Amortizeri

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Vlado79
Pridružio se: 17 Feb 2021, 17:41

Re: Amortizeri

Post od Vlado79 » 27 Jan 2024, 13:15

Iskren da budem neznam. Trazio sam kvalitetne i skuplje amortizere, a dobio sam betonske stubove. Nisam pametan sta da radim. Cinjenica je da je auto stabilniji na otvorenom putu, a ovako svaku rupu osjetim. I da napomenem, na racunu pise da su amortizeri za golfa, turana i pasata, sto nema logike. Nisu iste tezine auta.

ljubitelj
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj » 27 Jan 2024, 13:42

Pa ako si tražio skuplje dobio si B6 verovatno. Oni i jesu tvrdji, i treba da budu tvrdji od originalnog podešavanja, i naravno da je Golf kao beton...težina auta nema veze sa time.

Zašto nema logike da se koriste isti amortizeri na 3 auta istog proizvodjača?
Šta sa različitim masama auta?
Kakve to veze ima sa željenom tvrdoćom vešanja?
Rekao bih da su opruge te koje logično imaju veze sa masom auta jer one nose težinu karoserije.

Korisnikov avatar
YUgisa
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa » 27 Jan 2024, 14:02

Cinjenica je i da se 90% ljudi zali na sve da je tvrdo je jer predju sa mrtvog na ispravno.
Being second is to be the first of the ones who loose...

Vlado79
Pridružio se: 17 Feb 2021, 17:41

Post od Vlado79 » 27 Jan 2024, 14:43

Nasao sam podatke o amorizerima na naljepnici. Oznaka 19-139333 BNE 0933. U pitanju su gasni. Mislio sam da masa vozila ima veze. Cinjenica je da mnogi mehanicari neznaju objasnti, e zato sam ovde na forumu, gdje sam uvjek dobijao dobre savjete. Tacnije nesto sam naucio.

Korisnikov avatar
OMP
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: GP TJet

Post od OMP » 27 Jan 2024, 16:13

po ovoj oznaci to su B4 amortizeri, znaci standardne tvrdoce kakvi se ugradjuju i fabricki

Korisnikov avatar
djole155
Pridružio se: 19 Avg 2012, 10:54
Garaža: Alfa Romeo 167

Post od djole155 » 28 Jan 2024, 09:01

Do pre nedelju dana sam vozio B8 amortizere na autu koji su baš tvrdi ali opet nisu beton kao što kažeš.Ipak je to kao što je napisao jedan od kolega gore iznad,prešao si sa propalog amortizera na ispravan.

A170T
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T » 11 Jun 2024, 12:23

Pošto mi je trenutno aktuelna/zanimljiva tema amortizera, da probam da sumiram priču oko toga šta valja a šta ne valja uzeti. Pa ko je iskusniji može da me ispravi ako grešim.
Monroe - Izbegavati po svaku cenu. Katastrofalan kvalitet.
KYB - Viša klasa u odnosu na Monroe, ali na planetarnom nivou kruže priče da su previše tvrdi.
Bilstein - Mnogo falsifikata. Odlični ako Nedeljom piješ čaj sa vlasnikom te korporacije koji može da ti obezbedi oriđiđi. Ako si "običan smrtnik" dobićeš falš po najvišim cenama koji će izgurati par godina.
Sachs - Suvereno vlada na tronu sa najvišim cenama. Ako su "Mejd in Turkije" loš kvalitet, ako su iz Tunisa, paaaa, još gori kvalitet.
Moji prednji amortizeri su inače Sachs, 25 godina stari, bar meni završavaju posao.
Šta je neki moj zaključak? Najbolja varijanta jeste reparacija fabričkih amortizera, ako to neko može da odradi kvalitetno pa koliko god da košta. Ili pak kupovina ovih najjeftinijih brendova poput Meyle, Optimal, Magnum i šta već...

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan » 11 Jun 2024, 15:04

A170T je napisao:
11 Jun 2024, 12:23
Šta je neki moj zaključak? Najbolja varijanta jeste reparacija fabričkih amortizera, ako to neko može da odradi kvalitetno pa koliko god da košta. Ili pak kupovina ovih najjeftinijih brendova poput Meyle, Optimal, Magnum i šta već...
Kako može da bude najbolja varijanta kupovina najjeftinijih brendova?
Druže, kako ti ovo sve pišeš, pomislio bi čovek da si sve amortizere na svetu isprobao. I na kraju zaključak da je najbolje reparacija? Šta smatraš reparacijom, da neko otvori amort i opet ga napuni i biće kao fabrički? I biće bolji od Bilsteina, KYBa? Voziš auto star 20 godina, kupi par novih amortizera normalnog proizvođača i radiće ti posao.
Ovo za KYB, Bilstein i Sachs neću ni da komentarišem, ne znam ko ti je rekao tj. gde si pročitao da je Sachs na tronu, šta god to značilo.

Korisnikov avatar
Bax
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax » 11 Jun 2024, 15:25

Za Punta npr hvale te jeftine Magnum, sta god to bilo.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.

A170T

Post od A170T » 11 Jun 2024, 15:32

TheWickerMan je napisao:
A170T je napisao:
11 Jun 2024, 12:23
Kako može da bude najbolja varijanta kupovina najjeftinijih brendova?
Druže, kako ti ovo sve pišeš, pomislio bi čovek da si sve amortizere na svetu isprobao. I na kraju zaključak da je najbolje reparacija? Šta smatraš reparacijom, da neko otvori amort i opet ga napuni i biće kao fabrički? I biće bolji od Bilsteina, KYBa? Voziš auto star 20 godina, kupi par novih amortizera normalnog proizvođača i radiće ti posao.
Ovo za KYB, Bilstein i Sachs neću ni da komentarišem, ne znam ko ti je rekao tj. gde si pročitao da je Sachs na tronu, šta god to značilo.
- Pa ono, sa najjeftinijim brendovima imaš najmanja očekivanja i svakako očekuješ loš kvalitet. Bar si platio manje i manje ćeš se razočarati kad im se desi neki problem.
- Nemam ličnog praktičnog iskustva sa ovom materijom, ali čitam iskustva servisera ili običnih mušterija. Ta tema me zanima, i gledaću da prikupim što više iskustava čitanjem ovog i drugih foruma.
- Koliko znam rade se reparacije automobilskih amortizera. To se više radi kod automobila za koje nisu dostupni novi amortizeri, već se moraju reparirati stari. Zar nije neka ludačka ideja reparirati amortizer iz fabričke ugradnje i znati na čemu si, nego uzeti neku novu Tursku kopiju?
- Sachs je cenovno na tronu, bar što se tiče mog auta.

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan » 11 Jun 2024, 16:59

A170T je napisao:
11 Jun 2024, 15:32

- Koliko znam rade se reparacije automobilskih amortizera. To se više radi kod automobila za koje nisu dostupni novi amortizeri, već se moraju reparirati stari. Zar nije neka ludačka ideja reparirati amortizer iz fabričke ugradnje i znati na čemu si, nego uzeti neku novu Tursku kopiju?
- Sachs je cenovno na tronu, bar što se tiče mog auta.
Pa ti misliš da ako repariraš fabrički amortizer, da on će on posle reparacije biti kao fabrički? Niđe veze. To ti je ono kao kad našminkaš babu, pa misliš da je devojka od 20 godina, a ono među nogama visi ćuran.

Sachs nije ni približno na tronu ni za tvoj ni za ostala auta. Bilstein B4 je skuplji, da ne pominjem B8 seriju.
A što se tiče iskustava čitanjem, npr. neko je razočaran KYB amortima a u stvari je kupio kopiju, i žali se a ni ne zna da ima kopiju nego misli da ima original. Znači li to da KYB ne valja jer se čovek žalio na njih a ima kopiju?

@Bax taj Magnum ne znam koliko je jeftin za Punta ali eto konkretno za W168 je slična cena kao KYB i Monroe.

ljubitelj
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj » 11 Jun 2024, 18:24

Amortizeri se ne popravljaju, razlog je prost. Popravka ( a da se uradi zamena čega treba) je skuplja od novog.

A170T, sve si pobrkao, to su sve brendovi i svaki od njih pravi po nekoliko modela/ serija amoritzera različite tehnologije i različite namene i za jedno te isto vozilo a kamoli za onoliko različitih modela.
Monroe hidro i Monreo Air nisu ni približno slični a eto oba su Monroe.

I kao i uvek razlika je kupovina aftermarket i originala nekog Monroe, ili Boge/ Sachs-a ili ....

A dodatno čitanjem se ne mogu analizirati različiti amortizeri sa različitih kola.
Bolje batali posao čitanja zbrda zdola i ako možeš kupi adekvatni model amortizera za tvoj auto. Kupi novi, daj majstoru da ugradi i prateći set što ide uz njega.
I to će biti ogroman napredak i poboljšanje stanja tvog vozila, nema potrebe za čitanjem ovo je dovoljno za početak.

Podrazuemva se da auto koji ima 4 točka ima i 4 nova amortizera...

Korisnikov avatar
sebekkg
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg » 11 Jun 2024, 19:40

Problem je tu ili finansijske prirode ili šta ti ja znam ali suština je da održava auto kako ne treba pa se dovija. Najdobronamerniji savet je ili održavaj auto kako treba ili bicikla/bus/pešačenje. Gledaš da uštediš za ovako bitne stvari, nije to to.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika

A170T

Post od A170T » 11 Jun 2024, 20:20

ljubitelj je napisao:Amortizeri se ne popravljaju, razlog je prost. Popravka ( a da se uradi zamena čega treba) je skuplja od novog.

A170T, sve si pobrkao, to su sve brendovi i svaki od njih pravi po nekoliko modela/ serija amoritzera različite tehnologije i različite namene i za jedno te isto vozilo a kamoli za onoliko različitih modela.
Monroe hidro i Monreo Air nisu ni približno slični a eto oba su Monroe.

I kao i uvek razlika je kupovina aftermarket i originala nekog Monroe, ili Boge/ Sachs-a ili ....

A dodatno čitanjem se ne mogu analizirati različiti amortizeri sa različitih kola.
Bolje batali posao čitanja zbrda zdola i ako možeš kupi adekvatni model amortizera za tvoj auto. Kupi novi, daj majstoru da ugradi i prateći set što ide uz njega.
I to će biti ogroman napredak i poboljšanje stanja tvog vozila, nema potrebe za čitanjem ovo je dovoljno za početak.

Podrazuemva se da auto koji ima 4 točka ima i 4 nova amortizera...
Znam da svaki brend ima svoju višu i nižu klasu proizvoda. Ja gledam ono što mi prodajadelova ili autohub izbace za moju marku/model automobila, a to je po jedan amortizer od svakog proizvođača. Sad to su verovatno neki najbazičniji modeli, za standardnu upotrebu.
Svakako mi jeste namera da jednom montiram i nove amortizere. Šolje i opruge su već namontirani, tako da mi ništa osim samog amortizera i ne treba. E sad, kada će to biti nemam pojma, možda za par meseci ili par godina. Ali mi je svakako u interesu...

S388
Pridružio se: 24 Dec 2022, 14:07

Post od S388 » 11 Jun 2024, 23:50

Jesi uzimao u obzir štelujuće amortizere? Oni su kvalitetniji (npr. KW)

Odgovori

Povratak na “Servis i održavanje”