Terenci

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Re: Nissan X-Trail e-Power

Post od 123456 »

Hvala na čestitkama, biće tema iako je Ljuba već sve apsolvirao.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ali si nas obradovao, fazon, nemam ništa novo da napišem, čitajte šta je Ljuba pisao.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

:-)

Pa u suštini moja iskustva do sada su se više bazirala na testnim. Solidno sam ih imao, prešao sugurno više od 300-400 km u svim uslovima, tako da za sada nisam ništa novo uočio.
Ali objedinicu ponovo sve.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Dzona napisao: 05 Jan 2024, 00:29 @ljuba da nisi pogrešio oko Austral-a? Nisam znao da postoji 4x4 verzija...
U pravu si :) nema... Moja greska.... A vuce po klizavom kao da ima. Ima samo upravljanje na sva 4 tocka ....
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Od 35 godina vozačkog staža preko 20 godina sam proveo na 4x4 i nema magije da me neko ubedi da 2WD ima istu prohodnost kao 4x4. Nema. I ne može da ima. Pa ipak, pošto sa vozilom sa AWD pogonom ne možete „preći preko“ eventualno zaglavljenog 2WD vozila ispred vas (a često ga ni zaobići ako se on zaglavljen popreči), biće situacije kada za vozača vozila sa AWD pogonom neće biti ni najmanje praktične koristi od tog AWD pogona. A nekada će biti koristi.
Kao što i na 2WD vozilo možete montirati i lance ili čarape, pa imati mnogo bolju prohodnost.
Iako stoji činjenica da nije isti ugodjaj montirati lance ili čarape vežbajući montiranje toga u toploj i suvoj garaži, kao i montirati ih ako je napolju snežna mećava, a vi klečite ili čučite pored pogonskih točkova, pri čemu su na vozilu potkrila tih točkova već potpuno napunjena zbijenoga snega, pa zna malo biti muka (usko, hladno, mokro) zavući i ruku sa one strane točka (sav se pokvasiš do laktova, isprljaš garderobu ... ). Pa još ako je noć ... Uh ... Nekad ti sve to ne ide nikako i maltene ti dodje da se „rokneš“. Pa, ipak, radiš šta moraš, jer ti je u kolima za to vreme možda i porodica. Ali, sve to je potencijalno deo zimskih čarolija, kojima se svi radujemo.
Ja sam za to nameštanje lanaca ili čarapa na 2WD (u zlim uslovima) nosio sa sobom uvek lampu koja se montira na čelo, nešto na šta mogu da kleknem, planinarske kamašne (da ih navučem na podlaktice, kada provlačim ruku) i neke rukavice. Jer, koga su zmije grizle, i guštera se boji.

Ali je tačno, i 2WD može svida da prodje i sa njim svuda može da se stigne.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mene nervira potenciranje da SUV mora da ima AWD. Zbog čega limuzina, karavan, hečbek ne moraju da imaju? I ta kola isto moraju da idu uzbrdo kad je klizavo. I isto idu ljudi na planinu pa im niko ne kaže super ti je karavan, ali si jadan što nemaš 4x4. Pravda za 2WD SUV-ove!
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Za 35+ godina (znaci tu smo plus minus isti :)) mog vozackog staza nisam ni jedamput ozbiljno zapeo na planini ili u gradu (vise u gradu :)) a u vecini slucajeva sam bio u letnjim gumama. Isao sam cesto i na skijanja. Otprilije bar 25 puta… da ponovim ni jedamput nisam imao ozbiljnije probleme. Verovatno sam imao dosta srece i isao uredjenijim delovima, ili me pak sama vejavica uhvatila u dobrom trenutku (posle mog dolaska). A i sluzbe cuscenja su radile dobro… Npr u Nemackoj i Austiji su me nebrojana puta uhvatile vejavice, cak i dosta snega po putu - i dalje minimalno problema. Samo zadnjih 20 godina sam prosao oko 600.000km… Zato sam zakljucio to sto sam zakljucio :)

Evo jedan video moje radosti na snegu :) u peugeot-u 308

Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ja recimo ne volim awd. Isti auto bmw sa I bez kao da ima zakazanu prikolicu ovaj sa 4x4. A bukvalno isti motor.
Lošiji zaokret. Ja recimo smatram da je to mana.
Samo zadnja vuca

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

ljuba napisao: 05 Jan 2024, 10:35 Za 35+ godina (znaci tu smo plus minus isti :)) mog vozackog staza nisam ni jedamput ozbiljno zapeo na planini ili u gradu (vise u gradu :)) a u vecini slucajeva sam bio u letnjim gumama. Isao sam cesto i na skijanja. Otprilije bar 25 puta… da ponovim ni jedamput nisam imao ozbiljnije probleme. Verovatno sam imao dosta srece i isao uredjenijim delovima, ili me pak sama vejavica uhvatila u dobrom trenutku (posle mog dolaska). A i sluzbe cuscenja su radile dobro… Npr u Nemackoj i Austiji su me nebrojana puta uhvatile vejavice, cak i dosta snega po putu - i dalje minimalno problema. Samo zadnjih 20 godina sam prosao oko 600.000km… Zato sam zakljucio to sto sam zakljucio :)

Evo jedan video moje radosti na snegu :) u peugeot-u 308

Eto, pošto sam i ja vozio 308 kao i ti (i to ovaj sa slike ispod), bez i najmanje preterivanja na njega sam za 10 godina barem 20-25 puta stavljalo lance ili čarape. Nekada bi ih stavljao nakon što bih se već uglavio, u uslovima u kojima je jezivo teško staviti bilo šta na točak. Nekada mi se bukvalno plakalo od muke. Nekada noću. Nekada po mećavi. Mokar i promrzao. Na raznim planinama (ne samo Balkana ). Sa porodicom u kolima. I zaista sam mu često "sve po spisku" zbog tog 2WD pogona.
I kada se svega toga setim, svih tih iskustava, nije mi ni najmanje teško da danas "na ozbiljan sneg" obavezno idem sa AWD vozilom (a ono 2WD tada ostavim da spava u garaži), iako mi na tom vozilo taj AWD pogon ne treba preostalih možda i 99% vremena koje godišnje provedem na putu. Ali, za tih 1% mi zlata vredi. Pri čemu nisam lenj da "klečim" i stavljam lance. A i bez šale, zavezanih očiju znam da ih stavim.
Prikačeni fajlovi
viber_image_2024-01-05_10-51-07-904.png
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ja do sada ni jedamput nisam stavljao lance, i svaki put se najezim na pomisao da bi zaista morao da ih stavim :) (a nosim ih redovno) Jednostavno sam se manje motao po neprohodnim delovima i imao malo vise srece u voznji :) A i ova propagirano / dugo najavljeno globalno otopljenje valjda dolazi… Moj drugar koji radi po planinama kaze da im samo kratka lada niva prolazi dokle treba kada zaveje. Ne pomaze nista drugo. Prema tome svakome mera drugacija…. A ja sam prvenstveno izabrao SUV (visok auto) zbog lakog ulazenja/izlazenja, kao i preglednosti i u opste voznje po gradu… A i prvi mi je takav u zivotu za sada, i dosta mi prija voznja - osim u delu potrosnje :) posebno pri vecim brzinama….
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Post od Dzona »

Meni iskreno 4x4 služi samo kada zimi idem do Kopaonika (jednom nas uhvatilo baš nevreme) i 2x do Besne Kobile - gde ne bih mogao sa samo prednjim pogonom (zaključujem jer smo jednom morwli da vozimo i društvo koje je zaglavilo X3 sa XDrive-om (zbog ovoga uvek tvrdim da Nissan ima bolji/pametniji awd od bmw-a što se tiče starijih SUV-ova )

Ali zime su postale blage, samo ponekad mi zatreba awd i to samo za planine - srećom u starom XTrail-u postoji mogućnost da se isključi AWD i uključiš samo po potrebi
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

ljuba napisao: 05 Jan 2024, 11:09 Ja do sada ni jedamput nisam stavljao lance, i svaki put se najezim na pomisao da bi zaista morao da ih stavim :) (a nosim ih redovno) Jednostavno sam se manje motao po neprohodnim delovima i imao malo vise srece u voznji :) A i ova propagirano / dugo najavljeno globalno otopljenje valjda dolazi… Moj drugar koji radi po planinama kaze da im samo kratka lada niva prolazi dokle treba kada zaveje. Ne pomaze nista drugo. Prema tome svakome mera drugacija…. A ja sam prvenstveno izabrao SUV (visok auto) zbog lakog ulazenja/izlazenja, kao i preglednosti i u opste voznje po gradu… A i prvi mi je takav u zivotu za sada, i dosta mi prija voznja - osim u delu potrosnje :) posebno pri vecim brzinama….
Veoma davno, mene jednom zimi policija na Durmitoru zamolila da ih "povučem". Počela neka mećava. Oni bili uglavljeni sa Ladom Nivom. A ja bio sa Vitarom. Naravno, nisam ih odbio. Ipak je to policija. A imali su u ruci i sajlu za vuču. Epilog svega toga je bio da sam i ja ostao ukopan zajedno sa njima. Bila supruga sa mnom. Ostali smo tu zaglavljeni tako par sati, dok nije došao čistar za sneg :) Mislim da je ono bio neki prastari ZIL. Davno je to bilo.
A crnjak je bio da je to osvanuo kao lep sunčan dan. Ja prethodno to jutro primio kao stopera nekoga dedu, povezao ga do centra Žabljaka i deda rekao da će mećava i pokazivao mi prstom na jedan vrh i mali oblak oko vrha. Ja gledao u sunčano nebo mislio da je deda lud. Pa smo supruga i ja nastavili dalje. I posle bila ta mećava :)
Poslednja izmena od pedalaš u 05 Jan 2024, 11:57, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Zavisi od stila vožnje, potreba, navika...ne treba generalizovati.

Ja sam imao i jednog i drugog na testu i mojim stilom vožnje nisam primetio baš nikakvu razliku. Što ne znači da recimo nekada ne bi značio ali pitanje je da li je veća korist imati ga stalno pa potencijalno koristiti 1% vremena ili veća "šteta" nemati ga a trebati ga :-)

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Za veliki SUV je vrlo korisno da je AWD. Ajde dneg manje vise, ali klizav, mokar asfalt lakse se zsnese zadnji kraj, zbog visine vozila, tezine. I tu AWD daje stabilnost i sigurnost.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Slazem se ali i dalje postoji ona zamisljena granicna linija u parama gde kazes nema dalje :) Slazem se da nema nista lepse nego na malo klizavijoj podlozi das gas na 4wd, ali bi uvek pre birao stakleni krov nego to :) Ali ja sam ja, videcemo koliku puta cu zazaliti :) Siguran sam da ce biti i toga….

PS: Inace ta zamisljena linija u parama mi se mnogo puta pokazala ultra pogresno. Recimo zadnjih par stanova sto smo kupovali ja uvek gledam ono sto mogu da platim a supruga ono sto joj se svidja ma koliko kosta. I skoro se uvek pokazalo da je ona bila u pravu :)
Odgovori