Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Stoji mi u dvoristu jedan auto i ja da ga preparkiram pre neki dan vidim nesto krca, puca, kad motam volan, pogledam pukla opruga, sam od sebe nije u voznji. to se isto desilo mom kolegi na jednoj laguni, parkirao je u dvoriste i posle nekog vremena cuo nesto puklo. Srecom imam lika tu blizu sto rastura francuze pa mi dade ceo drugi amort sa oprugom da se ne jebavam i menjam ovu.
Može biti veoma opasno kad opruga pukne jer ume komad opruge da zakači gumu sa unutrašnje strane i iseče je u trenutku. Ne znam kako bi se moglo preduprediti.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Obavezno uz opruge se menjaju i solje, tj.lezajevi.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
U mom slučaju se apsolutno ništa ne čuje posle pucanja, ništa ne lupa ili krcka pri motanju za tih 60-70km. Što se tiče gume, "opipao" sam je sa unutrašnje strane i ništa nisam primetio, valjda nije oštećena.

kolegi se upravo to desilo a tek sto je bio montirao nove gumeDare4x4 napisao: 03 Jun 2024, 21:11 Može biti veoma opasno kad opruga pukne jer ume komad opruge da zakači gumu sa unutrašnje strane i iseče je u trenutku. Ne znam kako bi se moglo preduprediti.
Guma, manžetne poluosovine nemaju oštećenja tako da sam izgleda dobro prošao. Sutra sam kod mehaničara, videćemo šta će sve da se menja. Ne bi me iznenadilo da su krivi prednji amortizeri koji su takođe fabrički i verovatno su oslabili, jer ovo parče opruge ne deluje previše korodirano da bih posumnjao na to. Oslabljen amort opterećuje oprugu, što je moglo da dovede do pucanja.
???Oslabljen amort opterećuje oprugu, što je moglo da dovede do pucanja.
Kako, kojim mehanizmom amort (prigućivač, bez ikakve energije) opterećuje oprugu (akumulator energije), i kako može opruga (spiralna) da bude bilo čime opterećena a da nije došlo do promene mase ?
Opruga uopste ne mora da bude korodirala da bi pukla, u mom slucaju opruga je kao nova spolja a pukla kao staklo i to nicim izazvana jer je auto stajao u dvoristu mesec dana nije vozen, u voznji i neposredno posle voznje razumem kad pukne ali ovako mi nije uopste jasno.
Poslednja izmena od OMP u 04 Jun 2024, 12:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Amortizer vremenom slabi što dovodi do toga da on gubi mogućnost da kontroliše samu oprugu, odnosno njeno kretanje/podskakivanje tokom vožnje. Zar to ne bi eventualno dovelo do toga da opruga pukne zbog nedovoljno jakih amorta? Ovo su moje pretpostavke, ne mora da bude tačno.
Osnovna funkcije opruge je da osciluje, da je stalno pokretna.
Amortizer sve i da ga nema uopšte uopšte nije tema vezana za rad opruge.
A ima golima uredjaj koji ima oprugu a nemaju amortizer da prigušuje, npr časovnik.
Zašto bi i kako nedovoljno jak amortizer trebao da izazove pucenja opruge. Koji je mehanizam takvog uticaja?
Kako onda ne pucaju opruge tamo gde je skinut ili uopšte nema amortizera?
Amortizer sve i da ga nema uopšte uopšte nije tema vezana za rad opruge.
A ima golima uredjaj koji ima oprugu a nemaju amortizer da prigušuje, npr časovnik.
Zašto bi i kako nedovoljno jak amortizer trebao da izazove pucenja opruge. Koji je mehanizam takvog uticaja?
Kako onda ne pucaju opruge tamo gde je skinut ili uopšte nema amortizera?
Ne znam, kao što rekoh samo pretpostavljam. Po mene bi najbolje bilo da je samo zamor materijala u pitanju i da ću da se provučem samo sa oprugama, nemam baš želje da kupujem i amortizere.
Desni amort malo slini ulje, lepe vesti
Sad da li je to tako duže vreme ili ne, nemam pojma.

To se menja, kupi nove, kad curi, odavno je za zamenu.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Ne curi on u smislu da ima tragova ulja i masnoće niz telo amortizera, već pri vrhu ima nešto malo što se oseti pod prstima. Nadam se da su bar šolje/pogače dobre, jer ako bi njih izbacio to bi bila finansijski bezbolnija situacija i možda bih mogao da idem na bolji amortizer.
Gledam sad šta ima u ponudi Meyle 6900, Monroe 7000, Magnum 7300, Kyb 8600.
Gledam sad šta ima u ponudi Meyle 6900, Monroe 7000, Magnum 7300, Kyb 8600.

pisano je vec, monroe je uglavnom shit, kyb kazu tvrda dosta, magnum ne znam sta je tako da meyle ostaje kao "jedina" opcija ako ne moze jos nesto da se nadje.
To sto ima malo necega pod prstima ne znaci da je amort los i procureo, svakako kad majstor skine oprugu lako moze da se utvrdi dal je amortizer za zamenu ili ne.
To sto ima malo necega pod prstima ne znaci da je amort los i procureo, svakako kad majstor skine oprugu lako moze da se utvrdi dal je amortizer za zamenu ili ne.