Naplata i sanacije stete posle udesa

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
2020
Reactions:
Pridružio se: 28 Maj 2020, 12:45

Re: Naplata i sanacije stete posle udesa

Post od 2020 »

Sta odabrati prilikom prijave stete,
-kalkulaciju/ponudu (neto iznos),
-naplatu po racunu popravke odabranog servisa sa spiska (putem garantnog pisma) ili
-po racunu popravke proizvoljnog servisa van spiska (refundiranje na racun korisnika)

i da li je to moguce naknadno menjati (kao sto je npr. moguce naknadno dati punomocje advokatu)?

Ovako to izgleda kod DDOR osiguranja
Prikačeni fajlovi
ddor.jpg
ddor.jpg (114 KiB) Pogledano 5790 puta
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Pár pitanja.
Imao sam udes prošle godine u februaru. Mojom krivicom naleteo na Sandero koji je bio "na 4 migavca" u desnoj traci u Rumenačkoj ulici.
Krajem marta registrujem auto i očekujem uračunat malus. Međutim, ne. Nisu mi naplatili jer "nije dospela". Auto Rad je agencija, Generali je bilo osiguranje.
I kažu, naplatiće kad-tad.
U međuvremenu, vlasnica Sandera je tužila Generali zbog pretrpljene nematerijalne štete. A mene su zamolili da pošaljem još jednom izjavu sa fotografijama sa lica mesta zbog tog drugog predmeta.
Dobio sam i poziv na sudu svojstvu svedoka u sporu između nje i Generalija.
Da li i sada da očekujem da mi ne naplate malus, pošto su mi rekli da neće biti naplaćeno dok se ne okonča spor?
Da li je uopšte njoj refundirana šteta za auto, s obzirom da je bila u prekršaju, tj. nepropisno se zaustavila?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

Da li neko zna da li se moze potrazivati refundacija osiguraniku koji je kriv u saobraćajnoj nezgodi za rent a car koji je uzet zbog toga sto je auto ostecen od strane drugog lica

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Znam da nemam pojma šta si hteo pitati :D

TapaT

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pa ako je bio uviđaj ili su učesnici popunili evropski izveštaj sve je na osiguranju.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ko je kriv? Ko je oštećen? Kome traže pare?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

pedja napisao:Znam da nemam pojma šta si hteo pitati :D

TapaT
Hahaha

Evo ovako. Imao sam na autoputu kontakt sa tockom koji se otkacio sa kamiona. Posle mene naleteo jos jedan auto na isti tocak. Bila policija. Kamion sa koga je ispao tocak je takodje bio prisutan.
Meni nakon toga zbog posla treba auto pa sam uzeo rent a car. Da li te troskove mogu da potrazim za naplatu kada budem jurio i naplatu stete za auto

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Meni ostalo u glavi da je neko uspeo da naplati troškove taxija za odlazak i dolazak sa posla iz Sr. Kamenice do Novog Sada. Mislim da mi je kum pričao taj slučaj.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

stefankmn napisao: 09 Maj 2024, 10:38
pedja napisao:Znam da nemam pojma šta si hteo pitati :D

TapaT
Hahaha

Evo ovako. Imao sam na autoputu kontakt sa tockom koji se otkacio sa kamiona. Posle mene naleteo jos jedan auto na isti tocak. Bila policija. Kamion sa koga je ispao tocak je takodje bio prisutan.
Meni nakon toga zbog posla treba auto pa sam uzeo rent a car. Da li te troskove mogu da potrazim za naplatu kada budem jurio i naplatu stete za auto
Ja bih se konsultovao sa Urošem.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Mislim da to moze samo ako je vozilo sredstvo za rad.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

Jeste sredstvo za rad.

Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Sećam se slične priče jednog knjigovođe svojevremeno kada je taksista tražio neku finu naknadu za gubitak prihoda jer nije bio kriv a oštećen mu auto i nije mogao da radi pa su ovi malo zagrebali po knjigama i videli da je kao promet prijavljivao neku siću. Srazmerno tome su mu i isplatili.
Korisnikov avatar
chunga lunga
Reactions:
Pridružio se: 02 Jul 2017, 01:22

Post od chunga lunga »

Pozdrav, nedavno sam imao saobracajku - drugi vozac me je udario u zadnji deo vozila, usled siline udarca moje vozilo je zavrsilo u zastitnoj ogradi koja je tom prilikom ostecena. Dosla je policija, hitna pomoc, napravljen zapisnik itd, a par dana kasnije sam predao slucaj agenciji koju mi je prijatelj preporucio.

Kakva su Vasa iskustva u slicnim situacijama? Koliko dugo se ceka na poziv suda, dolazak procenitelja, da li mogu da ocekujem neke dodatne komplikacije :zbunjen: ? Na koji nacin se zastititi u ovakvim situacijama i doci na barem pozitivnu nulu kada su troskovi u pitanju? Situaciju mi dodatno komplikuje to sto automobilu uskoro istice registracija a nije u voznom stanju. Ako se proces oduzi, da li je potrebno odjaviti auto? Svaki savet je dobrodosao :sesir: !
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Ako si za naplatu svog potraživanja na ime naknade štete već angažovao neku agenciju, za sva ta pitanja i dileme ( pa i po osnovu eventualnog povećanja odštetnog zahteva na ime toga što nisi u mogućnosti da koristiš svoje vozilo ) je najbolje da se obratiš njima. Sve će oni to da ti pravno odrade ( za dogovoreni procenat ).
A koliko će to da traje, to ni Sveti Petar ne zna u ovoj zemlji. Nekada to bude kratko, a nekada dugo. Jedan moj prijatelj je npr. 2019. imao saobraćajku negde kod Požarevca i odmah "predao agenciji" i do danas nije SVE završio. Neki deo jeste, a ostatak se i dalje "vuče". Nema tu pravila.
Što se tiče "odjave vozila" zbog isteka registracije, imaš one zakonske rokove i to sa pitanjem naknade štete nema veze.
nickolab
Reactions:
Pridružio se: 08 Nov 2022, 21:22

Post od nickolab »

Zdravo, imam situaciju da me je udarilo vozilo stranih reg. oznaka i da je pobegao sa lice mesta. Uspeo sam da slikam auto i tablice, pozvao policiju, uradili zapisnik, sve proslo ok.

Medjutim, policija ne uspeva da pronadje vozilo/vlasnika, te se obracam udruzenju osiguravaca. Oni obrade predmet i kazu da vozilo tih oznaka ne postoji u bazi i prebacuju me na garantni fond koji kaze citiram:
'"Na osnovu uvida u dokumentaciju, utvrdjeno je da je za nezgodu odgovoran NN vozac NN vozila, pa je shodno tome zahtev neosnovan". Naime, nema pouzdanih podataka o ucescu drugog vozila, nacinu nastanka nezgode, ostecennjima na vozilima, pa nema uslova za pozitivno resenje ovog zahteva. Po odgovornosti NN vozila naknadu stete placa Garantni fond pri Udruzenju, ali u skladu sa zakonom o obaveznom osiguranju, samo stetu na licima, a ne i stetu na stvarima".

Mislite li da neki advokat ili agencija moze ovo da resi? Hvala
Odgovori