Evo ukratko i moje/nase vidjenje situacije posle vise od 6 god u De.
Ja sam dosao prvi septembra 2017, u junu 18-e je dosao i ostatak porodice, decu upisali u skolu a zeni otvorili u avgustu mali obrt( zarada do 22500 e godisnje se ne oporezuje tj na kraju godine u konacnom zbiru zajednicke zarade)
Od tada sa promenio vise poslova( trenutno na 4-om ), aktuelno potpuno izvan struke,zena od prosle godine stalno zaposlena.
Deca idu u skolu,starija je 10-i razred( zavrsni, treba da odluci hoce li strucnu skolu ili ce dalje gimnaziju pa faks)) a mladja deveti. Potpuno su se uklopile,drugari raznih nacionalnosti, za sada sve o.k.
Idemo jedno godisnje u Srbiju , i to samo da bi videli roditlje i prijatelje, sve ostalo nam nije vazno.
Ne planiramo vracanje.
Ono sto smo mi videli je da druzenja svih generacija ukljucujuci i penzionere ima non stop i to cele godine.
Ono sto malo ljudi uvidja je da se ovde drustvo krace druzi( npr 20,21-22h ) ali zato se mnogo vise putuje po De i za to se cuvaju pare i slobodno vreme ukljucujuci i vikende kada su sve planine,reke,jezera i turisticki regioni dupke puni od jutra do mraka.Ovo znam jer i sami to radimo i obisli smo dosta turistickih regiona od severa do juga.
Penzosi me uvek oduseve jer su puni energije i svuda ih ima.
Klima:
jeste kisovitije ali zato je priroda brutalna,sume,jezera,planine. Ima dosta varijacija u mikroklimi u pojedinim delovima zemlje posebno oko planina i na moru i mogu se naci jako lepi delovi sa prosekom od 500 mm kise tj padavina.Generalno sam se navikako posebno ovde gde smo jer su leta umerenija nego u Srbiji a opet dovoljno topla da mogu da uzivam u dvotockasima ili da se kupam na otvorenim bazenima ili po jezerima.
Zima je takodje umerenija.
Vazduh je neuporedivo cistiji.
Jos jedna stvar vezano za bazene je da ih ima nebrojeno,sto otvorenih,sto zatvorenih ili kombinovanih gde se i zimi mozes kupati napolju.
U zadje vreme sam se navuka na jedan kombinovani u blizini a na planini + ima i jako dobru saunu.Brutalna kombinacija zimi.
Administracija prilicno losa i traljava ali se kotrlja. Kad se covek uklopi i pripremi na vreme nije strasno.
Digitalizacija kaska za razvijenim svetom i internet usluge su prilicno traljave.
Vrlo bitna stavka klopa.
Od lidla i aldija do seoskih domacinstava sve ima.
Nama je klopa odlicna i nista nam ne fali od ranije. Svake subote kupovina u seoskom domacinstvu, posle konzumiranja nekih njihovih produkata setim se nekih ukusa iz detinjstva.
Sto se tice cistoce prvi utisak mi je bio los(2017) a i dalje mi se ne svidja kako sve skupa izgleda ali npr kad je drug dosao iz Berlina u Frankfurt odusevio se cistocom.
I pored toga neuporedivo cistije nego u Srbiji.
Nema djubreta po planini niti ves masina i auto skoljki po rekama i jezerima.
Mada su prosle godine izvadili brdo biciklova iz Majne.
Severno more i Baltik su me odusevili,Baltik posebno. Cistoca na stvarno visokom nivou.
Takodje smo vise puta bili na planini Harz, i svaki put sam bio odusevljen.
Life/Work balance.... sta reci ,svako moze da se organizuje po svojoj volji i da sasvim solidno zivi,naravno u skladu sa primanjima.Moze da se radi od jutra do sutra i svaki vikend ili normalno radno vreme Pon-Pet i vikend sloboda....
Eto....