MAD MAX napisao:
Kako mislite da se krade? Onako lavorima, kolicima??
Svi radovi se plaćaju po dnevnicima održavanja, građevinskim knjigama, mesečnim situacijama, uz pregled nadzora, superkontrle, inspekcije.
Farbanje linija. Cena rada je uvecana i ne verujem da bi na trzistu iko toliko platio taj posao.
Postavljanje saobracajnog znaka, ista prica.Cena kao planina.
Nisam nikada gledao u te papire, knjige, situacije, izvestaje ali jesam dvocifreni broj puta bio vozen sluzbeno vozilima i bio jos vise puta po gotovo svim lokacijama firme u Srbiji makar jednom.
Ono sto znam je da takve stvari nisam vidjao u uspesnim privatnim firmama a jesam u neuspesnim privatnim firmama. Hocu da kazem da kada neko spolja gleda kako se organizuje i radi posao izgleda kao magija, mnogo ljudi mnogo kao nesto radi a u sustini efekat ni priblizno angazovanim resursima.
Pri tome ne mislim da ljudi malo rade, naprotiv ali je nekako tako postavljeno da kolicina rada ne odgovara rezultatu.
To je ozbiljan posao, ali kao i svaki posao zahteva pravovremenu aktivnost.
Put se ne pocinje cistiti onda kada je vec pao sneg na kolovozu.
Ne ceka se da se napravi smet pa onda teskom mukom pokusava kao ocistiti a sto ispadne sizifov posao.
Bio sam nekoliko zima profesionalno vezan poslom boravkom na Kopaoniku, u blizini putarske baze.
N puta sam prisustvovao "ciscenju" istocnog prilaza Kopaoniku iz pravca Brzeca gde sneg pada li pada satima a putari su jos u bazi u pripremama.
Kada je sneg vec pokrio kolovoz krece igranka, smetaju automobili smetaju kamioni putara, sneg pada vetar duva, i put je danima neprohodan.
Istovremeno sa zapadne strane putari ciste jos od starta padavina, i obicno je put prohodan.
Jedna firma je bila Krusevac put druga firma je bila iz Raske (ne znam tacno ime). Vreme, sredina 90tih.
Ovo navodim kao razliku u pristupu, manje visi isti su ljudi koji rade, tj soferi kamiona ali je upravljanje i organizacija ocito razlicita pa su i rezultati drasticno drugaciji. Ne verujem da su plate i uopste novac bili toliko drasticno razliciti u te 2 firme koliko je bio efekat rada drugaciji.
Da je taj posao tezak nema spora, ali i organizacija moze da ga ucini jos tezim od realno nuznog.
Po pravilniku putevi I reda treba da budu cisti do kolovoza, dakle bez snega.
U Bgd juce, ovoliko dana posle prestanka snega vozim ulicom I prioriteta kojom ide 3 linije javnog prevoza i naravno nije ociscena potpuno po sirini.
U sredini kolovoza suvo na ostaku kolovoza brda snega.
Prosto receno aljako se radi, fusari pa je i rezultat nepotpuno ciscenje.
MAD MAX napisao:
Postoji mnogo načina krpljenja, a cene su višestruko različite. Osnovno krpljenje je od danas do sutra, da se točkovi ne odvale. Za više para nema
Pare, pare, pare, magicna rec za svaki problem pa i onaj koji nema veze sa parama.
Licno prisustvovao jednom nacinu krpljenja.
Rupa u asfaltu oko 10tak cm precnika oko 40cm. Ispunjena mesavinom snega, soli, lapavice,, prljavstine uglavnom jasno je da je lose stanje.
I kako ide popravak. Dodje ekipa od 5-6 ljudi koja izruci vreli asfalt koji se pusi direktno u tu vodurinu. Zagladi oni rucnim tabacem i ode. Sve gotovo za 10tak minuta.
Niti ikakva priprema podloge a dobro se zna da je jako vazna faza svake popravke bilo kog materijala kao veza staro-novo, nikakav posip asfalta kao zastitnog sloja, nikakvo obelezavanje radova tako da prvi sledeci autobus koji predje preko toga vec napravi stetu.
Rad ulozen, novac na materijal potrosen, rezultat ce drzati koliko dugo ?
Beograd Put je firma koja je u pitanju. To je bilo pre 10tak godina.
Ovo samo kao primer da je novac i samo izgovor za nesto.
Naravno sa losim materijalom koji takodje kosta ce i rezultat biti los, drugim recima bacene pare u prazno jer nema adekvatnog zeljenog rezultata koji je odrziv za neko predvidjeno vreme.
Jasno je da dovoljno para za sve zelje nema, i jasno je da ce tako biti jos barem nekoliko desetina godina ali pare ne mogu izgovor za bas sve apriori.
Svi ti krediti treba da se vrate, naravno sa kamatom a preduslov za to je da putari rade sa profitom da bi mogli da isplacuju. Isto vazi i za kamione uzete kroz lizing ili kredit. Drzava jeste u mnogo cemu uzrocnik problema putara ali nisu ni putari sveci koji savrseno efikasno trose novac i nemaju mogucnosti za bolje nacine organizacije posla i vecu produktivnost rada.
Moje misljenje je takvo jer se ista prica o parama (uvek malo para) vodila i u zlatna doba kada su krediti dobijani na casnu rec a pare tekle u potocima.