Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Za Citroen C4 Picasso sam poručio zimske gume u dimenziji 205/55/R16. U toj dimenziji su bile na autu kada sam ga kupio, pa sam samo poručio zimske.
Naknadno sam video na vratima nalepnicu na kojoj stoji da dimenzije treba da budu 215/55/R16. Sad, moje pitanje je da li da montiram te 205/55/R16 ili da pokušam da uradim povraćaj robe i poručim 215/55/R16?
Naknadno sam video na vratima nalepnicu na kojoj stoji da dimenzije treba da budu 215/55/R16. Sad, moje pitanje je da li da montiram te 205/55/R16 ili da pokušam da uradim povraćaj robe i poručim 215/55/R16?
- pankoz
- Pridružio se: 09 Avg 2014, 21:05
- Garaža: Citroen C4 Grande Picasso 1.,6 hdi , Citroen C3 1,4 hdi
Koje generacije je tvoj Picasso?
Ja na mom koji je 2014-to (mk 2) imam fabrički propisanu dimenziju 205/60 R16,
Послато са Redmi Note 9S помоћу Тапатока
https://beo-car.rs/continental-205-55-r ... imska-guma
Ne mogu da nadjem bas neposredna iskustva sa ovom gumom.
Brat kupuje gume, putovace na Zlatibor svaki dan, dobio je posao tamo.
Uzeo bi premium.
Ima li neko drugu preporuku, ako neko misli da je bolja od ove?
Ne mogu da nadjem bas neposredna iskustva sa ovom gumom.
Brat kupuje gume, putovace na Zlatibor svaki dan, dobio je posao tamo.
Uzeo bi premium.
Ima li neko drugu preporuku, ako neko misli da je bolja od ove?
Сад му није ништа...
Pa prakticno i nema bolje za mokro i suvo, mozda bi se Miselin malo bolje snalazio po neociscenon snegu
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Po snegu su zimske gume najsličnije, bez obzira na cenu. Viša liga guma se razlikuje u ostalim parametrima od niže. Ja bih gledao ponašanje po mokrom u odnosu na cenu pri kupovini.
Sa premium nema greške.
Sa premium nema greške.
Pa ne bih se bas slozio, iste/slicne su po tvrdom snegu ali po bilo kakvom mekom snegu razlike mogu biti vece i odnose se samo na saru gume. Gume koje podsecaju na kramponke, odnosno one koje imaju velike lamele izmedju sara se bolje snalaze u bilo kakviom tipu dibokog snega. Zato su Savu pa i Tigar, i Ruske gume uvek hvalili po selima, sve sto vuce na Nordisku saru. Takodje i dublja sara radi posao, recimo ug9+ kopa ko traktorska, ima 10mm sare, ja sam bio prezadovolja sa njom . CONTI je vrhunska guma za utaban sneg i led, ali izbog malih lamela ona ne moze da 'kopa' i sara se brzo napuni i sneg ne ispada iz nje. Od one teorije da je to jos bolje jer se lepi sneg na sneg mi se dize kosa na glavi. Ovo pisem kao neko ko svaki dan vozi u snegu.nidza napisao:Po snegu su zimske gume najsličnije, bez obzira na cenu. Viša liga guma se razlikuje u ostalim parametrima od niže. Ja bih gledao ponašanje po mokrom u odnosu na cenu pri kupovini.
Sa premium nema greške.
Za Zlatibor bi mozda i bolje legao Conti, retko kada ce biti dubokog snega na putu, to se cisti konstatno
2010.pankoz napisao: 28 Nov 2023, 00:30 Koje generacije je tvoj Picasso?
@raks88 ,
Trakciju savremenoj zimskoj gumi obezbeđuje već zalepljen sneg za gumu i njegova adheziona karakteristika prema novom snegu na koji nailazi. Kopanje je odavno prevaziđeno, sem za neke baš ekstremne uslove.
Sve što si primetio da se dešava sa dobrom zimskom gumom je takvo sa dobrim razlogom, nije hendikep.
Premotao sam ti gde objašnjava tehnologiju:
Trakciju savremenoj zimskoj gumi obezbeđuje već zalepljen sneg za gumu i njegova adheziona karakteristika prema novom snegu na koji nailazi. Kopanje je odavno prevaziđeno, sem za neke baš ekstremne uslove.
Sve što si primetio da se dešava sa dobrom zimskom gumom je takvo sa dobrim razlogom, nije hendikep.
Pomešao si sa površinskim naponom rekao bih.nidza napisao: 28 Nov 2023, 11:28
Trakciju savremenoj zimskoj gumi obezbeđuje već zalepljen sneg za gumu i njegova adheziona karakteristika prema novom snegu na koji nailazi.
To ne postoji, sneg tj voda (a to jeste sneg) je nelepljiva medjusobno izmedju molekula, adhezija je ravna nuli. Možeš pitati bilo kog fizičara ili hemičara, tj nekoga iz prirodnih nauka.Voda u tankom sloju je upravo ono što proizvodi klizanje tj proklizavanje kao problem trakcije/iliti trenja.
Kada sneg na gumi naidje na podlogu nastaje tanak sloj vode usled pritiska gume na podlogu, a pritisak postoji jer deluje sila težine. Isto tako i na samom snegu na podlozi nastaje voda iz istog razloga pritiskanja.
Prosto uzmeš grudvu snega i stisneš u šaci, cedi se voda zar ne.
Kvaka 22 je u tome što se auto guma nalazi pod dejstvom težine i postoji i trenje klizanja (to je problem) i trenje kotrljanja. Upravo je trenje klizanja praktično nula i odgovorno za sve "zimske radosti" vožnje.
Savremena guma se ni po čemu ne razlikuje od nesavremene gume, potpuno isti zakoni fizike i dalje važe.

Znam ovaj snimak i ne znam sta bi rekao...meni ako se napuni sara- to je to sto sam se vozio, pogotovu ako je mokar sneg.nidza napisao:
Naravno ja pricam o ekstremima, recimo juce sam isao u selo, to je oko 15-16cm sabijenijeg snega sa mokrim snegom do asfalta...rs3 me je lepo izvukao. Pricam o uzbrdici+krivine gde se leti ide prvom brzinom, znaci bas bas ozbiljan uspon, ne mozes leti drugom da izadjes .
Conti je napravlje za ovaj test, verujem da se po sabijenom snegu vozi kao alpska po suvom putu
Nisu ti bili potrebni kramponi zar ne? Savremena guma je završila posao, a nije suicid kao kramponka na mokrom asfaltu. 
@ljubitelj , nije adhezija definitivno, topi se pa se zaledi. Proces nazivaju sinterovanje, kao u rudarstvu.

@ljubitelj , nije adhezija definitivno, topi se pa se zaledi. Proces nazivaju sinterovanje, kao u rudarstvu.
Bas su solidne za sada ove nove Wintere sa modernom sarom. Lepo se vozi auto po mokrom i suvom... Tihe su i udobne,bas smo zadovoljni. Pribojavao sam se da ce biti totalni promasaj, ali sasvim pristojna guma, za nase potrebe...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Takve su u početku, ali brzo degradiraju nazalost
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Ako nisu gore od starog modela, bice dovoljno, ako pak jesu uzecemo neke druge....
Rodjak ih vozi vec 3 godine kao all season, mada on mi nije neka referenca, on je nezahtevan vozac.
Rodjak ih vozi vec 3 godine kao all season, mada on mi nije neka referenca, on je nezahtevan vozac.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Videcemo jos kakva je, zima je tek pocelanidza napisao:Nisu ti bili potrebni kramponi zar ne? Savremena guma je završila posao, a nije suicid kao kramponka na mokrom asfaltu.

@Bax a ne znam, meni ni sara ne obecava, volim neku ostrinu na gumi, ostre ivice. Wintera na kljucnim mestima ima oble ivice krampona...zato je verovatno tih i udobna.