nidza napisao: 01 Sep 2023, 00:05
Nažalost ni najmanje se nisi informisao o aktuelnim činjenicama. Baterija se puni skoro svakodnevno i ima ogroman radni vek, pa samo garancije su po 8 godina sad standardno, a van garancije se popravlja za đelić cene nove.
Akutelne činjenice su iz prakse, baterije imaju sve kraći vek što se ćešće pune i još važnije što se jače pune/ prazne.
Garancija i jeste samo 8 godina, odakle je to ogroman radni vek za motorno vozilo?
Gde se i koja to baterija popravlja za delić cene nove, kada niko nigde ne popravlja baterije.
Evo daj mi primer za vrlo standardnu Litijumsku bateriju 18650 (18mm x 65mm) koja je veoma popularna.
Ko može da popravi, da zameni hemiju te baterije iznutra pa još da to košta manje nego nova 18650?
Do sada jedino mi je poznato da se vrši zamena stara pohabana hemijski baterija u kantu / reciklažu nova baterija se ubacuej u paket..
Kod nas se u Bgd na 2 mesta već jedno 15tak godina vrši uspešno zamena baterija/ ćelija u raznim paketima baterija (battery pack) metodom punktovanja, ali ta zamena uopšte nije jeftina.
Jedna baterija 18650 je oko 11Wh, za 55kWh znači treba oko 5.000 baterija.
Paket baterija za EV sada ima recimo 8,400 ugradjenih baterija, molim te za cenu zamene tih 8,400 baterija van garancije. Ti ponavljaš kako to košta delić cene novog orignalnog paketa od 8,400 komada.
Gde?
Nemoj samo u neku priču onako kako se od tih 8,400 baterija van garancije pokvari 1, 2 ili 30 komada i samo taj mali broj baterija promeni pa paket opet traje 8 narednih godina jer to prosto nije tako....od 8,400 pokvariće se 8,000+ komada gotovo istovremeno.
Hemija je ista u svim baterijama, razlike u trajnosti baterija iste serije proizvodnje/starosti su baš male, zanemarivo male.
Kako znam, pa iz prakse a upravo imam jedan paket litijumskih baterija proizvedenih 1.999 godine i mogu direktno da merim stanje pohabanosti svih baterija u okviru paketa i da poredim.