Savet za bobinu?

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Čarli
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2023, 08:50
Garaža: Grande Punto 1.4, 16v (2006)

Savet za bobinu?

Post od Čarli »

Poštovanje drugari. Hoću da zamenim bobine na moj Grande Punto 1.4 8v (2006g) , mislim da ih ima 4 , možda grešim ispravite me ko zna? Zanima me vaš savet koje da stavim? I u vezi tog me zanima, koliko mi se čini te bobine su štapićaste pa se stare izvade i nove udenu na isto mesto tako? Hvala unapred. :aneces:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Savet za bobinu?

Post od Bax »

Koliko sam video imas jedan veliki modul, koji odvijes i zamenis, posle samo vratis kablove po redosledu, kao sto su bili. Recimo za Opela preporuka je bila uzeti Beru, nemoj uzimati najeftinije.
Obicno nude neke italijanske jeftine Meat and doria, to izbegni. Moze jos Valeo, Bosch, tako neka zvucnija imena.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Na tom motoru je jedna bobina za sve 4 svecice dok je na 16v svaka bobina posebno, Fabricki su isle NGK bobine kao i svecice tako da njih imas da kupis idalje mislim da su oko 100e, imas i jeftinijih opcija poput valeo, beru i nekih no name varijanti za upola cene ali ja ne bih to uzimao, gledao bih nkg ili mareli koji je malo jeftiniji od ngk
Čarli
Reactions:

Post od Čarli »

Drugari, da ne spamujem evo nekako uslikao sam valjda bobina e sad ne znam jel to posebno ili modul? Koliko primećujem ima neki dzek priključak na njoj koji se pretpostavljam skida, nagađam?
Prikačeni fajlovi
IMG_20231223_215400.jpg
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

to je bobina i imas ih 4 ali to onda nije motor sa 8 ventila nego sa 16, koliko konja ima motor?
Čarli
Reactions:

Post od Čarli »

Druže sad i ja skontao da je moj verovatno 16v a ne 8v :o
Dobro, imam 4 te bobine. Koje mi preporučuješ da uzmem? .Hvala na strpljenju druže

P.S. Ima manuelni menjač 6 brzina .
Poslednja izmena od Čarli u 24 Dec 2023, 09:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Čarli
Reactions:

Post od Čarli »

Pročitah sada u saobraćajnoj piše 70kw snaga motora. Al ne znam koliko konja ima .
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

1kW je 1,36KS.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa 16v motor imas 95 konja, bobine kako sam vec i pisao fabricke su ngk u nekim serijama i champion ja bih trazio iste event marelijeve, mada ne verujem da su lose ni druge poznate marke samo nemoj neke no name koje su uglavnom dosta povoljnije, bobina mora biti kvalitetna tu ne treba isprobavati sa nekim Š markama....svakako neces proci jeftino sa tim bobinama mislim da su 40ak evra po komadu, jeftinija je varijanta kod 8v motora kad je modul, naravno postoji opcija da menjas samo bobinu koja je losa ali ja bih uvek sve 4 zamenio.
A zaboravih da pitam, zasto ih menjas i kako znas da su u problemu??
Čarli
Reactions:

Post od Čarli »

ljubitelj napisao: 24 Dec 2023, 09:46 1kW je 1,36KS.
Hvala na info :thumbup:
OMP napisao: 24 Dec 2023, 09:53 pa 16v motor imas 95 konja, bobine kako sam vec i pisao fabricke su ngk u nekim serijama i champion ja bih trazio iste event marelijeve, mada ne verujem da su lose ni druge poznate marke samo nemoj neke no name koje su uglavnom dosta povoljnije, bobina mora biti kvalitetna tu ne treba isprobavati sa nekim Š markama....svakako neces proci jeftino sa tim bobinama mislim da su 40ak evra po komadu, jeftinija je varijanta kod 8v motora kad je modul, naravno postoji opcija da menjas samo bobinu koja je losa ali ja bih uvek sve 4 zamenio.
A zaboravih da pitam, zasto ih menjas i kako znas da su u problemu??
Da razumem. Razmišljam da stavim tako te koje si naveo, ne želim kineske.
Pa sad sam finansijski ok rekoh bolje sad da zamenim dok se ima nešto para, i prethodni vlasnik ništa nije ulagao, menjao .. čak su svećice bile sve različite pa ja stavih 4 Bosch ... Znači idu one štap bobine a ne jedna modul? Eto da znam konačno da ne pogrešim pri kupovini . :nemampojma:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

I svecice su preporucene ngk ali dobro mogu i neke druge, ja sam stavio ngk ali kod mene ide iridijumske pa nisam hteo da eksperimentisem sa drugim proizvodjacima a ne znam sto bi menjao bobine ako su dobre to nije isto kao svecice da se menja na nekom intervalu vec se menjaju ako prave neki problem, ako nemas problema u radu auta ne bacaj pare na bobine, nije to bas mala investicija
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Bobine se ne menjaju, to nisu potrošni delovi.
A i ako se menjaju obavezno OEM tj originalne koje fabrika stavlja.
Aftermarket je obično ne baš dobar izbor za tako kritičan element, niti potraje niti daje adekvatnu sigurnost da je varnica dovoljne energije.

Barem ja bih tako.

A bobina se vidi na oscilogramu ako je u problemu, sasvim jasno se vidi stanje varnice i proces sagorevanja( vidi se i jonska struja po završetku varnice).
Čarli
Reactions:

Post od Čarli »

Ako ne smeta evo nađoh NGK da li odgovara?
Prikačeni fajlovi
IMG_20231224_172359.jpg
IMG_20231224_172359.jpg (42.83 KiB) Pogledano 2420 puta
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa pise da je za tvoj motor
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

I dalje mi nije jasno zašto se uopšte menjaju bobine. Pohvalno je što hoćeš neke stvari preventivno da zameniš ali za bobine nema potrebe.

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

Odgovori