Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ljubitelj »

Gde si ih vozio, po snegu ili ledu? I koliko si spajkova stavio ?

Da nisi pogrešio model gume ako si vozio na asfaltu, gde ne treba nordijski nego alpski model?
To bi objasnilo neadekvatno ponašanje.

Postoje 3 različite Ice Blazer gume, za različite podloge i primenu https://www.google.com/search?q=sailun+ ... oibkE,st:0
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Zimske gume - da ili ne?

Post od ftj »

Auto(polovan) dosao sa tim gumama - iceblazer wst3. Nisam mu stavljao spajkove, nisam bas imao prilike gde da kupim u begeu a i nije bilo tolko snega a i ne znam kako se stavlja.

Vozio sam ih mozda mesec dana i klizale su po mokrom nenormalno dok su na snegu bile ok.

evo vidim da su je ovde stavili u koš sa nordijskim gumama a i tu je bila najgora za wet braking https://alltyretests.com/sailun-ice-bla ... st-review/
Result: last place, “Not Recommended” expert score.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

milosg napisao: 23 Nov 2023, 16:21 Ni jedna nova koja se prodaje u EU nije govno. :)
Iznenadio bi se koliko sranja se prodaje i to kao sa poznatim brandom ( gy ) npr, posebno druge, trece sezone pocinje veselje, prve su jos nekako.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Pošto je prognoza za vikend takva-kakva je, napokon pobedih lenjost i večeras u garaži nabacih zimske setove.
Nadam se da posle ovoga istinski zimski uslovi neće izneveriti :D
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Sa'će 4000 kako su gume na autu, Sailun. Na suvom dobre, nisam primetio neke slabosti. Na mokrom, a naročito pljusku - iznenađujuće odlične. Nema akvaplaninga uopšte. Čekam sneg i led, da vidim kakve su. Takođe, uopšte nisu bučne i tu su prevazišla očekivanja. Na suvom i mokrom lepo drže, pa čak i pri jačem kočenju (npr, autoput kroz BG pa do Dobanovačke petlje gde sa 120-130 moraš kočiti na 40-50).
S obzirom na cenu, nek izdrže jednu sezonu, biće dovoljno. Za ovu cenu (150€), neću se dvoumiti da za sledeću sezonu uzmem nov set.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ftj napisao: 23 Nov 2023, 22:27
evo vidim da su je ovde stavili u koš sa nordijskim gumama a i tu je bila najgora za wet braking
Pa to i jeste nordijski tip gume, vidi se i pogledom na šaru sa izraženim zonama krampona.
Sve te gume su namenjene za upotrebu sa spajkovima, tako treba i da se testiraju jer imaju najbolje perfomanse.
Kao u svom radnom okruženju.

Vidim da je ova wst3 bila medju boljima za wet, i za braking i ostale kategorije. Barem prema ciframa navedenim u tom testu koji si linkovao prema Hakapelita koja je decenijama reper za nordijske, najbolja guma ikada proizvedena a evo sada u 9.toj generaciji.

I pri tome je još širine 225mm što nikako ne ide uz zimske uslove ako se žele najbolje perfomanse od bilo koje gume.
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Ja bih voleo videti test Premium vs budzet Nordiske gume. U Srb se ne voze, verovatno je zabranjen uvoz, predpostavljam da na uvidjaju u slucaju nezgode prvo to gledaju. A nije ni cudo, nekoliko godina su se provlacile Ruske Kame, Brine, Cordian i Belshima, Nordiske gume bez spajkova. Ta guma brilira na svim tipovima snega, po ubrdici ce da gura ispred auta 30cm snega gde premium Alpska nece moci da uzadje po 10cm...to znam iz licnog iskustva jer vozim svaki dan u tim uslovima. ALiiii, kako ta guma kliza po mokrom to je neverovatno, onde gde auto ide 2gom uzbrdo leti, tu u jesen po mokrom mora 1vom da se silazi, bukvalno nosi auto, kad god pipnes kocnicu pali se ABS.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Zimske gume - da ili ne?

Post od ftj »

ljubitelj napisao:
Vidim da je ova wst3 bila medju boljima za wet, i za braking i ostale kategorije. Barem prema ciframa navedenim u tom testu koji si linkovao prema Hakapelita koja je decenijama reper za nordijske, najbolja guma ikada proizvedena a evo sada u 9.toj generaciji.
Slika

Kako si iz ovoga zakljucio da je medju boljima kad je pretposlednja a zakljucak celog testa sam vec napisao(najgora i nije za preporuku).

U prvoj poruci sam se i ogradio da ako je nordijska onda nije za direktno poredjenje sa 'obicnim' gumama al evo cak se vidi i da je medju nordijskim medju najgorima.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Ali bolja od Hankook za 10 cm :kezo:
I ne mnogo lošija, za 30 cm od Contija i Mišlena
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Šteta što nisu imali reper alpsku gumu, već sve nordijske. Verovatno bi sve u paketu ispale smešne na podlogama bez snega.

https://www.tyrereviews.com/Article/All ... -Tires.htm
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Au, baš velika razlika. Nisam očekivao da je ovoliko. Te Nordic su onda samo za sneg i led, gde briljiraju.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

raks88 napisao: 24 Nov 2023, 08:00 Ja bih voleo videti test Premium vs budzet Nordiske gume. U Srb se ne voze, verovatno je zabranjen uvoz, predpostavljam da na uvidjaju u slucaju nezgode prvo to gledaju. A nije ni cudo, nekoliko godina su se provlacile Ruske Kame, Brine, Cordian i Belshima, Nordiske gume bez spajkova. Ta guma brilira na svim tipovima snega, po ubrdici ce da gura ispred auta 30cm snega gde premium Alpska nece moci da uzadje po 10cm...to znam iz licnog iskustva jer vozim svaki dan u tim uslovima. ALiiii, kako ta guma kliza po mokrom to je neverovatno, onde gde auto ide 2gom uzbrdo leti, tu u jesen po mokrom mora 1vom da se silazi, bukvalno nosi auto, kad god pipnes kocnicu pali se ABS.

Uglavnom mogu da potvrdim ovo što si rekao o ruskim gumama jer ih vozim na Nivi jako dugo. Čak ni po mokrom nisu loše u prve dve godine, a posle toga treba pripaziti. Pošto su (do sad) bile jako jeftine, vozio sam zimsku kamu i511 i leti i zimi i menjao na 3 god. Da nisam vozio preko leta možda bi se manje ispoljavale mane ali tim gumama definitivno ne prija vrućina. Posle druge godine otprilike šara bude primetno tvrđa, a hoće i da škripe kroz krivinu iako je reglaža auta savršena. Kad su gume nove, kramponi kao da su od silikona i to ide gde hoćeš.
Na žalost, izgleda da ih neće opet biti u prodaji u skorije vreme :(
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ja imam Kamu sa rupama za spajkove, neverovatno kako je to dobro ispod nula stepeni i uzas iznad nule bez obzira na uslove. Koliko sam ja puta omasio tacku kocenja po mokrom (temperature iznad nule) kada sam kocio sa fazon 50% rezerve naspram ostalih guma koje sam vozio. Saru skoro nisam ni potrosio jer sam je malo vozio, ali zato sam prednje gume iskrzao samo tako iako je fazon preko 15 stepeni nisam skoro ni vozio... Ali s obzirom da im je cena novih bila kao polovnih u oglasima, ne mogu im zameniriti nista kad im je jedini posao bio da prodje tehnicki :kezo:
Being second is to be the first of the ones who loose...
guzva
Reactions:
Pridružio se: 07 Nov 2021, 01:20

Zimske gume - da ili ne?

Post od guzva »

Ja na starom bravu imam isto kamu 519 euro cini mi se. Znaci ne postoji jaca guma kada je sneg u pitanju. Prolazis sa njom gde god pozelis. Kakav miselin i ostali premium brendovi. Jedini sto mi se ne svidja to je da su dosta bucne. Ostalo nema greske. Kama vrh za zimu.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

guzva napisao:Kakav miselin i ostali premium brendovi

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Samo da te ispravim, Kama je nordijska guma, ti gore pominjes alpske. Verovatno se premim nordiske bolje ponasaju od Kame.

Odgovori