SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Re: SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Post od Dzona »

To je sve vezamo na samo održavanje (ili izostanak istog)

I dalje ne vidim benefite benzinaca (sa ovim cenama goriva u Evropi) za veća vozila, koja prelaze velike godišnje kilometraže.

To što ljudi kupuju dizel vozila, da bi prešli 5-6km dnevno u gradu je već neka druga tema
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Saša napisao: 13 Dec 2023, 15:58 Benzinac koji dimi je ipak prava retkost u poređenju sa dizelašime koji dime, zar ne? Svaki drugi dizelaš na ulici (praktično svi starijji od 5-6 godina) dime na iole jače potapanje gasa - jer je takvih automobila u Srbiji najviše. Pogledajte uostalom statistike vezane za broj ukupno registrovanih automobila na dizel i benzin i statistiku vezanu za prosečnu starost voznog parka u Srbiji.
Pa ja iskreno ne viđam svakodnevno dizela stare 5 godina koji dime.
Ok, dizel star 15 godina dimi više od benzinca, ali koliko je prešao recimo taj Golf 1.9 tdi koji dimi a koliko je prešao takav auto sa benz. motorom? Znači nije do goriva baš sve ipak? Opet, ok I da dizel zagađuje više od benzinca, ne možeš reći da ga je jeftinije voziti od benzinca, kad to apsolutno nema veze jedno sa drugim. To je kao da kažeš da je auto na metan recimo jeftinije voziti od istog auta na benzin, to je ok, činjenica je, ali ne možeš da bi uveličao prednost metana (dajem primer metan kao alternativno gorivo), reći da taj auto troši duplo manje (u novcu) i da ide duplo bolje od benzinca. Jbg, ne može i jare i pare. Takođe, kao što reče @Dzona , pričam o iole većim kilometražama za koje se auto koristi. I na kraju, ako se kupuje dizel ili benzin star par godina sa iole sličnim kilometrima, jel od tolikog značaja u kupovini kakav će on biti za 15 godina?
Poslednja izmena od elMaestro u 13 Dec 2023, 16:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Pa nije sve samo u toj prokletoj potrošnji. Ima valjda nešto i u uglađenosti i tišini rada, drugačijoj dinamici vožnje, brzom grejanju zimi, ne moraš se bojati da će ti se smrznuti gorivo na nekoj planini i da li ćeš upaliti na debelim minusima… manjim problemima tokom eksploatacije pa eto i u toj njihovoj boljoj ekološkoj strani. Sa ovom najnovijim turbo-benzincima dva najveća aduta dizela (obrtni momenat i potrošnja) su prilično obesmišljena. Naravno, ne 100% i dalje ali i više nego dovoljno da mnogo ljudi pređe konačno na benzince.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Isto kao što benzinci imaju manju potrošnju i bolji o. moment nego pre 15 godina, opet kao što kažeš nisu 100% ispeglali. Isto tako I dizeli rade uglađenije i manje zagađuju nego pre 15 godina. Ni oni se nisu tu doveli na nivo benzinca, ali su ispeglani. Šta je starije kokoška ili jaje? :D

Poenta je da je stvar ličnih afiniteta i potreba, ne može se tek tako reći "meni odgovara benzinac, dizele treba zabraniti ".
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Pa već su krenuli da ih zabranjjuju a i mnogi proizvođači su ih izbacili iz ponude.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ubiste temu

TapaT

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Nagovaram(o) vlasnike budućih SUV-ova da to budu benzinci. Nismo baš 100% promašili temu.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

carov2 napisao:
Kabal napisao:Jel na svakom dizelu mora lampica da se upali?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Je l' se tebi nekad upalila?

Koliko si prešao sa autom?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne znam za tu lampicu. Malo preko 100k km

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

To je zato što sve voziš na otvorenom, ne voziš uopšte u gradu.

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

carov2 napisao:
123456 napisao:Ne tvrdim ja nego proizvodjač. Imaš uputstvo za ovaj motor EA 288 od strane 60.
https://pics.tdiclub.com/data/517/820433_EA288.pdf

Slika

Ne znam da li je na svakom ali ovde se povela kupovina od VW pa sam ja to iskomentarisao.

Ispada da su jedni konstantno neobavesteni što prave krugove ili čekaju na leru dok samo treba ignorisati.
I jasno je da ovo važi i za nova i za polovna auta VW koliko god imala predjenih km.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk
Odakle ovo uputstvo, je l' se dobije kada kupiš auto? Slika

Piše negde "service training", elem, da ne smaramo više ljude i da ne dužimo, osvrnuo sam se samo na to da kupci novih automobila NE moraju nužno da robuju autu i DPFu, kao što većina i radi, vozi normalno i dobre su šanse da nikada ne vide DPF lampicu.

Ja razumem da su problemi mogući i da su mnogi imali probleme i to je u redu, ali čisto da ljudi shvate da to što auto ima DPF, ne znači automatski nerviranje, dijagnostika, regeneracije i slično...naprotiv.

Moja tašta vozi Oktaviju 1.6 TDI, nova kupljena, 2017. trenutno na satu 130k km i ona nikada nije videla DPF lampicu.

Bolje sklopili Škodu nego A6 2017 očigledno.

Meni se upali posle 5-6 prekida reg.

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

A5 2017. 130k km - 187k km
A4 2009. 155k km - 330k km
Karoq 2022. 20k km
S7 TDI 2020. 61k km - 97k km

Nijednom DPF lampica, gotovo nikada obraćanje pažnje i prinudna vožnja kako bi auto završio započetu regeneraciju.

Mazda 5 2.0d 2008. Trenutno 330k km, nekoliko puta je palila DPF lampicu, pa je vožnjom rešeno i dalje u autu fabrički DPF.

Passat B8 TDI 2015. Na satu trenutno 135k km, više vozača ga vozi, samo jednom upaljena DPF lampica uz poruku čini mi se, ali nisam siguran, davno je bilo, rešeno vožnjom.

Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

Saša napisao: 13 Dec 2023, 16:34 Nagovaram(o) vlasnike budućih SUV-ova da to budu benzinci. Nismo baš 100% promašili temu. Slika
Dobro ti ide :)

Nego, sta mislite o ovome.
https://suchen.mobile.de/auto-inserat/d ... 79405.html
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Nije mi cilj prepucavanje.
Naveo sam ti primer novog Kodiaqa sa niti 3.000 km koji bruji kao boeing 737. Isto dva a6 kao moj. Ovom jednom nije toliki problem jer se vozi 30 km na posao. Ovaj drugi ne obraća pažnju ali bio jednom na prisilnu regeneraciju.

Valjda bih branio svoj auto kao većina a ne napadao bez razloga :-) Ovo su stvarno lose odradili.

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Napisao sam već, verujem da postoje problemi i verujem ti, znam i za slučaj gde deda svakog dana sa Golfom 1.6 vozi decu u vrtić, po par kilometara dnevno i na par meseci ode do ovlašćenog da izvrše regeneraciju DPFa, samo ovo ne znači da ne treba kupovati nove automobile zato što imaju DPF, jer će im se obavezno javiti problem, naprotiv, verovatno neće.

Drug je 2022. uzeo novog Karoqa, 2.0 115KS, gore sam naveo, vozi lagano, auto mu troši manje od 5 l/100km, naravno, za sada nijedan problem, može biti da si ti upoznao tvoje kolege sa "problemom", pa sad svi prate, voze se, nabijaju kilometre, uplašio si ljude samo tako...

Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Svi dobili manual, problem se lakše reši kada se podeli :-)

Ma nisu svi tako za auto, odu povremeno na prisilnu i gotovo. Ali da je sistem glupo rešen, to je više nego jasno.

Zaključana tema