako sam znaš i spreman si da se baviš reparaturama motora onda samo napred ali ako nemaš mogućnosti za to i osloniš se za posetu servisima i za sitnice onda može da bude i skup taj sport.

Na tebi je procena, Ford, Mazda, Volvo, Jaguar su svi isti što se mehanike i deljenja motora tiče, i imaju manje više iste probleme...razlika medju njima je enterijer, količina opreme i osećaj -trim- u vožnji.

Sve iz Ford grupe tih godina je ispod prosečnog kvaliteta i nije pravljeno da traje, zato su im i cene polovnih tako povoljne u odnosu na druge iz istog segmenta.

Ako se Mazda svidja uzeti to što srce traži pa šta bude...neki put to bude i dobro.
Za Mazde 155.000km je već zavidna predjena kilometraža ja bih rekao, u smislu da očekivanja da se sedne u auto i vozi narednih 5 godina recimo bez popravki ispod haube.

Honda ili Tojota kao što je pomenuto imaju zavidnu kilometražu na 300.000km, kada možda treba nešto da se popravlja.

Prosto razlika je u kvalitativnim nivoima nečega što je Ford i što je japanac.
(Mazda tih godina nije bio japanac po kvalitetu rekao bih već kao i svaki drugi Ford mešano meso, kako zapadne koja verzija i serija- godište).

Ja bih zanemario navode ljudi koji su vozili kao nove Mazde- Fordove i onda prodali sa malim kilometražama ili su ih kratko samo par godina vozili pa onda iz toga zaključak kako to onda važi i za jače kilometraže.

E sad, sve ovo je samo jedno razmišljanje koje je subjektivno i odnosi se na kupovinu polovnog auta koja je jelte bez garancije.
Ja bih na polovnom autu poslednje na spisku procene pogodnosti gledao to kako izgleda, svidja se ili ne svidja i tako te površne estetske karakteristike ako imam problem sa potencijalnim održavanjem jer mi to nije dostupno da radim u svojoj režiji. Pretpostavka je da se menja sadašnji polovni za drugi polovni auto iz razloga da se održi ili smanji trošak održavanja na istom nivou.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Pa svaki motor ce trositi vise ulja ako je stalno u obrtajima
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 29 Avg 2023, 11:28 A sta je problem i ako motor troskari ulje, pa nije to sigurno 1l na 1000km pa da brines da ce ti ostati bez ulja negde, to mozda potrosi 1l na 10k sto je zanemarljivo i vecina motora sa nekom "vecom" km tako trosi, sem onih koji zele da lazu sebe pa kazu od zamene do zamene ne potrosi nista.
Pa nije 1litar na 1.000km, poraste to i do 2 litra na hiljadarku.... o takvim trošenjima ulja i ovim motorima se priča.
Znači, 10 do 20 litara na 10k, odnosno stalno dolivanje. Kako pa nije problem :zbunjen:

1 na 10k ne spada u temu potrošnje ulja, zanemariva je, većina motora je takva i to je normalno stanje.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 29 Avg 2023, 11:53

1 na 10k ne spada u temu potrošnje ulja, zanemariva je, većina motora je takva i to je normalno stanje.
ja o tome pricam, to se moze ocekivati od svih motora pa i od te mazde a neko ce reci kako trosi 1l od zamene do zamene kad meni ne trosi nista, koliko ima ljudi koji se hvale da im motor nije potrosio nista od zamene do zamene i ako potrosi nesto odmah smatraju da je to problem.
koliko ta mazda trosi to sad mozemo samo da nagadjemo i mi i majstori, jer eto neko je cuo da trosi ulje, a to je mozda 200-300g na 1000 a to je nekom vec problem, jer opet kazem mislenja su da motor ne sme da trosi nista ulja, jedino vlasnik neke mazde moze tacno da zna koliko mu trosi i to je od slucaja do slucaja, zavisi i od motora, nacina voznje, ulja koje se sipa, itd. tako da su sve nagadjanja, a da motor trosi 2l na 1000km pa to prosto nije moguce bez pratecih simptoma, meni kad je jugo trosio ulje to je dimilo na auspuhu i na iberu a opet trosio mozda 1l na 1000km
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Upravo tako, sta znaci trosi ulje?

Po toj definiciji i Focus 1.6 je los motor jer trosi ulje a eto kod nas se odlicno pokazo jer i to sto malo potrosi, ulja uvek bude na kraju dovoljno da ne napravi stetu motoru. Desilo se jednom da je zena vozila neke rodjake na aerodrom, pun Fokus i onda autoput 130km/h a on jadnik na skoro 4000 obrtaja, pun auto i klima radila. Otisla i vratila se i ulje sa polovine spalo skoro na minimum. Mnogi bi rekli ogromna potrosnja ali to je poznato za ovaj auto ako je opterecen. od toga je proslo 6 godina i 50.000km i u gradskoj voznji potrosi jako malo ulja. Ja sam znao kako se ponasa taj motor pa kad sam znao da ce biti opterecen nakon tog puta, odmah proverio kad se vratila i uvek proverim jednom/dvaput godicnje stanje ulja iako vozi po gradu.

Problem je sto mnoge ljude uopste ne interesuje sta su tj kakav motor kupili (nov ili polovan) i ne otvaraju nikad haubu osim njihovih majstora i tu moze biti problem da ne prepoznaju probleme na pocetku. I onda kad im majstor skrene paznju da moraju proveravati stanje ulja (meni u garantnom listu za Tucson pise da moram pre svakog duzeg puta proveriti stanje tecnosti i dopuniti po potrebi ili odvesti u servis, tj odgovornost je na vlasniku da proverava) mnogi to nece da rade ili ne rade i eto problema. Sta da kazemo za VW TSI motore i dalje troskare ulje nakon toliko godina od problema.

Kod Mazde me interesuje da nije slucajno dosao u stadium da trosi 1l-2l na 1000km bilo kakve voznje a za takvu potrosnju vec postoje mnogi siptomi. Ako trosi kao sad Focus po gradu (znaci minimalno ili nista, jer tu ce se i voziti) meni je to ok jer ce od servisa do servisa uvek biti dovoljno ulja. Ista potrosnja bi me sacekala i kod (dobro odrzavanog) Focus mk2 1.6 benzinca jer je to samo unapredjeni 1.6 iz mk1 i mi smo bili spremni na to. Kod Astre ne znam da li motor trosi ulje u nekoj meri, kod njih je ulje curilo na dihtungu.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Cinjenica je da ne znas koliko ce konkretan primerak da trosi dok ga ne vozis neko vreme i to je to sve ostalo su forumska, majstorka nagadjanja i rekla kazala
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Znas, ako kupis poznat auto.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa pricamo o konkretnom slucaju on bi vrv kupio od poznatog da neko ima nesto da ponudi sto njemu odgovara
Odgovori