Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Razne teme, pitanja, iskustva
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Re: Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Post od nenad.fil »

Pa dobro Floyd nisam mislio bas bukvalno... Ali zato znam da su referendumom zabranili dalju gradnju dzamija :djavo:
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Одг: Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Post od sebekkg »

To su uradili da bi smanjili priliv ljudi islamse veroispovesti. Jer narusavaju postojeci zivot u ch. I prave dosta pizdarija i namecu svoje obicaje. Tipa naredjuju zenama da nose feredze po gradu. To mi je rekao drug iz zeneve.

P.s. i ja sam zainteresovan da odem u neku od pomenutih zemalja jer sam apsolvent fizike i informatike te sam u dilemi da li da idem u neku od zemalja da zavrsim master i da ostanem tamo da radim ili da i ovde zavrsim master. Zato sam i planirao da 1.5-2 godine ucim nemacki pre odlaska. I sad da li postoji spisak skola nemackog jezika koje daju i odgovarajuce sertifikate ili postoji neka druga procedura?

Послато са GT-N7000 користећи Тапаток 2
Slika
nenad.fil
Reactions:

Post od nenad.fil »

Jedini međunarodno priznati kursevi su oni koje organizuju kulturni centri tj. za Vas slučaj (nemački jezik) Geteov institut. Sve ostalo je šarena laža.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mozes ti da ucis jezik kod kuce s kompa, posle ce ti svakako traziti polozen neki medjunarodno priznati test za jezik. Kao sto se uglavnom trazi TOEFL, IELTS za engleski, bez obzira gde si ga ucio i da li si uopste.
Nisam cuo da neka skola engleskog jezika moze da ti izda neki od ova dve sertifikata. O tome za Bec ce Dusan vise reci.

Sent from my HTC ChaCha A810e using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Одг: Studije i život u inostranstvu(A, CH, D)

Post od sebekkg »

Pa odlicno da krecemo onda sa ucenjem.

Послато са GT-N7000 користећи Тапаток 2
Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

nenad.fil napisao:Jedini međunarodno priznati kursevi su oni koje organizuju kulturni centri tj. za Vas slučaj (nemački jezik) Geteov institut. Sve ostalo je šarena laža.

Nema veze sa tim ko organizuje kurseve...sto rece Uros, mozes i sam da se spremas ;)
Sertifikati se polazu u centrima koji imaju ovlascenje za tako nesto (ovde, svaka veca skola).
Ja sam polagao za FR i DE ali cisto iz zajebancije...nit mi je ko to trazio a mnogi nisu ni kontali o cemu se radi...za studiranje se traze.
U svakom slucaju u ovoj prici je jezik najmanji, skoro nikakav, problem.
I jos nesto, konverzija studentske u radnu vizu za non-EU drzavljane i nije bas tako jednostavna kao sto izgleda...za FR znam pouzdano (drugar iz Tunisa je prosao kroz to) a za CH sam nacuo.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

nenad.fil napisao:Jedini međunarodno priznati kursevi su oni koje organizuju kulturni centri tj. za Vas slučaj (nemački jezik) Geteov institut. Sve ostalo je šarena laža.

Ovo je delimicno tacno. Takodje su priznati sertifikati ÖSD (http://www.osd.at) koje austrijski institut izdaje.
nenad.fil
Reactions:

Post od nenad.fil »

Ok slažem se. Čuo sam za ocd nisam znao za ostalo.

Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Evo da ja kazem koju na brzinu u ove sitne sate,

Pocecu sa tvojom strukom, koliko ja do sada znam, pravo je oblast u kojoj je najteze dobiti nostrifikaciju diplome neke druge drzave (ako je to uposte moguce) bilo gde, toga moras u startu da budes svestan. Ovo me je pitala rodjena sestra koja planira master bas u A, da se detaljno raspitam ali jos uvek nisam imao vremena, tako da cu uskoro imati mnogo vise detaljnih informacija sto se toga tice.

Druga stvar koju mogu da ti kazem, je da bih ti predlozio da trazis master programe na Engleskom, nije da te obeshrabljujem ili tako nesto (naravno da treba da naucis i Nemacki) ali jednostavno i sam znas da je koren prava jezik, koji moras perfektno da poznajes. U D i A skoro da nema stranaca na studijama prava. Cak i meni i ostalim studentima na ekonomiji najvece probleme prave pravni ispiti koje imamo.

Sto se tice samog studiranja mislim da je A najpovoljnija od te trojke ukoliko nemas stipendiju neku, sto zbog uslova koje nude nama, sto zbog cena zivota. Ali naravno vremena se menjaju tako da je ove godine u A izvesno da ce sve skolarine skociti duplo i vise, na svim fakultetima, cak i na onim koji su do sada bili besplatni za nas i EU zemlje vise nece biti, iako se to uspesno odlaze poslednjih 4-5 godina. U Becu je ogroman priliv Nemaca jer su uslovi daleko bolji negu u D, procitao sam podatak da je u Becu 2002. bilo negde oko 2000 nemackih studenata dok ih 2012. ima preko 25000.

Sad malo sto se tice samog zivota. Mislim da te neprijatnosti mozes da zaboravis odmah. Konflikti nastaju uglavnom gde normalni ljudi ne zalaze. Troskovi zivota su naravno veci nego u Srbiji, ali ipak podnosljivi. Bec jeste dosta multicultural ali ipak cemo u sve 3 zemlje uvek nositi taj teret BKS (Bosnisch-Kroatisch-Serbisch) kako oni to nazivaju. Napisacu jos detaljnije za sve ali sam sad preumoran.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Fce, Cae, Cpe nivoi se polazu preko British Council, kod njih se prijavljujes i polaganje je obicno na Terazijama, dva puta godisnje, u junu i decembru. Cena je razlicita za nivoe, a krece od 20 hiljada pa navise.
Za ove nivoe mozes da se spremas gde god zelis, samo je neophodno da znas formu ispita, i nacin ispitivanja. Sami testovi su jako teski, neophodno je ogromno znanje (prva dva nivo se spremaju po godinu dana, a ovaj treci se sprema dve godine), ali sami sertifikati traju dozivotno. Cilj ispita je da govoris jezik kao da ti je skoro pa maternji.
Ielts i Toefl ispiti se takodje polazu preko British Council, s tim da se oni polazu dosta cesce, nekoliko puta godisnje u razlicitim gradovima po Srbiji. Sertifikati traju 2 godine, nakon toga moras da ih polazes ponovo, kao da ih nikada nisi ni polagao. Mozes da se spremas bilo gde, s tim da samo spremanje traje maksimim 3 meseca, i sam ispit je mnogo naklonjen konverzaciji.
To js ono sto ja znam , a sto je vezano za Engleski jezik...

Sent from my ZTE Blade III using Tapatalk 2
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

bane valjevo napisao: Cena je razlicita za nivoe, a krece od 20 hiljada pa navise.
U je, nekad je bilo dranje (ja sam 2005. ili 2006. placao 13.000 dinara, tada je bilo mozda do 140-150 eura), ali ovo sada je :o

U NS smo mogli za OSD sertifikat da polazemo u jednoj skoli koja je dobila pravo od austrijskog instituta, i polaganje kosta 50 eura.
Odgovori