Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ivan23
Reactions:
Pridružio se: 06 Apr 2017, 10:27

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od Ivan23 »

Po meni je gotovo nemoguće naći kompletnu banku koja će u svim segmentima da da svoj maksimum.

Evo mog pregleda banaka sa prednostima i manama, kao i proizvodima koje koristim:

Raiffeisen banka
Premium platinum klijent, Visa platinum debit, Visa gold credit

Prednosti:
- Jedna od digitalno najnaprednijih banaka, među prvima uveli Apple Pay, video pozivi i digitalno potpisivanje moguće kroz njihove aplikaic
- Lični bankar koji na svako moje pitanje postavljeno u okviru aplikacije ili email-a odgovara u roku od 15-30 minuta
- Visa Platinum kartica koja mi omogućava da besplatno posećujem aerodromske business lounge-eve prilikom putovanja
- Putno zdravstveno osiguranje za vas i članove porodice
- Odličan e-banking i m-banking aplikacija
- Odlični i jako brzi NCR smart bankomati, uplate-isplate u RSD i EUR
- Jedna od retkih, ako ne i jedina banka čije filijale po tržnim centrima rade svakim danom do 22h
- Pre par godina su imali najpovoljnije stambene kredite
- Mogućnost odabira da u inostranstvu skida novac direktno sa deviznog računa

Mane:
- Očajan kurs u online menjačnici, čak i za premium klijente cca. 114 RSD za 1 EUR, čak ni za veće iznose ne daju dobar kurs
- Svaka transakcija koja se provuče karticom u inostranstvu skida dva iznosa – jedan originalni i drugi kao proviziju od 1%, plus ako je vezano plaćanje sa dinarskog računa u inostranstvu, takođe loš kurs
- Limitiran broj bankomata koji su na prometnim mestima vrlo često bez gotovine, a provizija za skidanje sa bankomata drugih banaka je 6% ili minimum 240 RSD
- Kreditne kartice koje imaju opciju podele na rate rade to automatski u zavisnosti od iznosa, klijent nema slobodu izbora. Nema nikakve kamate ukoliko svoje tekuće mesečne obaveze izmirujete i ne prelazite u revolving
- Ranije je postojala mogućnost završavanje poslova u poslovnici bez čekanja za premium klijente. Jednostavno u mašinu koja izbacuje brojeve ubacite svoju karticu, mašina vas registruje kao premium klijenta i prvo sledeće slobodno mesto ste vi pod P oznakom. To su ukinuli i sada svi čekaju isto.

OTP Banka
Prestige Platinum klijent, MasterCard

Prednosti:
- Lični bankar veoma efikasan
- U okviru paketa imate mogućnost da po srednjem kursu NBS kupujete/prodajete devize do 2,500 EUR mesečno
- Dobra sinergija sa OTP bankom u regionu i dizanje novca sa njihovih bankomata

Mane:
- Potpuna neorganizovanost u radu u samim filijalama, veliki redovi
- Za otvaranje računa sam poptpisivao preko 40 raznih dokumenata. Posle sam dobio info da je to uvedeno od kako ih je OTP kupio
- Smart bankomati nemaju mogućnost uplate EUR na račun
- EUR 1,000 dnevni limit dizanja deviza sa bankomata

MobiBanka
Običan starter tekući račun i kreditna kartica

Prednosti:
- Potpuno online banka, većina stvari se rešava kroz aplikaciju, na samom bankomatu ili ako zatreba nešto lično da se potpiše to se završava u Yettel prodavnicama u tržnim centrima
- Odlčna kreditna kartica, uglavnom je koristim kada sam u inostranstvu, ima dobar kurs za kupovinu u inostranstvu, a i generalno ne volim svoj keš da koristim u inostranstvu
- Jednom mi je kartica bila kompromitovana u Londonu, skinuto 200 EUR, u roku od 3 dana mi je vraćen iznos na karticu i izdata nova
- Bilo koji iznos provučen u zemlji ili inostranstvu se obračunava u dinarima i u aplikaciji postoji mogućnost odabira tog iznosa i selektovanje na koliko rata želi da se podeli. Ovo je super jer klijentu pruža fleksibilnost da kupuje na mestima koja možda ne podržavaju kupovinu na rate, a naročito u inostranstvu ako kupujete nešto, sve se obračunava u RSD i možete da podelite na rate. Provizija za podelu na rate je RSD 150 po rati. Dakle 3 rate – 450 RSD, dve 300 RSD i to je to.
- Ok aplikacija i dosta stvari može da se reši u istoj
- Online chat sa kontakt centrom

Mane:
- Nekad bi bilo super da postoji filijala u kojoj može nešto sa uradi sa živom osobom
- Postoji mogućnost multi-currency računa u smislu EUR, USD, GBP. Mana je što kad odete u Britaniju, recimo, i plaćate karticom, skida vam sa EUR računa, a ne sa GBP računa. To je valjda neko pravilo NBS da može samo EUR da se koristi. Problem nastaje što GBP i USD koje imate na računu nemate šanse da skinete sa bankomata, jer isti podržava samo RSD i EUR. Ako se zeznete da zamenite u ove dve valute, moraćete posle opet da ih vraćate u dinare, pa imate popriličnu kursnu razliku, a naravno filijala u kojoj biste digli te dve valute – ne postoji.
- Ranije su imali kurs u aplikaciju vrlo sličan menjačnici, sada je daleko nepovoljniji

Banca intesa
Običan tekući račun i AMEX green

Prednosti:
- Uz AMEX se dobija putno zdravstveno osiguranje
- Veliki broj trgovaca koji podržavaju Intesine kartice i podelu na rate, provizija po rati 50 RSD

Mane:
- Po meni jedna od najgorih banaka u Srbiji
- Uvek gužve u istoj
- Nikad nisu imali SMS obaveštenja za plaćanja platnim karticama, samo kreditnim u inostranstvu
- Potpuna neorganizovanost u samim filijalama

EUROBANK Direktna
Ranije sam imao auto kredite u ovoj banci

Prednosti:
- Imali su najbolju ponudu za auto kredite, dok su još bili Findomestic, pa kasnije kad su postali Direktna banka takođe
- Vrlo ljubazno osoblje
- Brzo odobrenje kredita i isplata salonu

Mane:
- Očajno radno vreme
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Dark napisao:Ja ne tvrdim, kazem i sam sam se ponadao, ali posle duzeg guglanja nije me mrzelo da odem do banke ... Info za naplatu isplivao je tek posle postavljanja pitanja direktno po trecu put ... Hus-hus ... :(
TARIFE-Standard-01.02.2023.pdf - Raiffeisen banka a.d. Beograd https://www.raiffeisenbank.rs/wp-conten ... 2.2023.pdf

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@ivan23

da ne guglam sad, koliko placas rajfajzen racun sa visa platinum karticom?
Korisnikov avatar
Ivan23
Reactions:

Post od Ivan23 »

1,200 RSD mesečno je Platinum, a Gold paket je mislim 375 RSD, pod uslovm da kod njih primaš zaradu ili imaš ušteđevinu.
Najveća razlika je u tom pristupu Lounge-evima, ne mogu da se setim da li Gold paket ima putno osiguranje.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ivan23 napisao: 19 Dec 2023, 09:32 Raiffeisen banka
Premium platinum klijent, Visa platinum debit, Visa gold credit
Moraću da prođem kroz cenovnik da vidim da li mi se isplati, ali pošto dosta putujemo možda mi i vredi samo zbog ovog osiguranja. Pri čemu plaćam već jednu dodatnu kreditnu karticu koju mi praktično služi samo za putovanja, kao bekap i gde ne prolazi debitna (npr. za rentacar u nekim zemljama), a mogao bi sa ovim i to da eliminišem.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:cool!:
Ivan23 napisao: 19 Dec 2023, 10:07 1,200 RSD mesečno je Platinum, a Gold paket je mislim 375 RSD, pod uslovm da kod njih primaš zaradu ili imaš ušteđevinu.
Najveća razlika je u tom pristupu Lounge-evima, ne mogu da se setim da li Gold paket ima putno osiguranje.
S tim imas pristup Lounge-evima na aerodromima?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Ivan23
Reactions:

Post od Ivan23 »

dragvorl napisao: 19 Dec 2023, 10:34 :cool!:
Ivan23 napisao: 19 Dec 2023, 10:07 1,200 RSD mesečno je Platinum, a Gold paket je mislim 375 RSD, pod uslovm da kod njih primaš zaradu ili imaš ušteđevinu.
S tim imas pristup Lounge-evima na aerodromima?
Da, kada imaš Platinum karticu, dobijaš pristup Loung Key aplikaciji za pristup Lounge-u, pristup u preko 1,500 Lounge-eva globalno.
Pogledaš u aplikaciji kojima možeš da pristupiš i kad se pojaviš tamo pokažeš svoj QR kod i ulaziš bez plaćanja. Na BEG aerodromu možeš i u aerodromskom i u Air SERBIA Premium Lounge-u,
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ivan23 napisao: - Nikad nisu imali SMS obaveštenja za plaćanja platnim karticama, samo kreditnim u inostranstvu
I za debitne u inostranstvu stiže SMS.

TapaT

Korisnikov avatar
Ivan23
Reactions:

Post od Ivan23 »

pedja napisao: 19 Dec 2023, 12:28
Ivan23 napisao: - Nikad nisu imali SMS obaveštenja za plaćanja platnim karticama, samo kreditnim u inostranstvu

TapaT
Moguće. Sećam se 2012. kad sam bio njihov klijent da su mi rekli da ne postoji mogućnost SMS obaveštenja za debitne. Znači da se odnosilo samo na potrošnju u zemlji.
U svakom slučaju tad sam prešao u Raiffeisen i nisam menjao od tada kao primarnu banku.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Ivan23 napisao: 19 Dec 2023, 09:32
Mane:
- Svaka transakcija koja se provuče karticom u inostranstvu skida dva iznosa – jedan originalni i drugi kao proviziju od 1%, plus ako je vezano plaćanje sa dinarskog računa u inostranstvu, takođe loš kurs
- Limitiran broj bankomata koji su na prometnim mestima vrlo često bez gotovine, a provizija za skidanje sa bankomata drugih banaka je 6% ili minimum 240 RSD
Nisam primetio za tih 1% u inostranstvu. Skoro sam je koristio u inostranstvu i nisam u pregledu imao tih dodatnih 1%, plaćao sam sve u eurima sa deviznog.
Dobro je što je praktično dnevni limit na bankomatu 630 hiljada za podizanje dinara.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Ja sam kod Euro-Direktne, Exclusive paket. Imam Visa Gold, kreditnu MC gold sa kojom imam i putnu polisu u Wieneru, pristup lounge barovima u BG, Sarajevu i Beču, domaća plaćanja bez provizije i dosta uplatno-isplatnih din/eur bankomata.
Mane su provizije na ino plaćanja (1.5 za visu, 1.25 za MC) ali koriste kartičatski kurs koji je dobar, nemaju apple/gpay. Uskoro se spaja sa AIK.

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Ima tih 1% kod RF-a.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Da da, u pravu ste, sad sam pogledao online. NIsam to primetio dok sam plaćao. :D
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ivan23 napisao:
pedja napisao: 19 Dec 2023, 12:28

TapaT
Moguće. Sećam se 2012. kad sam bio njihov klijent da su mi rekli da ne postoji mogućnost SMS obaveštenja za debitne. Znači da se odnosilo samo na potrošnju u zemlji.
U svakom slučaju tad sam prešao u Raiffeisen i nisam menjao od tada kao primarnu banku.
I tamo je ranije sms bio redovan, sad samo kad legne plata. Da se ponovo aktivira full sms usluga, traze naknadu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
machak99
Reactions:
Pridružio se: 11 Jun 2015, 20:34

Post od machak99 »

Dark napisao:Ja ne tvrdim, kazem i sam sam se ponadao, ali posle duzeg guglanja nije me mrzelo da odem do banke ... Info za naplatu isplivao je tek posle postavljanja pitanja direktno po trecu put ... Hus-hus ... :(
Iracun kod Rf je besplatan dozivotno, nema nikakve naknade ni posle 12meseci...

Послато са 21081111RG помоћу Тапатока

Odgovori