Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od sasha015 »

risk napisao: 18 Jun 2024, 07:47 Ok je rudnik litijuma .. u poređenju sa rudnikom uglja barem koje imamo nadomak Beograda, neuporedivo čistiji i manja ekološka katastrofa su. (.. u odnosu na ono što već imamo).
Još kad ne bi izvozili sirove rude litijuma u Kinu, nego kad bi CATL imao fabriku baterija u Srbiji, ili kad bi Rio Tinto prerađivali te rude nekako u direktne sirovine za baterije, to bi bila pesma.
Cenim misljenje.U smislu da je svaki rudnik los i da treba praviti gotov proizvod,a ne izvoziti sirovinu.
Juce procitah,kako se pegla rudna renta.
Umesto ciste sirovine od 1500 evra po toni,izvozis cerki firmi koncentrat sirovine ,nepreradjen po 200 evra po toni.
Drzavi placas rentu ,procenat za 200 evra.
Cerka firma,preradjuje koncenrat 200+100 prerada i dobije cistu sirovinu za 300 evra.
Znaci drzavi procenat od 200,a ne od 1500 evra.
Nema tu love ni za drzavu,ni za lokalnu zajednicu.Mrvice.

Nema tu sta da se prica,niti se sme.mnogo pricati.
Sve je otislo u p.m.
risk
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2024, 08:14

Post od risk »

sasha015 napisao: 18 Jun 2024, 09:15 Oni sto su prodali dedovinu za šaku zobi,sada besciljno lutaju gradom,izgubljeni u 50 kvadrata.
Kapiram,kad nemas,pa ti kapne 200-300-400.000 evra covek poludi.Zaboravi i rodjenu decu.
Ali,bez dedovine,zemlje,posla,novac se topi sa godinama.
200k - 400k nije "šaka zobi". To izadje na oko 1000 - 2000 evra mesecno zauvek za tebe i da ostavis u nasledstvo deci (i da povecavas povremeno sa inflacijom). (investiras u kombinaciju fondova akcija i obveznica i malo zlata da pokrije kratkorocne panike na trzistu). Jos je u Srbiji porez mali, odnosno posle 10 godina se ne placa uopste.

Nesto mi tih 200k - 400k zvuci neverovatno mnogo para.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Al sta ces onda ako prodas i umres a nisi imao zemlje na svoje ime?
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Post od Dzona »

Problem je što se ovde narod i ne pita mnogo - bukvalno ako se i kasnije pobune, dovešće autobusima batinaše i pobiće naeod protiv naroda.
Jedino rešenje jeste referendum (Da/Ne) i gotovo, ali od toga ekipa na vlasti trenutno beži kao đavo od krsta, bar sve dok se ne pripremi teren.

Srbija neće imati nikakve vajde od rudnika (osim zagađenja), ako se pravi rudnik samo zbog rude...
risk
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2024, 08:14

Post od risk »

ftj napisao: 18 Jun 2024, 11:26 Al sta ces onda ako prodas i umres a nisi imao zemlje na svoje ime?
.

Pretpostavljam sarkazam?

Za slučaj da nije, testament.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Vise neki cinizam, ni sam ne znam. Vidjao sam to vise puta gde su ljudi u tom fazonu, imaju neku zemlju koja je bukvalno bezvredna i zaparlozena al ne bi je prodali nikad jer imaju taj neki momenat da vredis onoliko kolko zemlje imas.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Brate, "omladina taksira, Kinezi moraju da dovode Kineze"... Kinezi nisu poznati kao dobri poslodavci, sigurno ne beže ljudi džabe od toga. A ako taksiraju, znači da ne vataju zjale. I u taksiju ne moraju pelene da nose.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Gazu napisao: 18 Jun 2024, 13:59 Brate, "omladina taksira, Kinezi moraju da dovode Kineze"... Kinezi nisu poznati kao dobri poslodavci, sigurno ne beže ljudi džabe od toga. A ako taksiraju, znači da ne vataju zjale. I u taksiju ne moraju pelene da nose.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Vrsta poslodavca u ovom slucaju ne igra ulugu.
Nije to Surcin,Pecinci i ostali pickinci oko Beograda gde imas 2.5 miliona ljudi na 10% teritorije Srbije.

Nema ko da radi.Nema radne snage.

Zato i dovode Kineze i primaju svakog iole sposobnog da izgura smenu.
Do pre par godina,se cekalo u redu za posao.Sada vise ne.
Nema naroda vise.

Taxi,dostavna vozila,voze klinci iz nekog sela.Da ne bi brali malinu,hranili svinje i pilice,dodju i uvate se taksija.Pa koliko zarade.
Lakse im je da palamude ceo dan u taksiji,nego u fabrici.Dok se ne dohvate inostranstva,kamiona,Beograda....

Lako je bedu na drugog nabaciti.Izvan ovog kraja retko ko kapira problem.

Sto se mene licno tice,voleo bih da je Avala puna zlata,sa zicom ka Banovom brdu i Sajmu,a da Zemun lezi na bakru.
Druga prica bi bila...
Ovako,lako je otpisati 100 hiljada zitelja...
Veoma lep i pitom kraj.Steta da bude unisten zarad par stotina miliona evra...

Over and out....
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Što se cele farse oko Rio Tinta tiče, malo je to više iskorišćeno kao politički marketing. Činjenica je da je sama ideja izvoza sirovine i zaobilaska rudne rente u punom iznosu nešto na čemu je neko zgrnuo ogromne pare. Isto tako je činjenica i da neće biti "kraj sveta" time što će se vršiti iskopavanje. Ono što više treba zamerati Rio Tintu jeste ta finansijska strana (prema državi uopšte), nego narušavanje ekologije. Nek me neko ubedi da će to više ugroziti životnu sredinu nego Kolubara što je ugrožava. S druge strane, ljudi su tu zemlju prodali, nisu mislili o ekologiji dok su uzimali novac. Ovi su to platili i hoće da iskoriste. Opet, ono što sam čuo iz relativno pouzdanih izvora je da Rio Tinto (tj. raznorazni podizvođači koji su upleteni u sve to), bar na ciframa nisu škrti.
Имам једно потпитање...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kolubara ne uništava pijaću vodu, iako naravno jeste ogroman udar na balans prirodnog okruženja.
Vadjenje rude bez ikakve dalje prerade je najgluplji mogući način rada -upravljanja jedne države.

Šteta koju Rio Tinto napravi je nenadoknadiva, a pare su smešno male u odnosu na to.

I pri svemu litijum je samo jedan od mogućih pravaca daljeg razvoja akubaterija, i veliko je pitanje da li ima perspektivu a već je 30tak godina masovna upotreba tih baterija bez nekog velikog napretka za to vreme a ni na vidiku nema ničega što bi moglo da bitno poboljša perfomanse.

Zemlja i voda uz vazduh su prirodni resursi koji se ne prodaju nikome, nikada...
Mi smo već napravili glupost prodajom (pitke) izvora vode. Isto uzimanjem para jednokratno a onda stalnim gubitkom svake godine para koje bi imali prodajom naše vode.

A voda postaje sve skuplja kao resurs.

Rio Tinto ima jako gadnu predistoriju poslovanja po svetu, na prilično su lošem glasu po posledicama poslovanja gde god da su se pojavili. Dobre pare su dali za tu zemlju, to stoji.
Mada pare dodju i prodju a trajno ostaje rezultat rudarenja. Kao sa Kolubarom teško je ispraviti štetu koja se napravi prirodi.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

ljubitelj napisao: 18 Jun 2024, 17:04
Vadjenje rude bez ikakve dalje prerade je najgluplji mogući način rada -upravljanja jedne države.

Šteta koju Rio Tinto napravi je nenadoknadiva, a pare su smešno male u odnosu na to.
To stoji apsolutno i u postu iznad sam već napisao da im više treba zamerati (tj. ne njima, nego onima koji su im to omogućili i pristali na te uslove) način na koji eksploatišu sirovinu i način na koji prejebavaju sistem.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

U isto vreme nas truju EPS iz termoelektrana, Kinezi u Boru i Smederevu, tajkuni seku šume i tovare ih u džakove peleta i izvoze u EU, bacamo šporete u reku, plastika svuda oko nas, pseća govna ne čistimo, motorno ulje mažemo na tarabe i prosipamo u kanalizaciju, ispuštamo govna u Dunav, prodajemo km2 u okolini BG budzašto, hektare u centru grada dajemo za džabe... Afrika. Otud i Rio Tinto.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

+1
Rio Tinto je posledica svega toga

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

+1
Samo se uklopili u priču.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

sasha015 napisao: 18 Jun 2024, 09:15 Ukinut.
Mi Loznicani,koji nemamo interes za rudnik,srednjih godina,nesto pameti o svetu oko sebe...
Za nas je projekat ukinut,zavrsen.
Tako je i za vecinu Radjevine i Jadra.

Oni sto su prodali dedovinu za šaku zobi,sada besciljno lutaju gradom,izgubljeni u 50 kvadrata.
Kapiram,kad nemas,pa ti kapne 200-300-400.000 evra covek poludi.Zaboravi i rodjenu decu.
Ali,bez dedovine,zemlje,posla,novac se topi sa godinama.
Loznica je DRUGI grad u Srbiji trenutno po gradjevinskim projektima.
Dosta love je Rio Tinto upumpao,kupujuci zemljiste.
Ali nema dovoljno.
Zida se na sve strane,a nas sve manje.17.000 dusa sa studentima ,uze gradsko jezgro.
Ne mozemo ni stadion da napunimo.

2 su opcije.
1.Rudnika nece biti.
2.Ako ga bude,ko god moze ce se iseliti.Ja prvi verovatno.Ali sto zapadnije,blize Baltiku.
Unisten ce biti ogroman potez veoma lepog i ruralnog,netaknutog kraja Srbije.
Trscis,Tronosoa,Banja Koviljaca ce turisticki biti unisteni.

Loznica se vraca 50 godina unazad sa kvalitetom vazduha.
A voda.Drina je jedna od cistijih reka.

Posao?
Posla i sada ima u fabrikama za 70-100.000.
Ali nema ko da radi.
Pa Kinezi dovode Kineze.
Omladina vata zjale,taksira i odlazi odavde.
Rudari,rudna renta,to je tek cirkus objasnjenje.
I tako....Drina tece i dalje.Cista jos uvek...
Skoro sam obilazio tvoj kraj, mesta koja si spomenuo i dolinu Jadra, jedan od najlepših ako ne i najlepši kraj u Srbiji, a obilazim je uzduž i popreko.
Odgovori