Problem sa menjacem na Mirkovom Punto classic

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:
Pridružio se: 25 Dec 2012, 12:17
Garaža: Punto 1.2 classic dyn 2010

Re: Problem sa menjacem na Mirkovom Punto classic

Post od mirko alvirko »

Probao jutros sa ugasenim autom i menjac ulazi kao u sir.. i to specijalno u prvu ,nisam primetio razliku za ostale brzine takodje.Ostaje da teze ulazi kada je auto u pokretu.

Podmazacu malo uljem te sajle koje su apsolutno suve ali kapiram da je i kod tebe tako bar na onom vidljivom delu..nisam nasao jos jednog videcu danas da probamo sa saltanjem.

Kvacilo mi se cini da je bas kako treba.,i dosta je bolje kako je bilo kad sam uzeo auto -previse mekano nije guralo nogu nazad..

Imao sam neke zvukove jedno vreme pri odvajnaju tj.vagi isto u zimsko vreme ali se sad ne javljaju .
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Jos jedan nagovestaj da sajle nisu problem...

Sent from my Skate using Tapatalk 2
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Koliko sam razumeo tebi menjač teško ulazi u prvu, ukoliko se automobil kreće?
Da nisu sinhroni? Ne mogu da ishendlaju trenutnu brzinu auta i prilagode je zupčanicima, pa zapinje? Što se auto brže kreće sve izraženiji problem.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Zapinje mu i kad stoji.
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:

Post od mirko alvirko »

nikaragva napisao:Koliko sam razumeo tebi menjač teško ulazi u prvu, ukoliko se automobil kreće?
Da nisu sinhroni? Ne mogu da ishendlaju trenutnu brzinu auta i prilagode je zupčanicima, pa zapinje? Što se auto brže kreće sve izraženiji problem.
Pri svakom polasku(iz lera) u prvu zapinje .Ovo pri svakom ne mislim bukvalno recimo svaki treci-cetvrti put.Zapinje dok se jos auto minimalno krece (pr. drugom pa je potrebno ubaciti u prvu a da se auto ne zaustavi u potpunostti)
Ne zapinje na ugasen auto-ulazi sasvim glatko.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Na ćerkinom Puntu, kad je hladnije vreme, prvih 5 minuta I i II brzina su vrlo teške pri šaltanju. Čim se ugreje ulje bude sve OK...

Mislim da zamenim ovo fabričko ulje sa nekim fensi, kakvo je u normalnim kolima :-|
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:

Post od mirko alvirko »

Na dizelu koji sam vozio Golf je u pitanju imao sam problem sa onim dvema kuglama u shalt heblu (-kutiji ispod rucice),verovatno zbog sistema ubacivanja u rikverc potapajuci sistem .

U jednom trenutku na slaviji mi je potnula rucica jedno 10 cm dole samo sam je podigao i ubacio u prvu ,posle bez problema u drugu .U leru bi pala dole.Medjutim posle zamene tih kugli ,menjac je bio krut i vrlo precizan .Ono sto je bitno preko 250.000 na satu u tom trenutku.Ovo sam rekalmirao par putu jos posle prve godine od kupovine i naravno niko nece da se bakce sa menjacem..izgleda da je posao za hrabre ovde .

Kako su se neki classici sklapali nebi me zacudilo da nema dovoljno ulja u menjacu..ili neki sklopovi isu podmazani..kao recimo sajle rucne kocnice koje sam podmazao skoro posle kupovine zbog skripanja u voznji.(prilikom prelazenja preko lezecih )
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

lako moze da se vidi da li ima ulja u menjacu, ima samo inbus, koji se odsrafi spreda, i gurnes prst, da cekiras...
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:

Post od mirko alvirko »

Sad mi jedan covek spomenu" cilindar" i "sinhron" menjaca!

Kvacilo nebi trebalo da bude zar ne?

Gde mu dodje cep na strani ili dole ..tesko da mogu nesto da uradim ,nemam ni garazu

Mislio sam na ovaj cep na prednjoj strani ,trebao bi da je on kontrolni ..prednja strana motora ka hladnjaku.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Imas imbus koji je na menjacu , prema hladnjaku, otvoris, i gurnes prst, osetices ulje.

Ako sumnjas lepo kupis menjacko ulje za Punta, i na plasticni cep gore na menjacu, tamo pored onog biraca brzina, dospes malo, kad je dobar nivo, pocece da curi na prednju rupu :)

Cilindri kvacila, ako se na njih misli, nemaju veze sa tvojim problemom...
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:

Post od mirko alvirko »

Ne Bax , mislio sam ne neki cilindar (spojnice) u sklopu menjaca ma sta to bilo ,tako mi rekose prijatelji mada je menjac visa matematika za njih(mozda su mislili na sinhrone tj.sinhron prve brzine ako ga punto uopste ima a trebalo bi .. ) .

Proverili smo ulje ,ima ga! :opustanje:

Videcemo za ostalo imam i jednog majstora koji mi je odrzvao stara kola ,pa je red da odvojim malo vremena za njega posle jedno tri godine ne vidjanja. :srbin:
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:

Post od mirko alvirko »

Trenutno mi je situacija za nijansu bolja -majstor je podmazivao i stelovao sajle,proveravili smo ulje u menjacu ..izgleda da sam imao problem i sa trecom mada manje primetan otpor koga sada apsolutno nema .

Za sada necu nista da cackam oko menjaca .

Imam u planu kociono ulje da zamenim s obzirom da sam na dve i po godine i blizu 50 znam da su razlicita misljenja do onih da ulje moze da stoji tri /cetri godine i trpi veliku km..kakva su iskustva ?
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Мени буквално од првог дана теже убацује у прву када је ауто у покрету.
Такође, тешко улази у другу брзину, нарочито када враћам из треће, мање када шалтам из прве.
Рекламирао сам у овлашћеном после месец дана, али ме ладно откачили, као - то је нормалан рад мењача.
Кад сам пробао мењач на З10, схватио сам да ипак није нормална ситуација.
И тако возим 23 хиљаде км...
Korisnikov avatar
mirko alvirko
Reactions:

Post od mirko alvirko »

Veruj mi jos od 17 .000 sam nekoliko puta isao u Ivice Devcica banovo brdo ,Delta na nbg dok sam bio u garanciji i u oba slucaju su probali ,vozio sam se sa njihovim majstorom da bi odgovor bio isti kao tebi-to je takav menjac ,sajle se ne dotezu,tj,ne steluju vec se menjaju ali kao necu nista dobiti ako ih zamnenim..

Ono sto sam saznao da sajle mogu da se steluju i da su to radili u AK Vozdovac po reklamaciji ..meni je trenutno dosta bolja situacija jer u pokretu u prvu uvek je ulazio uz otpor pa cak i prilikom starta iz stana mirovanja.

Inace meni je uz manji otpor isao i u trecu (osecaj kao da nije podmazan) u drugu nekako cudno kao sto kazes (3-2) ali sam to pripisao Fiat- menjacu.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Problem sa menjacem na Mirkovom Punto classic

Post od Saša »

Čekaj, a zašto ubacujete uopšte u prvu u pokretu? Što lepo ne stanete kada ste već toliko usporili da imate potrebu za prvom, pa lepo i bez problema ubacite?

Tapatalk
Odgovori