Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Motorna ulja

Post od dragvorl »

Robby napisao: 03 Sep 2023, 10:30 https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... ntry_codes

Bar code lista drzava. Dakle, evo i primer.
I onda na istom linku pise:

GS1 prefixes do not identify the country of origin for a given product.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Robby
Reactions:
Pridružio se: 19 Dec 2020, 19:52

Post od Robby »

Dakle:"So—is it a country code? Yes, it is. But it’s easy to understand that a company’s headquarters or office location and production facilities are often in different countries (sometimes several countries). So while there isn’t a barcode country of origin list, there is a list of countries in which manufacturers’ businesses are based."

Dakle,prema ovom gore,primer: Petronas,Selenia; ko je iz struke,a ima mozga,kada vidi bar code i ako on nije iz jedne od zemalja koje poseduju kod sebe Petronas blendare (Belgija,Spanija+Selenia za iz Italije),bice mu sumnjivo. Nije sve "zdravo za gotovo",ali ozbiljne kompanije placaju svoje clanstvo u ovome. Slicno kao sto mozete naci na Sail Europe i ACEA potpisnicu LoC kao oil marketer. I tu kompanije placaju za clanstvo. Dakle,cak ni ACEA ne moze da stoji,a da nisi clan i da nisi uplatio. Sad ce i primer,pa ko voli neka studira.
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Primer
Prikačeni fajlovi
Rumunija
Rumunija
IMG_20190128_223829.jpg.014e12f634ba830c732103fb3eec4fed.jpg (61.6 KiB) Pogledano 1383 puta
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Ovo je jos lepse,Chevron Texaco Belgium,a pune Slovenci.
-tako da, ovo smo apsolvirali.Hvala
Robby
Reactions:

Post od Robby »

:) uglavnom,nesto ne mogu vise slika da vam pustim...ali vezbajte,radi posao. Renomirana kompanija se ne igra sa ovim.
-na Petrolovim kanticama imate 383,pune Slovenci i vidite jos da je Chevron Texaco Belgium. Meni je to dosta.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kao prvo bih te zamolio da ne pises ovolike uzastopne postove bespotrebno, mozes svaki post izmeniti 30 minuta od pisanja. Nadam se da smo to apsolvirali, vezbaj, hvala.
Kao sto je i bilo napisano, bar kod moze i ne mora da znaci bilo sta vezano za zemlju porekla. Moze biti USA barkod, a napravljeno je u Kini. Mozda ti znas konkretno koje ulje dolazi odakle, ali verovatno i tu ima izuzetaka. Gume za F1 se prave u Turskoj, i sta sad znaci, F1 dobija drugu klasu guma...
SlikaSlika
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Zdravo! Oni ne dobijaju,ali mi da.Isto tako ide i za L'Oreal kozmetiku,roba za ovde je iz Bugarske.S obzirom da sam dugo ziveo i radio u inostrantstvu,a i sad sam u poslovnoj vezi,na isti ovaj nacin se ljudi i tamo bore da pronadju sto originalniji proizvod i da imaju kvalitet za to sto su platili. Ova metoda nije 100% tacna,ali 90% jeste. Zato se i uzajamno pomozu. Npr.meni Bugarska za Omv ulja ne smeta,posto dolazi iz Prista Oil i to jeste korektna firma. Isto je i za Elf,Total,Rumunija...kome ne smeta,isto je ok. Vrlo je bitno,da se u nekim slucajevima, approvali koji su steceni na Zapadu ne reflektuju na Tursku npr.Zato i istrazujemo. Izvinjavam se za vise postova,pokusao sam par stvari da postavim,ali su mi slike vrv velike,a ja pri telefonu samo.(ipak je laptop bolji,bar za mene). Za F1 gume se ne brinem,tu ima par stranaca pid cijom budnom palicom se to radi...Pozz svima.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sigurno da postoje proizvodi koji dolaze iz raznih fabrika na razna trzista. Ali kako zivimo u globalistickom sistemu, jako veliki broj proizvoda se pravi u samo nekoliko fabrika (ili jednoj) na svetu i to ide na sva trzista. Lidlovi prizvodi npr. Radim preko i bio sam u fabrici u Nemackoj gde su se bas u tom trenutku etiketirala neka pića bas za nase trziste. Samo se etiketa menja, proizvod isti. Isto kad se ode u US ili Kanadu ima gomila proizvoda koji su isti kao bilo gde u svetu.
SlikaSlika
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Na zalost,kod Lidla jeste tako,ispratio sam to,sto se kaze. Kod ulja,ne verujem da ce to da se dogodi,bar ne u neko izvesnije vreme/kako kazu kolege tehnolozi bliski struci. U Denveru mozes da kupis sa sajta Amazon, bas Amazon ulje. I nije krs. Sa drugom smo pisali i potvrdili nam-punila ih je tada blendara iz Warren Oil LLC. Nista extra specijalno,ali korektno za Camry 2.0atmo sa 230.000 milja. Ista ulja za Evropu puni britanska Comma, sto je jos bolje. (Kod Amera je to jednostavnije,ako ulje ima official API shield,oni ne mozgaju,jer za svaku ludoriju i netacnost kazne su zesce. I sve je jednostavno.). Jos jedan primer. Tesco ulje preko u HU. Ja ga ne bih kupio,jer ne vidim Approval,ali sve kvalitete ima navedene,kome je auto > 8,9,10g neka sipa,ionako neke velike veze nema. Na kanticama je lepo navedeno: Orlen Polska,tako da kupac moze da bude mirniji. (Nasli smo ekvivalente za 5w30,40, Orlen Platinum Max expert...tako nesto,ali taj ima Approval).To tamo prolazi sasvim lepo i zato je Tesco jeftinije,a i Orlen pocisti svoje zalihe od npr 2 god . (Kod nas nije to tako,ljudi se secaju falsifikata iz '90 pa ne zele vise da se opeku,FAM je imao nekad u Ideama F2 brend,to je bio FAM 10W40 Extra,sad bas ne mogu da se setim,ali od toga nista). Tako da,uvek gledati poreklo,"Made in" stavka ako je nema,vec posumnjati,a Approval je tehnicki obavezan. Za razliku po kantici od 1500-2000 din necu da mislim...
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Q8, neko ih je kod nas beše promovisao pre jedno 2 decenije, i od tada ništa.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Meni je Q8 ATF ulje u menjaču, sipao sam pre ohoho godina tu njihovu sintetiku koja je baš bila povoljna...moram da pogledam mislim da je od tada oko 110.000km prašo auto sa tim uljem.
I dalje ne smrdi, sasvim dobro izgleda.
Inače u originalu je fabrika sipala mineralno ulje.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Sinoć sam se vratio iz Beča, a za par dana treba da idem opet, tačnije u ponedeljak, tako da nemam vremena da odradim mali servis, a želeo bih da dosipam ulje, nivo je blizu minimuma. (Oko 13k km)

A autu je verovatno LL III FE 0W30, da li je problem da dosipam Castrol 5W30 LL, a za par dana(2000km) ću da uradim mali servis.

Ovo je verovatno u autu:

https://tektion.rs/ulja-i-maziva/maziva ... ulje-5lit/

A ovo bih dosipao malo:

https://beo-car.rs/ulja-i-tecnosti/moto ... je-5w30-1l

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Ja bih ipak stavio istu gradaciju. Jel problem da nadjes isto ulje?

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Izgleda jeste, vikend je, a u Pirotu teško da ima.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Odgovori