Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Koshmar
Reactions:
Pridružio se: 13 Sep 2017, 10:03

Re: Motorna ulja

Post od Koshmar »

Nemam nikakva iskustva sa tim uljima...ali mi bas bas zvuce kao ulja za testere,traktore i nista vise od toga.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Koristio ja na traktoru. Više ne bih uzimao. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Odličan je Viskol, za farbanje tarabe :mrgreen: šalim se.

To je kod mene u komšiluku, iza Vuković benzinske pumpe (ista firma). Ne znam nikoga ko ga je koristio, al se pravi već 20 godina, tako da ga sigurno neko za nešto koristi.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Viskol ulje koristi za bazu jabuke. Juče im stigao pun kamion jabuka. Ja bio na istovaru u "Naš market".

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Smem li ovo ulje da sipam u Punta?

Castrol Magnatec 10W-40 A/B

Slika

Slika

Zadovoljava Fiat specifikaciju 9.55535-D2 a za Punta originalno ide ulje 9.55535-G2.

Ovo D2 bi valjda trebalo da znači “diesel” ali na kantici piše da je i za benzinske i za dizel motore.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Sto ne bi smelo.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ma evo uzeo ga da zamenim ulje i slučajno pogledam prethodne kantice koje čuvam u garaži i ustanovim da mi ovaj put nisu dali isto ulje. Prethodno je imalo oznaku “A3/B4” pa sam čačkajući dalje ustanovio da nijedno od ta dva nije “100% pogođeno” za Punta što me malo zabrinulo. Prethodne dve zamene sam inače uradio sa tim A3/B4 i auto je radio lepo, potrošnja ulja uobičajena (na 15.000 km svuče do pola). Sad mi evo dopalo to A/B.

Sipati ili ne sipati, pitanje je sad..
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

Koja je razlika između Castrol GTX 10w40 i Castrol Magnatec 10w40?

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Saša napisao: 30 Dec 2023, 14:52 Ma evo uzeo ga da zamenim ulje i slučajno pogledam prethodne kantice koje čuvam u garaži i ustanovim da mi ovaj put nisu dali isto ulje. Prethodno je imalo oznaku “A3/B4” pa sam čačkajući dalje ustanovio da nijedno od ta dva nije “100% pogođeno” za Punta što me malo zabrinulo. Prethodne dve zamene sam inače uradio sa tim A3/B4 i auto je radio lepo, potrošnja ulja uobičajena (na 15.000 km svuče do pola). Sad mi evo dopalo to A/B.

Sipati ili ne sipati, pitanje je sad.. Slika
Pa i ovo sad ti je A3/B4 pise ti dole gde je fiatovo, merc i vw odobrenje, ne znam samo jel u taj motor treba C3 ulje kao na grande 1.2 i 1.4? ali mislim da to i nije tako bitno to ionako samo mi zaludjenici se tripujemo narod sipa sve sto je ta gradacija pa cak nekad i to ne ispostuju pa voze godinama bez problema.
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

https://www.castrol.com/sr_rs/serbia/ho ... range.html

Na sajtu su naveli nove izmene u nazivu ulja.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

MarjanKG napisao: 30 Dec 2023, 16:37 Koja je razlika između Castrol GTX 10w40 i Castrol Magnatec 10w40?

https://comparemotoroils.com/castrol-gt ... e_vignette
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

MarjanKG napisao: 30 Dec 2023, 16:37 Koja je razlika između Castrol GTX 10w40 i Castrol Magnatec 10w40?
Castrol ima istoriju da pod istim nazivom za različita tržišta nudi donekle (minimalno) različita ulja. Zbog toga, moraju da se gledaju tačno određene specifikacije, a najviše vremena ode da se nađu/skinu te specifikacije (za šta i nemam baš više vremena). Ako ih priložiš, lako se iz njih vide razlike.

Na neviđeno, računaj da je GTX serija koncipiran tako da je na nešto višem novou od Magnatec serije. Onaj gore link koji radi komparaciju, mislim da i nije baš precizan. Ne bih se zakleo da u gradaciji 10W-40 GTX ima samo varijantu po ACEA A3/B3 a Magnatec po ACEA A3/B4. Taj link više liči na kreaciju od strane AI. Zgodno je za osnovne informacije, ali su istaknuti detalji diskutabilni.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Danas pricam sa zeninim stricem koji radi u Valvoline kaze da su sva FAM motorna ulja ista kao i Valvolinova samo razlicita ambalaza, rade se po recepturi valvolina kod nas u KŠ i pakuju, FAM uvozi sirovine i samo ih miksa kod nas po Valv. recepturi stim da se Valv brend izvozi a FAM prodaje mahom u SRB mada kaze da se i FAM bacve ulja izvoze neke ali ne zna detalje. Valvolin je kupio FAM najvise zbog maziva koja Valvolin nije imao svoja u prodaji i sad koristi sve one poznate famove proizvode samo ih pakuje u svoju ambalazu i izvozi se na razna trzista. Tako da FAM fenix motorno ulje koje smo pominjali je u stvari isto to i Valvolinovo neko sa tom gradacijom i oznakama samo je vrv razlika u ceni
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Hvala OMP za info. :doubleup:

O FAM-u, i njihovim proizvodima smo dosta pisali.

Da kod nekog ne bude zabune:

Valvoline ulja u valvoline ambalaži se blendiraju u Holandiji, dok se FAM-ova (na kojima sitnim slovima piše Brend by Valvoline) u Kruševcu.

Sa preuzimanjem fama od strane valvoline-a (tj. Ellis int. što je valvolajnov evropska firma) - već od tada sam (feb 2019. - aktivno od avg. 2019.) navodio po nekoliko auto-foruma da je Valvoline za relativno manje para dobio specijalistu (u svetskim razmerama) za industrijska maziva (obaška namenska/vojna), što naravno sam valvolajn nije ni imao/razvijao.

Mislim (ali nemam informacije) da je Valvoline tj. Ellis int. koji je vlasnik fama suzio ponudu/proizvodnju, tj. ukinuo, bar za slobodnu prodaju, dosta maziva/masti/ulja.

Određene recepture jesu promenjene, i to, verujem (a za određeno i znam) na način da su uslovno rečeno donekle nešto manje kvalitetne iako u okviru specifikacije koje su prethodno zadovoljavale.

Na primer, namensko ulje za PSA vozila (tj. najpre za one sa HDI) Fenix PSA Energy koje se inače u mom 1,4 HDI koristi više od 10 godina, je, dok je fam bio samostalan, - imalo tačku stinjavanja tj. pour point ispod -40 C (koliko se sećam -42 C), dok sadašnja specifikacija podrazumeva uobičajenih/standardnih -36 C.

Ovaj gornji primer ne mora da oslikava pravilo, pogotovo ako je FAM uveo neka novija ulja sa novijim specifikacijama.

Kako god, ako uspem i za ovu godinu da nabavim famov Fenix PSA Energy 5W-30 - opet ide u moj auto.
Isto mi važi i za njihov sprej V90, nekoliko masti za povećane uslove vlage/vode, par namenskih ulja određenog viskoziteta, antifriz i vetobransku tečnost.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Kako mi je ovaj rekao i Valvolin ulja se pakuju kod nas, a mozda i u Holandiji kako kazes, mozda ovo nase ide na neka druga trzista ne znam ali rekao mi je da se kompletno sve pakuje kod nas i izvozi dalje.
Ako imas negde butangas pumpu pogledaj kod njih dal nema Fenix PSA Energy 5W-30 pisao sam vec da oni imaju fam program mada nisam ovo ulje video znam da ima 5w40
Odgovori