Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od nidza »

Gazu napisao: 09 Jan 2024, 12:03 Nisam ironičan. Možeš ti imati super gume, ali kako da izbegneš sve one budale što se sankaju u kolima.Slika
Očigledno uspešno, bar velika većina nas?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Danas je lik zaplesao ispred mene, pri 20ak km/h. Od tog momenta, nastavio je da vozi ~18km/h.

Pre svega toga, uleteo mi je u traku prilikom skretanja, iako je imao svoju, da bi na kraju otišao levo, iz trake za pravo.

Sve to da preglednošću kao tenk, neočišćen, bez migavaca.

TapaT

raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

pedja napisao:Danas je lik zaplesao ispred mene, pri 20ak km/h. Od tog momenta, nastavio je da vozi ~18km/h.

Pre svega toga, uleteo mi je u traku prilikom skretanja, iako je imao svoju, da bi na kraju otišao levo, iz trake za pravo.

Sve to da preglednošću kao tenk, neočišćen, bez migavaca.

TapaT
Jesi siguran da je imao budzet gumu, posto u tom kontekstu pisemo?

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ne, pišem u kontekstu izbegavanja drugih u saobraćaju, bez obzira koju gumu imaš na automobilu.

Da nisam vodio računa o ovom, pokupio bi me na uključenju, kao i jedan pre njega, koji se iz male ulučice uključio, bez obzira na Stop, i bez obzira što sam mu bio baš blizu. Opet, neočišćen automobil, ono malo stakla što je očistio je i zamaglilo...

TapaT

Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Sinoć i jutros je vanredno, dosta ljudi je potencilo situaciju. Zaledilo, a nije bačena so niti je očišćeno, posebno u sporednim ulicama. Sinoć je i u tržnim centrima bilo interesantno - Galerija klizava kao staklo na nekim mestima gde se otopio sneg pa ostala voda :)
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Pa upravo pricamo o relaciji budzet guma-bezbednost. Neodgovornost tog vozaca verovatno nema veze sa gumom koju vozi, a pricamo o tome da li je prihvatljivo voziti budzet gumu iz ugla kolektivne bezbednosti.

Ako se zeli kolektivna bezbednost, prvo treba kolektivno svi da bezbedno voze pa onda kolektivno svi da imaju dobre gume. Kada sam kupovao dobre gume kupio sam ih samo zato sto mi nije islo da na neki ok auto stavim najlosoju gumu, imao sam plan da ponekada probam preformanse auta, i to uradim po nekada ali samo kada ocenim da je bas bezbedno, gde nema auta ni pesaka. Nije mi palo na pamet da kupujem dobre gume da bi izbegavao druge neodgovorne vozace u centru Beograda..

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Poenta je da se nadaš najboljem a spremaš za najgore. A u tom kontekstu sigurno ima manje poente ovde diskutovati o tome kako baš mi da edukujemo sve vozače u srbiji da budu razumni.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

https://cdn-echcb.nitrocdn.com/hndZEKtH ... 8x5428.jpg

Ako se pogleda statistika, vecina nesreca nastaje zbog pijanstva, umora, obesne voznje, koriscenja telefona tokom voznje, nepostovanja propisa.

Sad da vidim za one sto kupuju najbolje gume, da li se striktno pridrzavaju izbegavanja gore pobrojnih faktora, koji neuporedivo vise doprinose udesima od jeftinih guma.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

ako se pogleda statistika -------> pokaže infografik bez bilo kakvih statističkih podataka i još izvuče zaključke i izbaci pasivnu agresiju prema ljudima koji kupuju bolje od lošijih guma
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

To je realnost. ne strada se zbog jeftinih gima, to nije znacajan faktor kad se statisticki analiziraju nesrece. Ako procenti na slici nisu statisticka informacija, sta su onda?

Otvoren sam za podatke koji ce dokazati suprotno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Pa mislim da najvise problema prave ovi sa losim ili losijim gumama.

Upravo oni najcesce i divljaju, voze pijani i telefoniraju jer misle da su najpametniji i da su najbolji vozaci.

Oni takodje sebe ne vide kao problem, ne samo zbog losijih guma, nego voze bolje od ostalih (u svojim glavama).

Tako da i bahati vrlo cesto bolju gumu vide kao znak slabosti i/ili gluposti, tipa to je za pice ili za budale koje nemaju pojma.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Kao sto napisah- 100ljidi/100 cudi.

Licno- za moj auto sam kupio ok gume da se ponekada uverim u prefomanse auta, i u 95posto slucajeva vozim bezbedno po ogranicenju.

Svi mi sto kupujemo dobre gume kupujemo ih radi prefomansi, volimo da poteramo kada mislimo da moze, kakva pasivna bezbednost.

Drugi auto mi ima lose gume, i u njemu se osecam sigurnije jer vozim duplo pazljivije nego ovaj bolji auto. Ako nekada napravim problem to ce biti sa ovim boljim autom.

.

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ne bih rekao da kvalitet guma ima bilo kakve veze sa divljanjem ma ulici, odnosno da divljaju ovi sa jeftinijim gumama. Upravo suprotno, najviše divljaju ovi sa skupljim i novijim automobilima (da ne kažem da je to u najvećem broju slučajeva BMW) jer ih boli piša za kazne. Pritom kao po pravilu nikad ne daju migavce, ubacuju se ispred, isecaju druge, skreću iz trake za pravo - levo itd. Čisto sumnjam da neko na BMW-u X5 ili X6 ili sličnom automobilu ima neku jeftinu gumu.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Pa to kad većina mladih, a koji su najproblematičniji, vozi upravo jeftinije i automobile i gume. Dakle nije problem u gumama onda, to je samo simptom, nije glavni uzrok.

Ali da, ima i onih što im dobar auto udari u glavu.

Ali što se statistike tiče, ne gledate dobro. Uzimate sve nesreće odjednom, s sneg je tu samo mali broj dana. Sa druge strane, lako bi se dalo izraziti iz tih informacija koliko je veća verovatnoća za čukanje po snegu nego kad nema snega.
nidza napisao: Očigledno uspešno, bar velika većina nas?
Pa tako i ja, ali priznajmo da ima situacija gde ne možeš izbeći da te neko udari. Recimo: zaleđen put, stao do na znak stop, kola idu na glavnom putu, i sivonja potceni led i lupi te otpozadi. Ne bi tu baš nešto mogao da izvedeš.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Over the last several years, January and February generally experienced the fewest motor-vehicle fatalities, while July, August, or October experienced the most.

Much of the variation in monthly motor-vehicle fatalities is associated with the number of vehicle miles. During the winter months, both vehicle miles and deaths go down, while in the summer months, vehicle miles and deaths increase.

https://injuryfacts.nsc.org/motor-vehic ... -by-month/
Odgovori