Koliko troši?
Re: Koliko troši?
Picasso ima mnogo lošiju aerodinamiku od 307. Nije sve u masi.
Ja zakačim prikolicu sa ciradom i trošim 10 litara bila puna ili prazna ali ponaša se kao da vučem otvoren padobran.
Ja zakačim prikolicu sa ciradom i trošim 10 litara bila puna ili prazna ali ponaša se kao da vučem otvoren padobran.
Ja sam sa 308 SW 1,6 HDI 110 na oko 180 hiljada km imao prosek potrošnje oko 5,3.cozmo napisao: 22 Okt 2023, 20:31 Ja cekam rekord jedan. Od sipanja punog rezervoara presao sam 1198km - na bordu pise autonomija jos 230 km. Stoji 5,5 prosek. Bord uvek pokazuje 0,15 L vise, tako da je stvarna potrosnja 5,35 L na 100km. 1.6 HDI u 307. Autonomija se odmah poveca kako izadjem na otvoreno, ovo sad je za gradsku voznju prognoza.
Kad sam isao u Mostar i nazad, prosek je bio 4,2. Sad se popeo zbog dosta gradske voznje i voznje autoputem. Imacu uskoro neke magistrale pa cu pokusati da sabijem preko 1400km sa jednim rezervoarom (staje 64 lit, testirano). Ocekujem potrosnju 4,4 L na 100km. I pored cene, po meni je dizel i dalje najeekonomicnije za voziti, pored plina. Najjace od svega sto uopste ne stedim auto, niti ga gusim. Ovakvka potrosnja je od prosle godine, posle zamene EGR ventila i ciscenja DPFa.
Videcemo da li ce uspeti![]()
![]()
i4 M50kami napisao: 22 Okt 2023, 19:22 Koji je to elektricar? Ili dzip neki ili je na AP stalno.
Sent from my SM-N9860 using Tapatalk
Moja prva potrošnja na X-trail-u 2023 e power FWD
Jedna je zadnja vožnja a druga je totalna potrošnja od prvog punjenja (koje nisam ja odradio nego sam ga tako dobio
) Put je vecina kuca posao preko veceg dela auto puta..

Sent from my SM-S906B using Tapatalk
Jedna je zadnja vožnja a druga je totalna potrošnja od prvog punjenja (koje nisam ja odradio nego sam ga tako dobio

Sent from my SM-S906B using Tapatalk
Zbog nekih sumnji u potrošnju rešio sam da odradim neki mali test, zamisao je koliko bi km prešao sa 30l goriva. Vozim maksimalno prilagođeno što manjoj potrošnji, ne preko 1800 rpm, bez naglih ubrzavanja prilikom šaltanja, sa zatvorenim prozorima... Naravno saobraćaj sam po sebi ne ide uvek meni na ruku, ponekad su neophodna brža/nagla preticanja, kolone iza nekih sporih vozila/kamiona itd... Uglavnom dvoje ljudi u kolima, magistrala brdski teren... Za sada sam na 500km, cenim da imam još 6-8 litara od zadate količine što bi trebalo da izvuče još minimum 150km. Što bi na kraju trebalo da izađe oko 4.6 litara na 100km. Ja sam zadovoljan, ali znaću vremenom preciznije.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pazi ako ga potrosis do kraja da ne napravis ozbiljnu stetu diznama.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Nikad mi nisu bili jasni likovi koji voze non stop na rezervi ili nose dva litra u flaši da se nađe ako nestane. Valjda svako ko vozi kola može da napravi zalihu od desetak litara i da posle to održava. Ne samo da nije dobro za auto voziti sa praznim rezervoarom, nego može nekad hitno da zatreba auto i da se nema vremena za sipanje.
Moj drugar je zeznuo dizne i senzor pritiska goriva na 1.6 HDI, tako sto je vozio mesecima na rezervi, plus je sipao dizel nepoznatog porekla sve po 10-15 litara maksimum (izvlacen iz kamiona koji stoje ko zna koliko). Par meseci tako. Imao je i neke crne masne naslage na filteru goriva posle par hiljada km.
Elem, papreno je platio to, remont sve 4 dizne, novi senzor, novi protokomer... a hteo je da ustedi.
Ja ni sad necu pustiti da mi ode u crveno, deluje da moze da predje preko 1400km s ovom potrosnjom, dosta mi je sto sam video da moze preci 1200km i da ostane oko 1/4 rezervoara i preko 200km dometa jos.
Elem, papreno je platio to, remont sve 4 dizne, novi senzor, novi protokomer... a hteo je da ustedi.
Ja ni sad necu pustiti da mi ode u crveno, deluje da moze da predje preko 1400km s ovom potrosnjom, dosta mi je sto sam video da moze preci 1200km i da ostane oko 1/4 rezervoara i preko 200km dometa jos.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Neću ići do kraja, ne ispod četvrtine rezervoara što mu dođe nekih 15 litara. Za 10 god vožnje sam samo jednom bio na rezervi.dragvorl napisao:Pazi ako ga potrosis do kraja da ne napravis ozbiljnu stetu diznama.
cozmo napisao: 23 Okt 2023, 20:50 moze preci 1200km i da ostane oko 1/4 rezervoara i preko 200km dometa jos.

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Bez neke štednje, sa solidnim gaženjem gde god može. 
Sent from my LE2121 using Tapatalk

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa da, DPF uvek perfektan, doduse sad je ciscen. Mirise sve na novo, nije se ni razradio. Znaci potrosnja mora jos dole.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
DPF je bio cist. Ciscen je talog Eolys aditiva koji se ne moze ukloniti samom regenracijom i to se sve vidi na dijagnostici. Uvek preventiva. I, da, uvek ostro vozim i volim da ga bacam u obrtaje, nikad ne mucim motor. Eto okacio sam fotke pa procenite koliko trosi. Realno ocekujem prosek od 4,5 litra na ovom punjenju rezervoara. Inace kod tog motora svaka preterana potrosnja ukazuje na neki problem. Drugar koji je sjebao dizne imao je litar i po vecu potrosnju i sad se ustalila kao i kod mene, nakon sredjivanja istih. To je realna potrosnja na 1.6 HDI u gotovo svim karoserijama.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
BMW i4 M50, na oko 520 km prosek potrošnje od 17,1 kWh/100 km. Mešovita vožnja. Ali, idealni vremenski uslovi za nisku potrošnju električara (ni grejanje, ni hladjenje). Naravno, u gradu je trošio najmanje (EV Database kaže za taj režim 12,7 kWh), a van grada je trošio zavisno kako se vozi u svetlu snage i momenta koju nudi (544 ks i 795 Nm). Sve u svemu, u kWh troši smešno malo struje kako ludjački dobro može da ide (i kako je išao kada je bilo uslova), a neverovatno je udoban za jedan M model (pozadi ima vazdušno ogibljenje).
Kaže drugar koji je imao preko dve godine M340i (a probao je ovaj i4 M50) da je strujaš znatno udobniji ali ne po cenu stabilnosti i da se vozi se kao po šinama. Čak kaže da je njegov 420i Cabrio dosta neudobniji od njega.
Sve u svemu, pošto je tema potrošnja, može malo da troši
Na oko 130 km/h oko 23-24 kWh. Uz agresiju, samo je nebo granica za potrošnju. Kao i za svako drugo vozilo.

Kaže drugar koji je imao preko dve godine M340i (a probao je ovaj i4 M50) da je strujaš znatno udobniji ali ne po cenu stabilnosti i da se vozi se kao po šinama. Čak kaže da je njegov 420i Cabrio dosta neudobniji od njega.
Sve u svemu, pošto je tema potrošnja, može malo da troši

Na oko 130 km/h oko 23-24 kWh. Uz agresiju, samo je nebo granica za potrošnju. Kao i za svako drugo vozilo.

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Potrošnja manje/više, ali je domet najveći problem.
Relativno snažan i dobar auto, pa ukoliko naiđe autoput "bez ograničenja" domet bude neverovatno mali.
Možeš čak i da napišeš domet pri tempu 180-200 kmh, što je za takav auto, neki normalan tempo na dobrom autoputu.
Relativno snažan i dobar auto, pa ukoliko naiđe autoput "bez ograničenja" domet bude neverovatno mali.
Možeš čak i da napišeš domet pri tempu 180-200 kmh, što je za takav auto, neki normalan tempo na dobrom autoputu.