Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Re: Grčka

Post od Momčilo »

Mene od tih obilazaka na moru nervira samo ta vrućina, nekako je baš loše podnosim. Eventualno nešto predveče/uveče, ali kontam da se te znamenitosti tada ne obilaze :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ovo je zatvoreno i klimatizovano. Preporuka svima koji idu na tu stranu. Alvirko.još nije provalio i šerovao.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Heinz napisao: 19 Jun 2024, 15:44 Nama bilo extra pre 2 god. kad smo obišli Royal Thombs na tvoju preporuku.

Royal Thombs? prosvetlite i mene. Mi smo bili do Amphipolisa, kada su otkopali ono novo nalaziste i nisu bili sigurni da li je Aleksandar. I bilo je odlicno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Ja volim odmor pola pola. Pola da idem na divlje plaze, bez guzve, svoja oprema, mirno i zvuk samo talasa, a pola da se izlezavam na lezaljci ceo dan dok pici muzika u pozadini u mesavini sa talasima.

A zajednicko za oba slucaja dosta ohladjenog piva.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Grčka

Post od Saša »

Ovde je u pitanju grobnica Filipa Makedonskog, oca Aleksandra Velikog (tako pretpostavljaju, isto nisu 100% sigurni). Štaviše, kada su arheolozi raskopali tu veliku humku pored pomenutog sela našli su ustvari 4 fantastične grobnice grčkih kraljeva iz različitih perioda i onda su tu napravili veliku kupolu iznad svega, zagrnuli ponovo zemljom da izgleda spolja kao ranije a unutra su sve klimatizovali i obložili mermerom - napravili su u stvari fantastičan muzej od tog lokaliteta. Još jedna značajna stvar je da je to otkriveno tek tamo šezdesetih godina ovog veka, dakle mnogo posle perioda kada su Grčkom vladali i vršljali kojekakvi belosvetski probisveti, inače bi sve to sigurno završilo u Luvru, Berlinu ili nekom drugom velikom muzeju. Ja sam se zapanjio kako to sve izgleda i šta su tu sve pronašli (količina predmeta od zlata i srebra je stvarno fascinantna) tako da ne bih više da pišem, bolje da sami obiđete jer je jako blizu Soluna, odnosno iza leđa Olimpske oblasti (podno Olimpa). A malo ko zna za to. A tu je blizu takođe i još jedan veliki lokalitet, svetilište boginje Izide, mesto gde su Filip i Aleksandar kasnije polagali žrtve bogovima pre odlaska u ratove… istražujte malo ljudi… nije sve u prženju na plaži.
Poslednja izmena od Saša u 19 Jun 2024, 16:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Ja htedoh da pitam nesto oko plaža. Ali posle ovog Sašinog posta i poslednje rečenice, sad me sramota. BRAVO Saša! Ko udje u more, gubitnik!!!

Kass
Reactions:

Post od Kass »

Saša napisao: 19 Jun 2024, 16:55 Ovde je u pitanju grobnica Filipa Makedonskog, oca Aleksandra Velikog (tako pretpostavljaju, isto nisu 100% sigurni). Štaviše, kada su arheolozi raskopali tu veliku humku pored pomenutog sela našli su ustvari 4 fantastične grobnice grčkih kraljeva iz različitih perioda i onda su tu napravili veliku kupolu iznad svega, zagrnuli ponovo zemljom da izgleda spolja kao ranije a unutra su sve klimatizovali i obložili mermerom - napravili su u stvari fantastičan muzej od tog lokaliteta. Još jedna značajna stvar je da je to otkriveno tek tamo šezdesetih godina ovog veka, dakle mnogo posle perioda kada su Grčkom vladali i vršljali kojekakvi belosvetski probisveti, inače bi sve to sigurno završilo u Luvru, Berlinu ili nekom drugom velikom muzeju. Ja sam se zapanjio kako to sve izgleda i šta su tu sve pronašli (količina predmeta od zlata i srebra je stvarno fascinantna) tako da ne bih više da pišem, bolje da sami obiđete jer je jako blizu Soluna, odnosno iza leđa Olimpske oblasti (podno Olimpa). A malo ko zna za to. A tu je blizu takođe i još jedan veliki lokalitet, svetilište boginje Izide, mesto gde su Filip i Aleksandar kasnije polagali žrtve bogovima pre odlaska u ratove… istražujte malo ljudi… nije sve u prženju na plaži. Slika
Da, da, to je Vergina, glavni grad Makedonije za vreme Filipa, nikako da mi bude iole usput. Već duže vreme hoću da odem ali nisam imao pojma da je tako uredjeno.

Moraću da isplaniram sledeće godine definitivno.

Hvala!
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

@Heinz
Dobro sad tema ode u qrac a lepo sam napisao da svako treba da radi kako mu odgovara, mene stvarno ne interesuje dal ce neko da potrsi 5000e na letovanje ili ce da bude paradajz turista sa malo para u dzepu, to sto svako iznosi svoj vid letovanja je ok jer ima prava na to, ne pisemo da to nije dobro samo ako gledamo sam smisao odmora, a na sta se i odnosio moj komentar, onda ti za to ne treba more jer mozes bilo gde da se odmaras i u vikendici na selu a na more sa valjda najvise ide zbog mora i kupanja, meni recimo odavno nije interesantno da idem na bazen, i kad idem idem zbog klinca, ali se recimo na moru ne bih vadio iz vode ceo dan i uglavnom 90% vremena na plazi ja provedem u moru.

Sto se tice ovog istrazivanja sto Sasa pise, mene stvarno takve stvari ne zanimaju ni najmanje, istorija, obliasici crkava, grobnica, muzeja itd. ali ima ljudi koji znam da vole i to da uvrste u letovanje, kao i onih koji idu da se penju na olimp u toku letovanja i sl., podrzavam ali sam uvek za tako neke varijante da se odrade van sezone kad je prijatnije vreme i kad mozes namenski da se posvetis samo tome ali opet to je individualna stvar.
Poslednja izmena od OMP u 19 Jun 2024, 17:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Kass
Reactions:

Post od Kass »

Pa da te ne interesuje ko koliko potrosi ne bi stalno to potencirao, i ajde stvarno da diskutujemo o pametnijim stvarima koje se mogu raditi na odmoru, poput ove Vergine.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Gde sam ja potencirao trosenje para, daj citiraj me negde??? niti koga pitam koliko je sta platio i potrosio niti se ja izjasnjavam oko toga, cak ni ovako privatno ne pitam ljude koliko su platili smestaj, dal su se hranili po restoranima, placali lezaljke itd. sem kod bas bliskih ljudi
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ove godine ćemo da svratimo na Meteore. Nisam nikad bio. Dajte savete, tu valjda ima više manastira, koje posetiti, gde se ide kolima, gde se ide peške, svaki savet je dobrodošao.

Imam i rezervisan smeštaj, sa idejom da se prenoći tamo i u posle nastavi na Niki prelaz, da se izbegne Evzoni. Ako je ta ideja baš loša smeštaj može i da se otkaže a da se do Meteora skokne jedan dan sa mora.

Ako se vraćamo preko Nikija, da li ima za preporuku neko mesto za ručak u Makedoniji na toj trasi? Biće kriza što se propušta Javor Džoko.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Grčka

Post od Saša »

Što se tiče Meteora, dobro se raspitajte kojim danima je koji otvoren za posetioce da ne dođete a ono zatvoreno, ali moja neka srdačna preporuka je da se obavezno posete manastiri Veliki Meteor (manastir Preobraženja Hristovog) i manastir Varlaam, jer su najveći, najlepši i jedan pored drugog na dve litice tako da auto parkiraš na jednom mestu i peške se obiđu oba. I ta dva manastira su otprilike jedan ceo dan ili bolje rečeno jedno produženo jutro (treba imati i dosta kondicije za obići više od toga - videćete tamo o čemu pišem), sa ručkom negde u blizini (gradić Kalampaka je podno manastira) plus povratak - taman ceo dan ispunjen. Za više manastira mora da se prenoći pa naredni dan dalje, zato je ono planiranje sa početka priče još bitnije. No ako obiđete ta dva prelepa manastira - obišli ste Meteore u suštini. A ostatak možete i ostaviti za sledeće letovanje
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ne znam kakav vam je plan, imaju manastiri radno vreme. Bude pretoplo popodne, bolje je prepodne obilaziti.
Mi smo tu svratili u povratku sa Kefalonije, obišli samo Veliki Meteor, i noćili u Kalabaki (nije Kalampaka :)).
Podržavam predlog za Niki, a za ručak nemam ideju, jeli smo prošle godine u Šumskim Fenerima i šta znam, nećete ostati gladni, ali neuporedivo sa Javorom bilo kojim (a popularno, bude gužva i nema mesta).
Ove godine idemo na drugo mesto u Bitolju, pa ću da javim ako bude OK i ne bude kasno za info.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ja sam ga tako zapamtio ali u pravu si, vidim sada na Google Mapsu.
Odgovori