Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Post od Uroš S. »

Razmišljam već neko vreme o ovoj temi, i o otvaranju ove teme na forumu. Odlučio sam se na to zato što znam da ovde ima nekoliko ljudi koji su iskusili ili iskušuju trenutno život u stranoj zemlji, neko na radu, neko studira(dravorl, Floyd, Dušan, Laki...)

Matori forsira tu priču baš dosta i baš dugo, verovatno i delom što je on pokušao da zapali ali nije uspeo zbog spleta različitih životnih okolnosti(prvo za Australiju kada je bilo aktuelno, onda je počeo jedan rat, a i trebale su nam pare koje nisu bile realnost, posle je bio malo mator, malo ga je zajebao drugi rat(1999.), tada je bila u pitanju UK). Sada je finansijska situacija dosta bolja i lako bi smo došli do neophodnih sredstava.

S jedne strane neću da prođem isto kao on, iako mislim da živimo odlično i ne fali mi gotovo ničega i smatram se srećnim, opet dođe trenutak povremeno kad zaškripi, a ne bih da doživim da u 50 godina razmišljam da li mogu da isfinansiram dve zimske gume, registraciju i servis u istom mesecu, a da zbog toga ne trpi zimska garderoba, neko putovanje, ili bilo koja druga stvar. S druge strane, ovde mi ničeg ne fali, posao, sopstveni stan, praktično skoro da ne može biti bolje, i što je bitno, izabrao sam fakultet od koga mislim da može pristojno da se živi.

Sada je finansijska situacija dosta bolja i lako bi smo došli do neophodnih sredstava.
Apsolvent sam na PF, u Beču postoje master studije za pravnike, nije teško otići, nije ni skupo, jezik već neko vreme učim samo ću da intenziviram u toku naredne godine a može i na engleskom koji perfektno govorim. Znači u pitanju bi bile neke master studije, pretpostavljam u trajanju od 1 do 2 godine, što bi finansijski bilo lako ostvarivo.
Pre svega me interesuju germanske zemlje, druge mi nisu zanimljive, jezike ne znam i neću da učim. Znači, Austrija, Nemačka i Švajcarska.
Francuska mi je odvratna i Francuzi posebno, Italija manje više isto, Španija je u kanalu, Britance ne volim nikako, a Beneluks mi jednostavno nije zanimljiv.

Zanima me sve, do nekih konkretnih pitanja ću verovatno dolaziti vremenom. Za sada me zanima da li ću u pomenutim zemljama uvek biti tretiran kao građanin drugog reda i biti u košu sa Šiptarima, Avganistancima i severnoafrikancima?

Kakve su mogućnosti rada u pravničkoj struci, možda neko zna, ali da pitam? Koliko je teško doći do posla? Iznajmiti stan, upoznati ljude? Znam da sam otišao predaleko iz trenutne perspektive ali kažem znaću još pitanja kada budem video neke od odgovora.

Neka admin edituje tekst ako misli da sam dao previše ličnih podataka, ne znam da li je ovaj podforum vidljiv za goste ili nije.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Post od Geza »

Uroš S. napisao:jezike ne znam i neću da učim.
Moraćeš da naučiš, koja god da je zemlja.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Mislio sam na ne-germanske zemlje. Nemački učim i učiću. :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne bih pricao u tudje ime, ali mislim da ako imas zelju i mogucnost, a i poucen iskustvom roditelja, svakako bi trebao da ako nista drugo probas da odes i vidis. Ja sam bio 2x u USA, i to mi je bila definitivno jedna od najboljih investicija u zivotu. Ne mislim tu na to koliko sam para odneo i koliko vratio, nego da covek vidi kako funkcionisu stvari van Srbije, koja je realno mala i ogranicena drzava, na nasu zalost. Ima i jos gore, ali ne treba na to puno obracati paznju. A sad, mozda odes i ne svidi ti se, ipak nije nije ni tudjina za svakoga. Mislim da su ti ove drzave prilicno dobra perspektiva za neku buducnost u sledecih desetak pa i vise godina, mozda ukljucujuci i Holandiju i Skandinaviju. Moja mama je isto htela da ide krajem 80-ih u Australiju i tu se grdno preracunala sto nije otisla. Ovaj region generalno je stalno politicki nestabilan i uvek lebdi nad njim neki oblak mogucih sukoba i ratova, ekonomija je u vrlo losem stanju, pa ko zeli da proba da radi neki posten i posao sa visokom skolskom spremom, a uz to i da je placen relativno dobro, a ne 250 (recimo pocetne plate masinskih inzenjera po firmama, znam nekoliko primera) - 1000e, mislim da treba da proba ako nista drugo da ode u Evropu, i to u gore nabrojane zemlje. Ovde eventualno da se odradi godinu dve nakon faksa i cao djaci. Naravno jezik se podrazumeva engleski + jezik regiona, dakle nemacki.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Vidi samo kako ide sa masterom u inostranstvu ako se vratis u Srbiju.

Pricala mi je drugarica pre neki dan, studira istoriju i hoce da bude profesor. Htela je u Bec na master, ali se ne priznaje u Srbiji, tako da ukoliko bi odlucila da se vrati posle toga u Bg, ne bi mogla ni profesor da bude...

Nevezano za tvoje pitanje, Srbija je po meni odlicna zemlja za zivot ako imas dovoljno finansija.
Radim povremeno sa jakim advokatskim kancelarijama, ljudi su prezadovoljni svojim statusom i zivotom u Srbiji i ne zele nigde da idu...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Stalno mi ćale govori "Idi sad kad si mlad i možeš, posle ćeš hteti da se ujedeš za dupe al nećeš moći da se dovatiš", i svaki sledeći put kad to ponovi, sve više mislim da je u pravu.

@Next. Meni najviše kod nas smeta što se ne zna gde je kome mesto, e sad, ne znam ni kako je preko, ali mislim da toga ima mnogo manje. A ne ovde mi lik koji drži Mesaru Milan vozi Q7 sa 30" felnama, a na slici na svojoj mesari drži prase krvav do pojasa. To mi smeta, neću da budem podređen nekoj bagri i nekom koji je plakatario za neku stranku a studirao privatni fakultet i ja sam za njega bog u svakom smislu, kakva je ovde najčešće situacija, uzevši moj fakultet kao primer a i mnoge svakodnevne situacije.
Poslednja izmena od Uroš S. u 22 Dec 2012, 18:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne prica ti covek bezveze. Sam je prosao kroz gomilu sranja, i tad pre 20+ godina je bio mnogo mladji i finansijski je verovatno bolje stojao. Posle znamo svi sta se desilo. Sigurno ti zeli dobro.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Jedno kratko pitanje... Da li bi ti mogao da radis kao pravnik/advokat u nekoj drugoj zemlji, cak i da zavrsis master na njihovom univerzitetu... Pitam iz razloga sto znam da se na Pravnim fakultetima uci pozitivno prave date drzave, uz naravno pravne tradicije i neizostavno Rimsko pravo...
Ovo pitam vise zbog sebe, jer mi to nije bas najjasnije, iako sam naravno uzimao u obzir i pravosudni ispit..

Sent from my ZTE Blade III using Tapatalk 2
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Pored ostalog, i to je jedno od pitanja :mrgreen:

Idem u ponedeljak na neke konsultacije i sa ovim pitanjem u vezi pa ću znati iz prve ruke, od profesora.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

bane valjevo napisao:Jedno kratko pitanje... Da li bi ti mogao da radis kao pravnik/advokat u nekoj drugoj zemlji, cak i da zavrsis master na njihovom univerzitetu... Pitam iz razloga sto znam da se na Pravnim fakultetima uci pozitivno prave date drzave, uz naravno pravne tradicije i neizostavno Rimsko pravo...
Ovo pitam vise zbog sebe, jer mi to nije bas najjasnije, iako sam naravno uzimao u obzir i pravosudni ispit..

:plusone:
po nekoj logici tesko, mozda u medjudrzavnim i medjunarodnim odnosim
urose kod koga ides na konsultacije ? :mrgreen:
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Uroš S. napisao:Zanima me sve, do nekih konkretnih pitanja ću verovatno dolaziti vremenom. Za sada me zanima da li ću u pomenutim zemljama uvek biti tretiran kao građanin drugog reda i biti u košu sa Šiptarima, Avganistancima i severnoafrikancima?
Drugar studira u Becu i po njegovim recima nije bas sjajno sto se ovog pitanja tice, imao je jako zajebanih situacija sa siptarima, klasicne provokacije pa i napadi.. Naravno zavisi u kakvu sredinu dodjes , on ima tu nesrecu da je okruzen sipcima, bugarima...itd... Ja da sam na tvom mestu pokusao bih, meni cale govori slicno kao i tebi, otidji i probaj pa ako ti se ne svidi uvek se mozes vratiti...
NexT napisao:Nevezano za tvoje pitanje, Srbija je po meni odlicna zemlja za zivot ako imas dovoljno finansija.
:plusone:
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Idem kod velikog gospodina Gorana Ilica :)

E, svuda je lepo kad imas pare. Ali jako pocinje da me iritira ono sto sam napisao u prethodnom postu na racun toga gde je kome mesto.

Sent from my HTC ChaCha A810e using Tapatalk 2
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Nazalost ima toga svugde, samo je kod nas bas izrazeno....
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Malo je zemalja koje nisu dobre za zivot ako imas dovoljno para

Ako mozes, idi odavde. Inace, zavrsio sam faks, imam stan, auto, posao, redovnu platu, ali ako mozes, idi odavde. Nije med i mleko ni na zapadu, al tesko da moze da bude gore od ovoga
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

@stefanan
Sto se tice medjunarodnih i medjudrzavnih odnosa, opet se vuku osnove iz prava drzava, i iz medjunarodnog prava. A na te pozicije se dolazi iz svoje zemlje, u ovom slucaju iz Srbije. A kod nas se tu dolazi samo politikom...

Iskreno, bas me zanima sta ce mu reci profesor, odn kakvo je zaista stanje sa "izvozom" pravnika...

http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Odgovori