Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Branya
Reactions:
Pridružio se: 08 Mar 2021, 19:52

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Branya »

Gaginh0 napisao:Danas bilo zatvoreno 40km auto puta A8, iz kamiona koji prevozi "ulje za grejanje" je iscurelo oko 1100 litara ulja, celom tom trasom od 40km. Angažovali su gomilu službi i kamiona, 13 sati je bio zatvoren auto put.

E sad možda i nebih ovo pisao, ali pitam se šta bi u Srbiji uradili u sličnoj situaciji, da li bi samo iskulirali :kezo:
Ne bi se desilo nista, kao i sa onom prevtnutom sinskom cisternom.

Sent from my SM-G998W using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

@trojanac To je bio kamion-cisterna (verovatno neki manji, nisam video sliku), i primetio je tek kad je stao na odmorište i onda se sam prijavio policiji. Jbg ni meni nije jasno, ali u novinama piše da je 1100 litara iscurelo tokom 40km auto puta.

To su oni kamioni što dostavljaju lož ulje na adresu pa istaču u rezervoare u privatnim kućama.

Edit: sad sam pročitao iz drugog izvora, noć je bila u pitanju kad je vozio pa je zato tako kasno primetio. Kvar je bio na nekom ventilu koji je verovatno smrzao pa pukao usled dotrajalosti. Juče ujutro je bilo oko -10° ovde.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Da, noć mi nije pala na pamet. Računam da bi neko drugi primetio da mu nešto curi, ako on nije. No noću se ne vidi.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

dobro je da nije bilo udesa usled klizanja po tom ulju mada pitanje koiliko je to izlazilo mozda tanak mlaz koji i ne bi uticao na bezbednost saobracaja
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Lož ulje više ne postoji u Evropi odavno, to je sve Eurodizel. Jeste masno, ali ne toliko strašno. :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Branya
Reactions:
Pridružio se: 08 Mar 2021, 19:52

Post od Branya »

Putjine stisni dugme.

Sent from my SM-G998W using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Evo posto je burek u Svici.
Prikačeni fajlovi
IMG_20231210_193547.jpg
IMG_20231210_193547.jpg (90.93 KiB) Pogledano 1984 puta
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Kao kremšnita na Bledu.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

U Bec je mnogo jeftiniji

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Ja gde god da sam jeo ovde bio je 3,5€. Ali ne znam da li se nešto menjalo u poslednjih godinu dana (jer je sve poskupelo), pošto neću više da jedem kod Šiptara pa nisam obavešten :kezo:

Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Slika Slika
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Mercedesov muzej je vrhunski. Porsche-ov nije ostavio neki utisak na mene...

Dobro je da su snimali s jeseni, zimi je malo tmurnije :kezo:

Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

NOS Nevs

Danas, 10:13
'Više mladih žena u hitnim sobama nakon samopovređivanja ili pokušaja samoubistva'

Samopovređivanje je sve veći problem među tinejdžerkama i ženama mlađim od 30 godina. Broj prijema u hitnu pomoć zbog samopovređivanja ili pokušaja samoubistva porastao je za 50 odsto za devet godina, piše de Volkskrant.

„Ovo je signal za uzbunu“, rekao je za novine profesor dečje i adolescentne psihijatrije Arne Popma. „Da nekim mladima stvari idu toliko loše da preduzimaju akciju. On daje pritisak na performanse, pojačan društvenim medijima, kao moguće objašnjenje za zabrinjavajući trend.

U 2013. godini 4.000 mladih žena završilo je u hitnoj pomoći zbog samopovređivanja ili pokušaja samoubistva. 2022. godine bilo ih je 6000. Skoro polovina ih je primljena u bolnicu nakon lečenja u Hitnoj pomoći. Novine su zasnovane na analizi VeiligheidNL na zahtev Fondacije 113 za prevenciju samoubistava.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je u otprilike tri četvrtine slučajeva došlo do sumnje na pokušaj samoubistva. Ostali slučajevi su uključivali samopovređivanje.

Uznemireni ili nesrećni

Nedavno istraživanje Univerziteta u Utrehtu i Trimbos instituta takođe je sadržalo zabrinjavajuće zaključke o mentalnom zdravlju devojaka i mladih žena. Skoro polovina svih devojčica u srednjim školama mnogo brine, lako su uznemirene i često se osećaju nesrećno. Ovo je mnogo manje među dečacima: 14 odsto.

Psihičko stanje mladih ljudi je patilo od korona karantina. Dve godine kasnije, iako se usamljenost smanjila, značajan broj učenika i dalje pati od anksioznosti ili depresije.

Devojčice se mnogo češće samootruju ili uzmu preveliku dozu lekova nego dečaci. Prema podacima Nacionalnog centra za informacije o trovanju, radi se o 84 odsto registrovanih slučajeva. Tokom protekle dve godine, broj tinejdžera koji se namerno predoziraju lekovima naglo se povećao, prema podacima NCIC-a.

Porast samoubistava među mladim odraslima

Samoubistvo je postalo najčešći uzrok smrti među tinejdžerima poslednjih decenija. Ranije je najviše ljudi ove starosne kategorije umrlo od saobraćajnih nezgoda. Ovaj trend se delimično može objasniti značajnim povećanjem bezbednosti na putevima za pola veka.

Ukupan broj samoubistava je stabilan od 2018. prema Holandskoj statistici. Ali postoji porast među mladim odraslim osobama. Naročito mladići završavaju svoje živote, prema podacima iz 113 Prevencija samoubistava. U kategoriji od 20 do 30 godina, 70 posto su bili muškarci.

Prema De Volkskrantu, ovo je upadljivo jer je veća verovatnoća da će žene biti depresivne i češće pokušavaju samoubistvo. Istraživač kaže da je to možda zato što muškarci češće koriste ozbiljnije metode kada pokušavaju samoubistvo.
https://nos.nl/artikel/2503918-meer-jon ... cidepoging
Odgovori