Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Auto-klima

Post od dag81 »

Danas sam menjao h.klime, kad sam ga skinuo imao sam sta da vidim koliko je prljav bio hladnjak vode. Auto je 2016, 120k km.
Ko ima insta moze pogledati na storiju ima snimak #subex_vulkanizer_prodaja_guma

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

20230719_114556.jpg
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

nema teorije tako da pronadjem
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

https://instagram.com/stories/subex_vul ... M1YmI2Ng==

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Automatska klima na različitim nastavljenim temperaturama samo menja jačinu ventilatora, sama hladnoća izduvanog vazduha je ista.
Jel se ne varam?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako se ne varam, utiče i na rad klapni koje usmeravaju hladan i topao vazduh i time takođe može da koriguje temperaturu po potrebi. Takođe i uključuje/isključuje kompresor, naravno.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

To za kompresor znam. Nego recimo ako je u autu 30c, i ti recimo namestis na 20 ili 24, samo je razlika u jačini ventilatora izmedju ove dve temperature?
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ti ako ostavis 24 stepena i zimi, sa sve ukljucenom klimom, ona ce ti grejati auto, tako da utice na sve parametre.
U kabini bi trebalo da imas i senzor osvetljenja, on utice na podesavanje isto. Ako ti je klapna prebacena na max hladjenje, kad smanjis dodatno temp, sistem nema sta drugo da uradi, nego da poveca brzinu ventilatora.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Čak i kada nije na maksimalno hladjenje, nema sta drugo nego da poveća jačinu ventilatora. Pod uslovom da je nastavljena temperatura niža od trenutne, ventilator radi dok ne postigne.
Poslednja izmena od 123456 u 03 Avg 2023, 09:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Utiče i na rad kompresora, imaju promenljivu geometriju da tako kažem, nisu samo on/off.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Neki i dalje jesu
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Možda neki baš izuzetak, ali odavno su varijabilni i u najnižem segmentu.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Pozdrav.

Imam problem sa klimom na Astri J 1.6b 115hp. Sama klima lepo hladi ali ispusta cudne zvukove i kad nije upaljena (clutch-less kompresor) i kad je ukljucena.

Elem, sta se desava.

Prvi slucaj je dok motor radi u leru:
Dok je iskljucena klima, a motor radi, kompresor ispusta zvukove zuljanja otprilike na svakih 1sec. Ako se podignu obrtaji, zuljanje se tek neznatno ubrza.
Ako se upali klima, zuljanje vise nije periodicno vec konstatno i ali sad jeeeedva se cuje, klima pocinje da hladi kako treba. Ako se ponovo iskljuci klima, nakon nekih 5-6 sekundi kako se iskljuci (dok ne opadne pritisak) opet krece periodicno zuljanje.

Drugi slucaj je tokom voznje:
Ako je klima iskljucena, ne cujem nikakvo zuljanje ali se tokom ubrzavanja cuje kao zvuk loseg lezaja, koji dolazi sa desne prednje strane, zavisi od obrtaja a ne brzine kretanja.
Ako ukljucim klimu, odmah pocinje da hladi ali tokom voznje, u zavisnosti da li padaju ili rastu obrtaji, cuje se kojekakvo zavijanje iz istog pravca, prednji desni deo.

Naravno majstor je pogledao i deluje mu da zvuk dolazi bas iz unutrasnjosti klime i da nije lezaj na remenici. Koliko su mi objasnili, kod Astre se deo kompresora uvek vrti (gorepomenuti cluch-less kompresor), nezavisno da li je ukljucena ili iskljucena klima i da tu nema reparacije vec samo polovna ili zamenska nova klima. Ispada da deo kompresora radi non stop za razliku od kompresora sa kvacilom koji radi samo kad se upali.

Onda sam zvao par majstora koji rade bas sa klimama i svi su mi rekli da nema reparacije, da zamena lezaja na remenici nece pomoci (i prethodni vlasnik ga je menjao) i da se spremim za drugi kompresor. Ovaj moj za sad jos radi kako treba ali receno mi je da ce se umiruci zvukovi koje ispusta kompresor samo povecavati, klima ce sve losija da hladi i uvek postoji mogucnost da zablokira i pokida PK kais.

Zvuk periodicnog zuljanja je potpuno isti kao na ovom snimku (recimo kao na 25sec):

Neki vlasnici su problem drasticno ublazili (verovatno ne i resili) kompletnim menjanjem freona (u koji se sipa i lubrikant za podmazivanje klime) i samog ulja u kompresoru.

Polovne klime su oko 180e a nove zamenske oko 380e (Delphi, Nissens i nesto jeftiniji NRF) . Sutra idem na dijagnostiku da vidim koje su opcije.

Da li je neko imao slican problem ili mislite da li treba jos nesto da probam pre nego sto krenem da menjam kompresor? Inace kako su se pokazale ti zamenski kompresori?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Meni nije jasno kako ispušta ovakav zvuk. Deluje mi kao da ritam zvuka nije povezan sa radom motora.

Inače nikad nemoj kao ovaj sa snimka da stavljaš ruke oko ventilatora jer može svakog trenutka da se uključi ako je motor zagrejan.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Bukvalno ispusta isti ovakav zvuk u istom ritmu kao na snimku iz istog pravca gde ovaj lik i snima bubicom. Moguce da nije mehanicke prirode vec je u pitanju neki ventil u kompresoru koji mora na neki nacin da se otvori jer kompresor radi non stop.

I kad se podignu obrtaji na 2000 obrtaja recimo, ne povecava se ucestalost za duplo, tek neznatno se ubrza. Ali zato kad se ukljuci klima, taj zvuk zuljanja postane konstantan ali dosta tih, jedva ga cujes.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

A šta je zuljanje?

Službena Astra J godinama ispušta čudne zvukove iz klime. Nekada zavija, krcka, muče, ali uredno radi.

Još uvek nisam našao dobar mod rada, da se automobil lepo/podjednako rashladi, a da nikome ne bije u glavu i sl...

TapaT

Odgovori