Dobro veče
Re: Dobro veče
Jurnjava po poznatim putevima 

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Drugar skoro kupio Qashqai. Imao ga je 10-tak dana kad mu se desilo da ga nije ugasio. Otišao u restoran, tamo proveo 2-3 sata, kad je izašao - auto radi. Skoro je sigurno da mu je start-stop bio aktivan i da se motor ugasio kad je parkirao, a da se posle uključio sam recimo zbog klime. Njegova propust što nije isključio auto, ali je i razumljiva greška ako ti nešto drugo skrene pažnju u tom trenutku, motor ne radi, izlaziš iz auto i to je to. Pogotovo dok se još nije srodio sa autom i dok neke radnje ne postanu automatske. Pretpostavlja i da je ostao otključan. Ključ je bio sa njim, nekih 50-100m dalje. Šta bi se desilo da je neko seo i krenuo da vozi auto? Da li bi auto stao u nekom trenutku?
Ne kontam sta je ponovno aktiviralo start stop sistem ako si izasao iz auta, zar njega ne aktiviraju samo pedale??? Zasto bi se ukljucio zbog klime? Jel menjac automatski ili manuelni, ako je manuelni onda je ostao u leru ocigledno ali kako ga to nije navelo da ubaci u brzinu posle parkiranja tad bi skontao da nije ugasio motor jer je morao kvacilo da stisne da ubaci u brzinu, motor bi se startovao i tad bi provalio da treba da ga ugasi, ne razumem nista. Inace kod tog keyless sistema motor radi iako odes sa kljucem dalje od auta a takodje se moze odvesti auto bez kljuca samo ce alarm ili lampica na tabli da signaliziraju da nema kljuca i ako ugasis auto vise se ne moze pokrenuti bez kljuca u blizini, tako da je neko ladno mogao da otera tj ukrade auto ali mislim da nikako ne bi mogao vise da ga pokrene bez kljuca. Po meni je to malo glupo jer taj keyless bi trebalo biti i neki vid zastite, tipa kad se udalji kljuc od auta i izgubi signal da se motor sam ugasi, time bi se sprecila kradja vozila.
Odvezivanje sigurnosnog pojasa vozača i/ili otvaranje vozačkih vrata i/ili "izlazak" ključa iz kabine bi svakako moralo da deaktivira start&stop sistem.
Razna kola, razna rešenja, ali njemu je auto sigurno pištio i sigurno je radio kad je izašao iz auta, ostavio ga je upaljenog. Nema teoretske šanse da se upalio motor sam od sebe, ako ECU nije detektovao vozača unutra (teg na sedištu, vezan pojas). Ne isključujem neispravnost oba sistema na tom autu, ali mislim da je verovatnoća za to jako mala.
On je jednostavno ostavio automobil upaljen i otišao, što se dešava ljudima kada imaju keyless koji sam zaključava. Kada se napušta vozilo, treba ga pogledati i proveriti, kao što treba kada se prilazi vozilu, zato je bolje kada keyless zaključava dodirom na kvaku, a ne sam od sebe.
On je jednostavno ostavio automobil upaljen i otišao, što se dešava ljudima kada imaju keyless koji sam zaključava. Kada se napušta vozilo, treba ga pogledati i proveriti, kao što treba kada se prilazi vozilu, zato je bolje kada keyless zaključava dodirom na kvaku, a ne sam od sebe.
Dešavala mi se slična situacija, ali sam skontao čim sam izašao iz auto da je ostao upaljen jer se čuje. A sada imam naviku da gledam u instrument tablu, jer kad je ugađen onda ne sija ništa. 

- grujicd
Ima automatski menjač što olakšava ovaj propust. Što bi morao motor da radi u trenutku izlaska? Možda ste svi poisključivali start-stop ili ga stalno gasite pa ne računate da auto može da bude "ON" a motor ugašen. Kad vozim po nekad drugarov XC60 nikad ne znam da li sam ga ugasio jer motor sve jedno ne radi kad stanemo.
Pored toga taj QQ je mild hibrid, moguće je (nisam siguran) da i klimu pogoni iz te male baterije. Pa kad se baterija potroši pali opet motor, koji je prethodno ugasio start-stop sistem.
Teoretišem, ali deluje mi da start-stop plus blagi hibrid plus automatik mogu da dozvole ovaj scenario.
Pored toga taj QQ je mild hibrid, moguće je (nisam siguran) da i klimu pogoni iz te male baterije. Pa kad se baterija potroši pali opet motor, koji je prethodno ugasio start-stop sistem.
Teoretišem, ali deluje mi da start-stop plus blagi hibrid plus automatik mogu da dozvole ovaj scenario.
Ma on definitivno nije skontao da mu motor radi, izasao iz auta obzirom da je automatik nije ni obratio paznju a motor vrv tih pa ako se doda i okolna buka nije uopste nemoguce da je zaboravio da ga ugasi, pogotovo sa keyless-om, da je obican kljuc male su sanse da bi mu se desilo.
Ne verujem da ista od struje u autu moze da pokrene start-stop sem pedala pogotovo kad nema nikog u autu jer je sistem sto neko rece povezan i na pojas, sediste i ko zna sta jos.
Ne verujem da ista od struje u autu moze da pokrene start-stop sem pedala pogotovo kad nema nikog u autu jer je sistem sto neko rece povezan i na pojas, sediste i ko zna sta jos.
- grujicd
Ne kapiram. Pa start stop ugasi motor kad si stao, ako su zadovoljeni svi parametri. Apsolutno je moguće, čak vrlo verovatno da će motor sam da se ugasi kad završiš parkiranje. I da se upali ponovo ako zatreba.
Neće, ako otvoriš vrata ili otkačiš pojas. Ako je upaljen motor, ostaće da radi, ako je ugašen, ostaće ugašen.
Ne postoji scenario po kom se motor sam pali, bez vozača unutra, pod uslovom da je automobil ispravan.
Ne postoji scenario po kom se motor sam pali, bez vozača unutra, pod uslovom da je automobil ispravan.
- grujicd
Kao inženjer i programer apsolutno mogu da poverujem da postoji scenario kad će da se desi nešto što nije očekivano 

Ja više puta zbog takvih čudnih scenarija nisam uspeo da skontam iz prve zašto meni auto pišti ili jednostavno neće da se zaključa. Nešto ostane upaljeno i nema šanse da provalim šta.
Na kraju rešim problem tako što ga upalim pa ugasim regularno ponovo.
Na kraju rešim problem tako što ga upalim pa ugasim regularno ponovo.
E pa to bi bukvalno spadalo u p1 kritikal issue kad bi tako nesto moglo da se dogodi. Al sve ukazuje na to da jednostavno nije skapirao da mu motor radi.
Može, ali bilo koji kvar na SS sistemu bi mu izbacio BC kao grešku, i ugasio bi sistem, tako da opet ne bi moglo da se desi da je automobil kriv. Prosto previše uslova mora biti ispunjeno da bi SS funkcionisao, pa sad koja je verovatnoća da je to sve otkazalo kao glič u matriksu i samopopravilo se. Neka proba da na upaljen auto otvori vrata ili otkopča pojas, pa neka vidi šta će da se desi.grujicd napisao: 21 Jun 2024, 10:58 Kao inženjer i programer apsolutno mogu da poverujem da postoji scenario kad će da se desi nešto što nije očekivano![]()
- grujicd
Moguće je i da nije čuo motor. Glasna ulica u centru Bgd. Samo taj scenario nije toliko zanimljiv za "šta ako" scenario.
Inače u USA, gde ima dosta garaža povezanih sa kućama, je bilo slučajeva gušenja kad ljudi navikli na keyless sistem zaborave da ugase auto, a ključ bude blizu i u dometu. Nisam našao za start-stop, verujem vam da je tako opasna situacija ipak predviđena i da ima niz uslova koji sprečavaju da se motor ponovo upali kad vozač nije unutra.
https://www.freep.com/story/money/cars/ ... 419233001/
Inače u USA, gde ima dosta garaža povezanih sa kućama, je bilo slučajeva gušenja kad ljudi navikli na keyless sistem zaborave da ugase auto, a ključ bude blizu i u dometu. Nisam našao za start-stop, verujem vam da je tako opasna situacija ipak predviđena i da ima niz uslova koji sprečavaju da se motor ponovo upali kad vozač nije unutra.
https://www.freep.com/story/money/cars/ ... 419233001/