Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Čak i da se mora skinuti guma, može da se obeleži i vrati kako je bila. Meni je tako vulkanizer menjao tpms senzore bez balansiranja i sve je ok, ne trese uopšte. Dok je npr ovlašćeni uradio isto ali nisu vratili gumu kako je bila pa je haos nastao. Odjednom, bez ikakve naznake, ceo auto je dobio strašne vibracije na 130km/h da sam pomislio da se odšrafio neki točak. Bukvalno u trenutku.
-
- Pridružio se: 09 Nov 2023, 14:04
Pozdrav. Kupio sam auto pre mesec dana, pa trebam uzeti nove zimske gume, jer na njemu ima letnje, koje cu pritom takodje promeniti dogodine. Zanima me po vasem misljenju vezano za gume koje su najbolje u odnosu cena/kvalitet..?
Trenutno letnje na autu su 225/55/17, alu felne, u pitanju je Opel Insignia GrandSport. Da li preporucujete iste dimenzije za zimske, ili neke sa malo nizim profilom? Gledao sam Savu Eskimo i Kleber kao neku malo skuplju varijantu. Jer stvarno mislim da se ne isplati davati pare za Michellin, Bridgestone i tu visu klasu guma, jer je razlika u cenama maltene 2 za 1 kad bih uzeo tu visu klasu guma. No opet, zanima me jos necije misljenje, a i savet ako ima neko, uvek je dobrodosao.
P.S. imao bih jos neko pitanje, ali nisam siguran gde da postavim pitanje vezano za NOX senzor sto se eto potrefilo da bas kod mene crkne dok sam ga dovozio, posle sam citao da je to normalna stvar samo se eto meni zadesila nazalost
Neki mi savetuju da ga potpuno softverski iskljucim, a neko da nije to najpametnije, vezano za ovo me mozete uputiti na mesto vezano za ovaj problem... Izvinite sto ovde postavljam, jer prvi put sam ovde na forumu, pa lakse mi je ovde postaviti nekom ko ce me odmah usmeriti ka temi vezanoj za taj problem.
Trenutno letnje na autu su 225/55/17, alu felne, u pitanju je Opel Insignia GrandSport. Da li preporucujete iste dimenzije za zimske, ili neke sa malo nizim profilom? Gledao sam Savu Eskimo i Kleber kao neku malo skuplju varijantu. Jer stvarno mislim da se ne isplati davati pare za Michellin, Bridgestone i tu visu klasu guma, jer je razlika u cenama maltene 2 za 1 kad bih uzeo tu visu klasu guma. No opet, zanima me jos necije misljenje, a i savet ako ima neko, uvek je dobrodosao.

P.S. imao bih jos neko pitanje, ali nisam siguran gde da postavim pitanje vezano za NOX senzor sto se eto potrefilo da bas kod mene crkne dok sam ga dovozio, posle sam citao da je to normalna stvar samo se eto meni zadesila nazalost

Pošto moraš i zimske i letnje da kupuješ, da li si razmišljao da prosto uzmeš Crossclimate 2?
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Dobar savet, ako ne vozi puno po snegu i Dunlop AS je odlicna guma.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
-
- Pridružio se: 09 Nov 2023, 14:04
Iskreno, nisam razmisljao o tome, nisam sigurno koliko bi to bila dobra ideja, zivim u Vrscu, ajde za auto koji mi je striktno za grad i ponekad da ode van grada all season su dobra opcija, ali ovaj ce mi biti za putovanja, imam zenu i malo dete, a s' obzirom da imam puno familije u Puli, generalno celoj Istri, pa ako se zadesi da krenem na put tokom zime, ne bih se igrao sa delom kad krenem od Zagreba ka Rijeci, taj deo je problematican veoma, doduse ne putujem ja sad cesto, no opet moram to spomenuti kao neki razlog 
Nije da finansijski ne mogu da se ispruzim da imam poseban set zimskih i letnjih guma... No opet, mozda vi i bolje znate, ne znam koliko se one trose tokom leta, prilikom toplijih temperatura, a koliko su dobre za zimu i ako naveje sneg, a ja moram negde na put.

Nije da finansijski ne mogu da se ispruzim da imam poseban set zimskih i letnjih guma... No opet, mozda vi i bolje znate, ne znam koliko se one trose tokom leta, prilikom toplijih temperatura, a koliko su dobre za zimu i ako naveje sneg, a ja moram negde na put.

Kleber, Fulda srednja klasa, Matador, Viking jeftinije, to ce ti sve zavrsi posao...
Mi smo uzeli i Savu, ali su se nekako stvrdnule, posle par godina, mada vozimo ih i dalje....
Te brendove sam ja probao(sve sem Fulde) od tih sa umerenom cenom....
Mi smo uzeli i Savu, ali su se nekako stvrdnule, posle par godina, mada vozimo ih i dalje....
Te brendove sam ja probao(sve sem Fulde) od tih sa umerenom cenom....
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Jel BF goodrich isto što i Kleber, Conti derivat valjda, cenom i kvalitetom?
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Michelin je grupacija, a imaju neku zimsku gumu, identično izgleda kao Kleber Krisalp. 
Sent from my iPhone using Tapatalk

Već par godina imaju bestbuy zimsku gumu i dobro je do nje dobaciti ko pikira nešto jeftinije. Sad posle par sezona mogu da napišem, sem što je jako teška i izdržljiva je za ove naše rupčage, verovatno je prepuna gvožđa.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Da, Michelin. I delovala mi je kao Kleber zimski koji sam imao na Hondi. Ista sara..
Treba da uzmem zimske, planirao sam neku skuplju premium, a ovo mi se nudi po jako povoljnoj ceni, nabavnoj.. i tako dilema..
Treba da uzmem zimske, planirao sam neku skuplju premium, a ovo mi se nudi po jako povoljnoj ceni, nabavnoj.. i tako dilema..
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Jeste, mislim da smo pre par godina na Pasatu stavili BF Goodrich umesto Klebera, kada smo probušili gumu. Na jednoj osovini Kleber, a na drugoj BF Goodrich.
Ja je nešto ne volim, pre bih nešto drugo za sličan novac.
Otprilike bilo šta, Nexen, Hankook, Vredestein itd.
Ja je nešto ne volim, pre bih nešto drugo za sličan novac.
Otprilike bilo šta, Nexen, Hankook, Vredestein itd.
Nije sličan novac Nexen i Hankok, bar nije bio. Kleber je liga ispod, a nije nešto gora.
Ja sam skoro uzeo Hanook rs3, cenovno je, bar u mojoj dimenziji islo:
Sava
Matador
Barum
Hankook/Kleber-razlika 100din
Unirojal/Nexen
Mozda bi uzeo i Kleber da Rs3 nije bio toliko jeftin.
Ako bi gledali generalno neko pozicioniranje, Hankook bi trebao biti cenovno na dnu liste gore, izmedju Nexena i Dunlopa. Ali tako se letnje i cenovno pozicioniraju, s1evo3 sam platio malo manje od Dunlopa, pa i nije neka cenovna sreca.
Forumi, lepo je ucestvovati, ali dati bas tacnu ocenu o nekoj gumi je jako tesko. Za takav sud treba neko voziti ceo zivot u stalnim ekstremnim uslovima vise guma na istom autu ili slicnom autu, pa dati realnan sud. Naletao sam na komentare tipa proslajfovao mi auto kad sam kretao na semaforu, losa je to guma....
Najrealnije je pratiti testove guma.
Recimo imam letnji Hankook s1evo3, drzi ko pasce jeza, al opet, ja nisam dobar u davanju takve ocene jel ne vozim ekstremno brzo, mozda je katastrofa guma u poredjenju sa Contijem.
Onde gde mogu dati dobar sud je ponasanje gume na svim tipovima snega, posto vozim u ekstremnim uzbrdicama+niska temperatura ceo zivot, gde sam puno puta ostavljao auto u snegu i morao ici peske, pa cemo videtu kakav je rs3. Naravno, suvo/mokro-nemam pojma, vozim normalno...
Nordiska guma je Bog na snegu, nazalost sa razlogom je zabranjena u mnogim zemljama- to je smrt na mokrom.
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Sava
Matador
Barum
Hankook/Kleber-razlika 100din
Unirojal/Nexen
Mozda bi uzeo i Kleber da Rs3 nije bio toliko jeftin.
Ako bi gledali generalno neko pozicioniranje, Hankook bi trebao biti cenovno na dnu liste gore, izmedju Nexena i Dunlopa. Ali tako se letnje i cenovno pozicioniraju, s1evo3 sam platio malo manje od Dunlopa, pa i nije neka cenovna sreca.
Forumi, lepo je ucestvovati, ali dati bas tacnu ocenu o nekoj gumi je jako tesko. Za takav sud treba neko voziti ceo zivot u stalnim ekstremnim uslovima vise guma na istom autu ili slicnom autu, pa dati realnan sud. Naletao sam na komentare tipa proslajfovao mi auto kad sam kretao na semaforu, losa je to guma....
Najrealnije je pratiti testove guma.
Recimo imam letnji Hankook s1evo3, drzi ko pasce jeza, al opet, ja nisam dobar u davanju takve ocene jel ne vozim ekstremno brzo, mozda je katastrofa guma u poredjenju sa Contijem.
Onde gde mogu dati dobar sud je ponasanje gume na svim tipovima snega, posto vozim u ekstremnim uzbrdicama+niska temperatura ceo zivot, gde sam puno puta ostavljao auto u snegu i morao ici peske, pa cemo videtu kakav je rs3. Naravno, suvo/mokro-nemam pojma, vozim normalno...
Nordiska guma je Bog na snegu, nazalost sa razlogom je zabranjena u mnogim zemljama- to je smrt na mokrom.
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Poslednja izmena od raks88 u 12 Nov 2023, 07:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Istumbale su se onda cene u tom slučaju. Kleber je koštao tik iznad najjeftinijih guma i duplo jeftinije od premiuma kad sam iznuđeno uzeo par pre 4 godine.
Nije greška nijedna od navedenih, ali najjeftiniji segment bih ipak izbegao ako postoje mogucnosti.

Meni su bas Kleberke CA2, posustale na uzbrdoci sa malo snega, i auto je krenuo da se sanka unazad. Nije prijatna situacija, imas puno vremena a ne znas sta da uradis. Na kraju smo ga srecom uspeli da ubacimo u neko zbunje i tako stali. Kasnije smo uzeli Kleber CA3, ali one subjektivno nisu bile kao one iz 2 generacije, losije su se ponasale...
Ali svaka ta guma moze da te izda.
Ali svaka ta guma moze da te izda.