SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Zaključana tema
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Post od carov2 »

123456 napisao:Znači po tebi lampicu koja se pali posle 5, 6 neuspelih pokušaja reg treba ignorisati i tako će se rešiti samo od sebe?

Zar ti nije palo na pamet na možda ali samo možda ljudi ne pričaju o problemima...koliko ima toga i ovde.
Kolega je kupio novi Kodiaq dizel pre 2 meseca i nista nisu promenili. Prekida ali i čeka na leru da odradi. Jer naravno, to nije pokriveno garancijom.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk
Ne, po meni ima osoba kojima se nikada ne upali lampica.

Eto, prosto.

Ti to ne uzimaš u obzir, već suprotno, da svakome mora nekada da se upali lampica, a ja tvrdim da ne mora.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Jel na svakom dizelu mora lampica da se upali?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Ne tvrdim ja nego proizvodjač. Imaš uputstvo za ovaj motor EA 288 od strane 60.
https://pics.tdiclub.com/data/517/820433_EA288.pdf

Slika

Ne znam da li je na svakom ali ovde se povela kupovina od VW pa sam ja to iskomentarisao.

Ispada da su jedni konstantno neobavesteni što prave krugove ili čekaju na leru dok samo treba ignorisati.
I jasno je da ovo važi i za nova i za polovna auta VW koliko god imala predjenih km.

Poslednja izmena od 123456 u 13 Dec 2023, 13:43, izmenjeno 1 put ukupno.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Imao sam DPF/FAP na dva motora tokom 14 godina.
I nikada mi se nije upalila bilo kakva lampica vezano za regeneraciju, pa ni kada sam ta kola u dužem periodu vozio pretežno po gradu.
Ali, MJ je u isključivo gradskoj upotrebi zaista bio mentalno naporan sa time, jer mu je frekvencija regeneracija u tim uslovima bila češća nego kod HDI-a, a i znao je da regeneriše i na leru (završiš vožnju, staneš i jasno ga čuješ kako i dalje „mumla“), dok je kod HDI-a to bilo nemoguće (on je to sam automatski prekidao čim zbog slabijeg ritma vožnje oslabi pritisak i temperatura izduvnih gasova).
Mada nikada nisam imao neki problem sa dizelima, ne bih danas kupio dizel, pa ni u SUV-u. Ne zbog ekologije ili smrada, već zato što i turbo benzinci odavno jednako dobro rade posao (postižu dobre obrtne momente), a ipak rade na mirniji i ugladjeniji način, pri čemu je radno područje benzinca ipak šire/veće (mada je to uz AT manje značajno).
Sve u svemu, neko voli crnke, a neko plavuše. I sve je legitimno.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Slažem se za benzince.
To što si ti imao pre 14 god EURO 4 je skroz druga priča. I recimo kod Francuza je skroz drugacije.

Ponavljam, ja sam prokomentarisao kupovinu novijih VW sa EURO 6. I okačio uputstvo proizvodjača. Ako i to nije dovoljan dokaz, onda ne znam šta bi bilo.

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Ma, imao sam i Euro 5 iz 2015. Ali, svestan sam da su najnoviji Euro 6 dizeli daleko više zahtevni i osetljivi.
A dopada mi se ovo VW upustvo. Jer je detaljno, a iz njega sledi i da je pod odredjenim uslovima i sama zamena DPF-a sasvim normalna/uobičajena/očekivana stvar. Što je tačno. I što je bitno zbog isključenja garantne odgovornosti uz ispunjenje tih uslova.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Bas tako.

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Kabal napisao:Jel na svakom dizelu mora lampica da se upali?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Je l' se tebi nekad upalila?

Koliko si prešao sa autom?

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Meni nikad, niti ikad primetim kada auto radi regeneraciju.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Imam cromu 1.9 mjtd sa dpf. Za ovih 30kkm nikad se nikakva lampica nije upalila niti sam ja osetio da radi regeneraciju. Mozda radi neke pasivne regeneracija, ko to zna..

@Saša ti stavljas u isti koš sve dizelase. Od starih gradskih autobusa do novih automobila.
Npr na testu za golf 8 2.0 tdi su isticali kako je ekoloski veoma prihvatljiv i da voznja tog dizelasa je vise ekoloska nego da vozis EV auto u srbiji.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ko je isticao, jel Nemci? Isti oni koji su imali “dieselgate” aferu? Slika

Što se tiče novih i starih dizela - i taj novi jednog će dana postati stari a naš čova umesto da popravi i zameni sve te silne filtere - on ih jednostavno skine i začepi kojekakvim pločicama… a naša država ravnodušna naravno… čuvaju socijalni mir valjda…

Dakle - jedini dobar dizel je za mene mrtav dizel. :)

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

123456 napisao:Ne tvrdim ja nego proizvodjač. Imaš uputstvo za ovaj motor EA 288 od strane 60.
https://pics.tdiclub.com/data/517/820433_EA288.pdf

Slika

Ne znam da li je na svakom ali ovde se povela kupovina od VW pa sam ja to iskomentarisao.

Ispada da su jedni konstantno neobavesteni što prave krugove ili čekaju na leru dok samo treba ignorisati.
I jasno je da ovo važi i za nova i za polovna auta VW koliko god imala predjenih km.

Odakle ovo uputstvo, je l' se dobije kada kupiš auto? Slika

Piše negde "service training", elem, da ne smaramo više ljude i da ne dužimo, osvrnuo sam se samo na to da kupci novih automobila NE moraju nužno da robuju autu i DPFu, kao što većina i radi, vozi normalno i dobre su šanse da nikada ne vide DPF lampicu.

Ja razumem da su problemi mogući i da su mnogi imali probleme i to je u redu, ali čisto da ljudi shvate da to što auto ima DPF, ne znači automatski nerviranje, dijagnostika, regeneracije i slično...naprotiv.

Moja tašta vozi Oktaviju 1.6 TDI, nova kupljena, 2017. trenutno na satu 130k km i ona nikada nije videla DPF lampicu.

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Iskreno, malo je izlizano poređenje svih dizela sa starim Ikarbusima. Glupo je generalizovati i pravdati svoj izbor. Eto, pre par dana idem iza neke Astre (tipa 2002-03. ona G), dimi neki svetao dim, smrdi na, pojma nemam, dal je ulje ili šta već (nije dizel, nije crn dim ko na autobusima), benzinac je. Jel to znači da treba zabraniti sve benzince? Ili ugasiti Opel kao fabriku? I te priče o održavanju dizela, možda ha ne znam u pare, ali nije mi jasno kakve dizele su vozili ili voze ljudi koji pričaju da je održavanje dizela XY puta skuplje od ekv. benzinca. Priče o specifični delovima su isto pale u vodu otkad i benzinci imaju i turbo i pl. zamajac, ovi novi i OPF. I ne znam samo kako ljudi ubeđuju sebe da im benzin troši isto ili manje od dizela. Ja svojom vožnjom nikada to uspevao nisam (doduše vožnja na benzin i dizel u životu mi je u odnosu 1 prema 10 u korist dizela, nisam pravio nikada neke veće kilometraze benzincima). 1.5 TSI u T-Rocu kojim sam prešao recimo nekih 10-ak hiljada u De nisam uspevao nikada da spustim ispod 7,5l u proseku. Možda moj stil vožnje ne odgovara potrošnji benzinaca, ali ima ljudi koji pričaju kako im benzinci od tipa 150ak konja troše tipa 6 i pritom ne paze na potrošnju. Otkud onda uopšte postoji potražnja za novim dizelima u takvoj situaciji?
Имам једно потпитање...
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Ja imam par prijatelja/poznanika koji su vozili dizele, pa sa njih prešli na benzince. Neki su prethodno govorili da su imali problema sa dizelima, neki to nisu govorili (pa recimo da nisu imali problema, mada ne mora da znači), a neki su kao razlog prelaska na benzin rekli da im se dizel više ne isplati uz ovaj naš višegodišnji odnos cena benzina i dizela.
A imam i kuma koji je sa benzinca prešao na dizel i ne samo da ne kuka na dizel, već je oduševljen obrtnim momentum dizela. I još je u toj fazi.
Prosto, sve to je veoma individualno i nikakvog pravila tu nema. Niti iz tudjih priča uopšte možeš pouzdano znati šta se tu zaista dešavalo i šta je stvarni razlog zašto neko sa dizela predje na benzin ili obrnuto.
Zato i kažem poštujmo svačije pravo na slobodan izbor, sve dok bila kakva mogućnost izbora uopšte i postoji.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Post od Saša »

Benzinac koji dimi je ipak prava retkost u poređenju sa dizelašime koji dime, zar ne? Svaki drugi dizelaš na ulici (praktično svi starijji od 5-6 godina) dime na iole jače potapanje gasa - jer je takvih automobila u Srbiji najviše. Pogledajte uostalom statistike vezane za broj ukupno registrovanih automobila na dizel i benzin i statistiku vezanu za prosečnu starost voznog parka u Srbiji.
Zaključana tema