Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Ne znam da i moze biti do nje jer nema drugih simptom koji bi ukazivali na nju, npr. teze da pali, da nema snagu na jacem gasu takodje bi se i gasio na jacem gasu jer pumpa ne moze da isporuci dovoljno goriva kad izgubi snagu, trzanje u voznji to su uglavnom neki opste simptomi koji bi mogli i na pumpu da ukazu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Dalje citajuci ispao je senzor radilice problem.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
koliko videh ispade da je bio senzor radilice, ok moze da se proveri i to ali kod mene to gasenje nije direktno vezano za kocenje kao ovde sto je opisano, nema pravila kad ce se ugasiti prilikom kocenja, ni dal je jace ili slabije kocenje, jer kao sto rekoh nekad ce se ugasiti i bez diranja kocnice vec kad u voznji izbacis na ler, a na leru u mestu moze da radi koliko hoces da se ne ugasi a i kocnicu kad drukas nista sto otklanja sumnju na servo i pustanje vakuma.dragvorl napisao: 28 Avg 2023, 13:30 Evo ti vrlo slican problem.
https://www.fiatforum.com/threads/the-i ... st-4479258
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Imas milion tema slicnih na tom forumu.

ali mi nije jasno sta su cistili tj sta je korodiralo na senzoru kad je on plastican ceo
i ovako je postavljen, sta tu ima da korodira ili da se zaprlja, sem da nakupi gomilu blata event ali to nije slucaj
i ovako je postavljen, sta tu ima da korodira ili da se zaprlja, sem da nakupi gomilu blata event ali to nije slucaj
Elektro kontakti korodiraju, ako konektor nije hermitički vodo zaptiven uz zimsku so i ostale blagodeti koje se pokupe tu dole eto problema.
Meni je bio slučaj da je seckao motor (benzin) i da je nakon vožnje i stajanja u mestu bilo teško da se upali.
Vergla ali ne sastavlja.
Pokazalo se da je uzrok oštečenje izolacije na samom izlazu iz senzora, na kablu. Izolacija se sasušila i raspala pa dolazilo do delimičnog i povremenog kratkog spoja.
Ima signal kada se gleda na multimetru ali na osciloskopu se vidi da je umanjena amlituda.
Zamenjen za novi senzor radilice a stari senzor popravljen (tako što je isečena delom plastika na kraju senzora gde izlaze žice, sve prelemljeno i hermetičlki izolovano lepljivim termo bužirom.
Testirano i signal sa tako zakrpljenim senzorom je savršen, ipak ostavljen novi a ovaj je spremna rezerva.
Bosch je senzor radilice, izdržao oko 22 godine, zamenski je isto Boš kao originalni rezervni deo.
Eto jedno iskustvo kada nema razloga da strada senzor od nečega nego prosto od (ne?) kvaliteta materijala nastane problem.
Uglavnom, moje iskustvo je da nakon 15tak godina razni senzori počinju da otkazuju, nema baš nekog pravila ali očito je smanjen radni vek tih komponenti, tj nije kvalitet kao što je ranije bio.
Pucaju i žice koje izlaze iz senzora, previše su tanušne i pokidaju se od vibracija.
Meni je bio slučaj da je seckao motor (benzin) i da je nakon vožnje i stajanja u mestu bilo teško da se upali.
Vergla ali ne sastavlja.
Pokazalo se da je uzrok oštečenje izolacije na samom izlazu iz senzora, na kablu. Izolacija se sasušila i raspala pa dolazilo do delimičnog i povremenog kratkog spoja.
Ima signal kada se gleda na multimetru ali na osciloskopu se vidi da je umanjena amlituda.
Zamenjen za novi senzor radilice a stari senzor popravljen (tako što je isečena delom plastika na kraju senzora gde izlaze žice, sve prelemljeno i hermetičlki izolovano lepljivim termo bužirom.
Testirano i signal sa tako zakrpljenim senzorom je savršen, ipak ostavljen novi a ovaj je spremna rezerva.
Bosch je senzor radilice, izdržao oko 22 godine, zamenski je isto Boš kao originalni rezervni deo.
Eto jedno iskustvo kada nema razloga da strada senzor od nečega nego prosto od (ne?) kvaliteta materijala nastane problem.
Uglavnom, moje iskustvo je da nakon 15tak godina razni senzori počinju da otkazuju, nema baš nekog pravila ali očito je smanjen radni vek tih komponenti, tj nije kvalitet kao što je ranije bio.
Pucaju i žice koje izlaze iz senzora, previše su tanušne i pokidaju se od vibracija.
bacicu pogled na senzor i ozicenje do njega i naprskati kontakte na dzeku cisto preventivno
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Društvo, ovih dana sam zaređao s nekoliko pitanja, al imam ja još. 
Pominjao sam da sam sređivao opet zadnje kočnice i menjao amortizere, a primetio sam sad da se doboši greju. Budu taman toliko topli da mogu da stavim prst na doboš bez da se opečem, ali ne bi bilo prijatno baš da držim prst na dobošu duže vreme. Šta kažete: to nije problem kad se doboši tako "malo" greju? Ovo je majstor sad baš i štelovao kočnice. Možda bi to što se doboši greju posle nekog vremena sad još i prošlo, pa da se uopšte ne greju? To je OK tako?
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Pominjao sam da sam sređivao opet zadnje kočnice i menjao amortizere, a primetio sam sad da se doboši greju. Budu taman toliko topli da mogu da stavim prst na doboš bez da se opečem, ali ne bi bilo prijatno baš da držim prst na dobošu duže vreme. Šta kažete: to nije problem kad se doboši tako "malo" greju? Ovo je majstor sad baš i štelovao kočnice. Možda bi to što se doboši greju posle nekog vremena sad još i prošlo, pa da se uopšte ne greju? To je OK tako?
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Pa u principu nije problem ako je mlako nakon voznje. Ako je vrelo onda je problem.
Mozda je majstor malo vise odvrnuo steler pa dok se ne skine malo feroda se greje ali bez brige ako nije vrelo.
Mozda je majstor malo vise odvrnuo steler pa dok se ne skine malo feroda se greje ali bez brige ako nije vrelo.
To je do stila vožnje.

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Digneš točak na dizalicu, spustiš ručnu i probaš da zavrtiš. Ako se lako okreće i ne čuje se da struže to je to, teraj.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Tako se i ja zovem - moguće da smo svi isti!
Hvala na odgovorima, proveriću to i na dizalici da vidim kako se ponaša. A šalu na stranu, ovo je ipak klasična gradska vožnja, nije preterano dinamična.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Da se nadovezem na temu.Darko napisao: 23 Avg 2023, 15:15Uzeo amorte i solje. Nadam se da ce resiti problem sto vuce u stranu. Robu nabavio sa nekim popustom, pa je sve izaslo samo 99e.Darko napisao: 22 Avg 2023, 19:29 Uzecu ja prvo prednje amorte i šolje sa zamenim pa da vidim da li je to resenje. Nije neki ultimativni trosak, a nece mu ni skoditi na ovoj kilometrazi (180k).
Ne znam da li sam trebao uzeti i one odbojnike amortizera ili se oni mogu iskoristiti sa starih?
![]()
Promenjeni amortizeri, solje, lezajevi, odbojnici...
Doduse i stari delovi su vizuelno delovali u korektnom stanju.
Nakon zamene nisam dobio nikakav efekat. Auto je i dalje vukao u desno cim pustis volan..
Vulkanizer proverio jos jednom optiku i sve opet bilo ok.
Predlozio mi da odem kod elektronicara da uradi kalibraciju volana (nisam znao da se to uopste i radi) i nakon toga problem se resio 80 90%. Sad kad pustis volan auto ide potpuno pravo nekih 10-11 sekundi pa tek onda blago krene desno. Ogromna razlika u odnosu na pre kad je odmah hvatao desno.
Da li sam nepotrebno menjao amortizere, ne znam. Svakako mu ne skode novi.
Stari delovi.

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
99% ih nisi dzabe menjao. Da je normalan tehnicki merili bi svaki put. Uticu na kocenje, upravljanje i udobnost. Nisi pogresio.
Meni deluje sa slika i da su malo masni kod zaptivki amortizeri.
Meni deluje sa slika i da su malo masni kod zaptivki amortizeri.

Steta samo sto nisi sva 4 zamenio posle toliko km, ali i ovako je lepo.
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk