Cemu punjaci od 1600e? Eno bmw prodaje svoj za 700e. Ima polovnih za par stotina evra.aboki napisao:Sad ne znam koja ti je dnevna km, ali ti se punjač sam isplati za maksimum 90000km, u mom slučaju 3 godine.dzonic87 napisao: 25 Sep 2023, 09:18 Sad možda grešim - ali mi je neki utisak da se isplati EV u ovom slučaju, samo ako mogu da dopunim bateriju preko noći u garaži. E sad ako moram da instaliram punjač, verujem da to podiže cenu za nekih 2k eur
Nisam računao brzinu punjenja, već samo to da bateriju napuniš za vreme niže tarife, a ne puniš za vreme više. Recimo mene mesečno košta 20e račun, a da punim i noću i danju na šuko bio bi bar 60e, ako ne i više. ABB 11kw je bio oko 1600e sa ugradnjom, Schneider 150e manje.
U slucaju kolege ugradio bih punjac zbog te km. Realno je da se u toku noci na suko moze dopuniti za 100km.
Gledaj bar 60kWh bateriju. Ti ces voziti dosta na AP. Tu on trosi najvise i racunaj 20kWh pri ovim temperaturam, dok zimi ide 23-24kWh. Sa tom km i potrosnjom bices na granici ulaska u crvenu zonu. Par solara na krov i bice ti free voznja.
Sent from my SM-N9860 using Tapatalk