Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra

Post od OMP »

Prodavac prodaje auto iz uvoza tako da mu ne moze reci nista o potrosnji, a sto je vlasnik tamo prodao auto sa 155k km mozemo samo da nagadjamo i to nije samo 155k km vec i auto sa xx godina za sobom, ako tako gledamo onda ne treba kupovati ni jedna kola sa malo km, sigurno im nesto fali kad se prodaju a ne valjaju ni ona sa preko 200k km jer su vec izakana, pa kako onda narodu ugoditi? :)

Inace slazem se sa tim da nije to samo zameniti karike, povlaci to jos mnogo sto sta za sobom a sto se cene rada i delova tice to treba proveriti pa ako i bude trebalo da se radi znas na cemu si tj dal se isplati ulaziti u pricu.

Potapanje kaisa u ulje mi uopste nije jasan potez konstruktora i sta je time hteo da postigne

U svakom slucaju, oterati taj aut kod majstora na detaljniji pregled pa ako majstor aminuje i ako vama odgovara kupuj, mi mozemo da polemisemo do sutra dal je motor dobar ili nije ali to ce se videti jedino u voznji i kroz vreme.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

pegazbre napisao: 30 Avg 2023, 10:21 Ako ja racunam da sam pre 3 godine za zamenu zamajca, seta kvacila, ulja u menjacu i za ruke na S-Maxu 2.0 TDCI dizelasu dao preko 70.000din onda ova intervencija na karikama i ne deluje skupo a resava problem na duze staze.

Po meni najveci problem je ako postoji potrosnja ulja na nekom motoru a ona NE MOZE da se resi e to je problem. A ovako cena zamene je malo visa nego set kvacila sa zamajcem na novijim dizelasima, gde je zamajac i set kvacila potrosan deo. Da ne pricam o diznama i sl skupim problemima na dizelazima pa ljudi placaju popravke koje su 50% (i vise) vrednosti auta. Pa za svaki dizel mozemo reci, ne bi ja da kupujem to kad tad ce me sacekati zamajac, dizne, turbina a to kosta mnogo vise nego resavanje potrosnje ulja i ljudi i dalje kupuju, dizu kredite i popravljaju ili voze dok se ne raspadne zmajac recimo...
:plusone:
Upravo tako, ljudi da li iz neobaveštenosti ili iz uverenja kupuju (polu)ispravne polovne aute koji su na kraju radnog veka i dodju do 50% i više vrednosti auta koja se dodatno ulaže.
I dalje ima takvih ljudi, ima i dalje takvih prodavaca i kupaca koji ne barataju sa novčanikom baš najracionalnije u smislu procene troškova pa upadaju u probleme kredita ili da auto dodje u nevozno stanje.

Poenta je da treba bežati od takvih rupa bez dna, nije ni Mazda ni Ford ni benzin ni dizel bitan već stvarni skupi problemi i verovatnoća rizika.
Evo taj BMW- Pežo nesretni benzinac, nije svaki neispravan koji postoji i vozi se u nekom autu ali je rizik natprosečan da uvede u citirani 50% scenario.

ps. skoro sam dobio upit da pregledam i dovedem u red jedan takav THP, koji je jedno 2 godine bio po raznim servisima i namenjalo se raznih delova. Auto inače fenomenalno očuvan i spolja i unutra pa još i kabriolet. I nisam pristao da se bakćem, tu postaviti dijagnozu gde je (sve) problem motora treba baš mnogo vremena a to znači i para :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

a sto je vlasnik tamo prodao auto sa 155k km mozemo samo da nagadjamo i to nije samo 155k km vec i auto sa xx godina za sobom, ako tako gledamo onda ne treba kupovati ni jedna kola sa malo km, sigurno im nesto fali kad se prodaju a ne valjaju ni ona sa preko 200k km jer su vec izakana, pa kako onda narodu ugoditi? :)
Pa već sam pisao, ti Mazdini motori idu na prodaju sa 120-150k km u raznim kolima, sa ili bez xx godina.
Bilo ih je tek izašlih iz garancije, znači svega 3-4-5 godina starosti.

Ovde je po mom mišljenju realan rizik da im nešto fali jer isti modeli auta sa drugim motorom (drugi tip motora) idu dosta više od 200k pre nego što krenu u oglase.

Ima sasvim dovoljno motora koji valjaju i preko 200k i nisu poznati kao rizični za kupovinu. Ima ih čak i Ford u ponudi :)
U svakom slucaju, oterati taj aut kod majstora na detaljniji pregled pa ako majstor aminuje i ako vama odgovara kupuj, mi mozemo da polemisemo do sutra dal je motor dobar ili nije ali to ce se videti jedino u voznji i kroz vreme.
:doubleup:
Ko riskira taj i dobija... kažu ali ja uvek gubio
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Evo videa (ukljucite subtitle) gde je sve objasnjeno o ovomom Mazdinom motoru:

Konkretno na ovoj minutazi objasnjava zasto dolazi do potrosnje ulja na oko 200.000:

Znaci, slicni problemi kao na Fordovom motoru. A sam motor moze da predje i 500.000km...Ipak Mazdine revizije motora nisu resile problem...

Raspitacu se sutra o eventualnoj ceni resavanja ovog problema sa karikama pa ako ima i najmanje naznake da je krenuo da trosi ulje, kao sto rekoh odustacu od kupovine jer prodavac mi nece toliko sniziti cenu da mi se isplati ulaziti u tu pricu...

EDIT: Evo da zaokruzimo pricu i sa 1.6 Mazdinim motorom od 105hp. cist Mazdin motor, nije se koristio nigde drugde i vazi za motor koji nema problema sa prekomerenom potrosnjom ulja zbog neke fabricke greske ali na snimku se moze videti da trosi ulje iz slicnog razloga koo i 2.0 motor.

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Odustalo se od kupovine Mazde 3 kako ovog primerka tako i Mazde 3 generalno.

Ovaj primerak je generalno losije odrzavana, hladnjak klime za zamenu pola saca fali i istrulilo, crkao jedan od akumulatora, ulickana za prodaju cak je podvozje farbano crnim sprejom da se ne vidi rdja i to onako ofarbano preko rdje ali kad se digne na dizalicu sve se vidi. Pored ove sto sam kontrolisao bila na dizalici jos jedna Mazda 3 BL. isto dosta rdje ima, kazu majstori tek da vidis kako izgledaju ove iz prethodne generacije. I kad im dodje neka Mazda sa ok limarijom nece biti tako dugo ako se ne zastiti, prosto lose su uradili zastitu cak i na drugoj generaciji...odustali smo od Mazde i dalje ih ne gledamo.

Nagovaram zenu da pogledamo neke Astre, nasao sam jednu finu u BG, kaze menjao je vec bobinu i dvaput menjan dihtung dekle, jednom u ovlasenom prethodni vlasnik i jednom je on menjao. Nadam se da cu uspeti organizovati zenu da pogledamo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Eto sad bar znas na cemu si, svakako to je povrsinska korozija na delovima gde nema fabricke zastite a koja nece da pojede auto niti neke kostruktivne elemente da osteti a uz malo ciscenja i lepo kad se zastiti nema brige ali dobro neko ni to nece, ja sam na jednoj sve to lepo ocistio i zastitio ali ne crnim sprejom nego , anti koroz. bojom pa zastitom a i znam coveka koi je to isto uradio na svojoj mazdi i evo vec godinama nema korozije, tako da bi na svom autu to sigurno uradio.
Kako mislis jedan akumulator crkao, pa koliko ih ima, 2?
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ovde negde nije bila povrsinksa korozija, sirena je zardjala a aluminijumski delovi, oksidirali, kraj auspuha se raspada kako je izgoreo i izrdjao, a sve se pokusalo zamaskirati sprejom sa crnom bojom...

Ima dva mala akumulatora napred, jedan za paljenje auta a drugi za potrosace. Taj za potrosace je totalno oslabio pa na dijagnostici prijavljuje dosta gresaka da je napon slab.

Majstori se zacudili (bar ti koji su gledali), nikad nisu videli tako na mazdi 3 a sve je fabricki, nista nije budzeno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

nisam znao da ima dva aku....stvari tipa sirena, auspuh i sl. limeni i alu delovi su kod mnogih kola zardjali ili oksidirali aluminijum to ne treba da cudi, kraj auspuha kod njih hoce tako da zardja ako nemaju onu hrom navlaku ali to su nebitne stvari, vise kozmetika koja se i ne vidi. To je kod mnogih japanaca i korejanaca oskudno zasticeno, mazda vazi i za auto koji ima najtanji sloj boje i laka npr.
Poslednja izmena od OMP u 31 Avg 2023, 15:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Moja bivša je i dalje u oglasima, ne znam u kakvom je stanju trenutno, ali znam da je drugi vlasnik održavao po PSu.
Ovaj treći je nešto brzo prodaje.

Ona je 1.6T ali ništa specifičniji motor od atmo po održavanju.
M32 menjač je sređen još kod mene dok je bila. Posle toga zamenjen ceo set lamela-korpa-plivajući zamajac
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ovo je ona 1.6 atmosferac sto ce zeni biti sasvim dovoljno za grad. Evo oglasa, idemo za pola sata za BG da vidimo

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 1_pl1_plv0
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

I više nego korektan auto ako je sve kako je napisano.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Znači kaparisana, cim nema oglasa vise

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Oglas više nije aktivan, izgleda da se pazarilo. :)
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Samo da ne stoji na suncu, ta crvena boja od Opel, zna da bude uzas

Gesendet von meinem CMR-AL19 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Opel od nazad "lepO". :)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori