Te dugačke garancije su dvosekli mač. Sa jedne strane je to jako lepo, uliva ti sigurnost, a sa druge te prisiljava da odžavaš auto kod njih po znatno višim (nekad i suludim) cenama. Meni su za Kadjara rekli u salonu da je garancija 5 godina a u servisnoj (dodatnoj) knjižici piše da su to 2 godine. Moraću ih zvati (ili otići) do njih da mi potvrde šta je tačno. Ako je zaista samo dve godine, ćao-zdravo, ide i Kadjar na moj kanal kao i Punto.
Iskreno govoreći (i iz prethodnih iskustava), meni lično su i te dve godine sasvim dovoljne jer ako se za taj period ništa ne desi loše (odnosno za nekih 30.000 km u mom slučaju), velika je verovatnoća da se neće ništa loše ni desiti ni na dalje a sa održavanjem u sopstvenoj režiji može da se uštedi dosta para. Takođe, kod tih garancija često ima jako puno teksta sa "malim slovima" i kada dođe do nekog većeg kuršlusa - obično tek onda saznaš koliko je ta garancija zaista garancija a ne šarena navlakuša da kupiš auto. No videćemo. Sa pomenutim autom samn zaista prezadovoljan i za ovih godinu i po dana i 26.000 km do sada nisam imao nijedan razlog da idem u servis (da kucnem u drvo).
Stvarno ne znam. Rekli su 5 a kada sam preuzeo auto i proučio dokumentaciju koja je stigla uz njega - piše 2 godine. No verovao ili ne nije mi to toliko ni bitno, odnosno neću se iznervirati ako je zaista i samo dve. Samo će me učvrstiti u odluci da pređem na održavanje u sopstvenoj režiji.
milekmilek napisao:Nadjoh jednu od ponuda, uz ispravku da je dodata i zamena filtera ventilacije. Ali ulje je moje (cena preko 100e za 6 litara LM 0w20).
Saša napisao: 17 Jan 2024, 11:08
meni lično su i te dve godine sasvim dovoljne jer ako se za taj period ništa ne desi loše (odnosno za nekih 30.000 km u mom slučaju), velika je verovatnoća da se neće ništa loše ni desiti ni na dalje
Ne kontam, pa valjda na tako maloj km ne sme ni da se desi nesto a kako vreme i km odmicu logicno su vece sanse??
Saša napisao: 17 Jan 2024, 11:08
meni lično su i te dve godine sasvim dovoljne jer ako se za taj period ništa ne desi loše (odnosno za nekih 30.000 km u mom slučaju), velika je verovatnoća da se neće ništa loše ni desiti ni na dalje
Ne kontam, pa valjda na tako maloj km ne sme ni da se desi nesto a kako vreme i km odmicu logicno su vece sanse??
Ako je neka zaista ozbiljna fabrička greška u pitanju najverovatnije je da će se to desiti odmah ili u prvim godinama upotrebe. Kako vreme a pogotovo kilometraža odmiču, verovatnoća kvara raste prvenstveno zbog habanja usled upotrebe. E sad, ako se nešto desi na relativno maloj kilometraži (na kojoj to ne bi smelo da se desi) - i to se naravno može smatrati fabričkom (ili bolje rečeno konstrukcijskom) greškom. Samo je pitanje da li će ti to fabrika uvažiti ili ne (uglavnom neće) i vezano je najčešće za pređenu kilometražu. I baš zato i treba čitati ta sitna slova u garanciji, da ne misliš da si "osiguran" a ono...
Ok za neku fabricku gresku ali opet i to je pitanje posto ne moraju biti vezane za tako malu km ili vremenski rok, sta ako se greske odrazavaju posle 50 ili 100k km tj duzeg vremena eksploatacije