Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljubitelj »

E onda fali i podatak o kretanju plate/ prihoda kroz taj period da se lepo poredi i stekne slika o realnom odnosu promene vrednosti novca.
Da li je i plata faktor 4 za 20 godina?
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46

Post od Nemanja987 »

Čisto sumnjam da je x4 otišla plata, možda x2.
Frankfurt (bar ova moja) okolina, cene stanova stagniraju 2019-2024.
To je renta, mislim da je za kupovinu čak malo krenulo i na dole.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

To mi je stvarno malo čudno. Kirija prati sve ostalo, a nema šta nije poskupelo u poslednjih 5 godina. Naročito nekretnine.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Inace je 25 godina. Skocile manje od 2x Evo podataka modalnih godisnjih plata u NL

2000 € 24.958
2002 € 28.000
2004 € 29.000
2007 € 30.000
2019 € 35.000
2024 € 44.000

https://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen
N_L
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2016, 06:59

Post od N_L »

Tema je dosta aktivna, ne bih da upadam kao padobranac sa svojim problemima ali moram.
Vec sam jednom pisao, pricao, mislio 10000 puta i dalje se lomim. Evo pisem listu, gledam je, razmisljam al dzaba.
Sve se svodi na taj komfort i izlazak iz komfort zone jer cim me nesto cera da razmisljam o odlasku ocigledno postoji razlog.

Od malena sam htio da napustim balkan, iz raznih razloga, i ucinio sam to u srednjoj, pa se vratio nezadovoljan iz Amerike, nakon toga bilo je vrijeme za fakultet i umjesto budala da odem u EU negdje ostanem u CG.. tu izgubio vremena i preselio se u Beograd. To je bio jedan fin skok, zivim sam, provod, novo sve, svasta nesto. Ali vremenom naravno sve je to izgubilo car, sad samo zivim tu, vec evo 10 godina i nerviram se oko svega i svacega na sta ne mogu da uticem.

Negativnih razloga ima mnogo, gledam listu pozitivnih i to su uglavnom konformizmi, znas ljude, porodica prijatelji, snadjes se, lakse pocnem biznis privatni jer sistem i sve poznajes itd takodje jedana od stvari sto sam zapisao i sto mi je zapala za oko a trebala bi da bude zapravo negativna stavka je - mozes sve parama da zavrsis. Sto i jeste problem. Para nikad dovoljno, ja sam takav, a i situacija da rijesis nikad dovoljno i onda u krug ludilo.

Znam da odlazak nece to rijesiti, ne bjezim od sebe to radim na sebi ali rijesice ove druge svakodnevne stvari koje me izludjuju, a to je npr: retardiran narod. Pricam u globalu ali tu spadaju sns glasaci i politicari, kriminalci, muljatori, propalice itd, da ne nabrajam, ljudi zbog kojih drzava propada.
Sistem, uredjen sistem mi treba. Kultura, opsta i generalna. Ljepota grada, da sam u lijepom gradu jbg meni ovo mnogo utice na raspolozenje, kad god zadjem van nekih mjesta osjecam se kao u kasabi nekoj.
Infrastruktura, gradski prevoz da je na nivoi, ulice su nam RASPAD, ne znam ulicu koja se ne raspada.
Zdravstvo, skolstvo, djeca u kakvom okruzenju ce da mi odrastu? (nemam ih jos)

Ne znam, mnoge od ovih stvari mozes da ignorises, mozes da se pravis da ti nisu vazne i okupiras se drugima al jebem ga meni jesu donekle vazne, vazna mi je i ta stabilnost cijelog sistema, posla, da postoji drzava da nije sve na jednom covjeku i kad on ode bog zna sta ce biti.

Ali opet, sve mi je tu, tako lako, blizu, spremno... Uprkos tome plan mi je sada da trazim specificne poslove gdje bih mogao da se specijaliziram (ekonomista, racunovodstvo i bankarstvo najvise radim ali radio sam i u drugim oblastima finansija) u specificnim okruzenjima i drzavama. E tu kad bih upao to bi dobra privremena promjena bila. Nakon toga, ideja je jos jedan master da upisem i dok njega radim nadjem posao adekvatan, predjem na tu vizu, zavrsim master i ostanem. A gdje to? Pa, Bec npr. Provodim tamo mnogo vremena i po svemu mi je grad po taman, ima sve sto ja trazim i vise. Od skoro sam poceo i o Amsterdamu da razmisljam jer je slicno donekle mimo sto ima vise imigranata iz odredjenih djelova svijeta (ironicno, znam) i dalje je.
Te 2 lokacije npr mogao bih ovim planom, naci zanimanje koje mogu da radim a deficitarno i ostanem. Naravno i Njemacka al mi se ne svidja zivot tamo, eventualno Bavarija i Baden Vutemberg i naravno Svica ali to je vec komplikovanije a Njemacka mi dodje kao kompromis iako je najlakse otici.

Ne znam, previse se vremena lomim na ovome, bas previse da moram da presjecem jer ce me pojesti iznutra a stojim u mjestu. Tj nije da bas stojim ali mogle bi neke stvari dosta brze da se desavaju i kad imas cilj... ovako neke stvari u vazduhu stoje (npr. da odma pocnem privatni posao dodatno vs master vani i proces seljenja, da krenem da stedim vise za stan vs da stedim za selidbu i zivot). Znam da mi struka nije neka od najtrazenijih ali zato se trudim da budem veoma dobar u tome i sto vise neke nise "ubodem" kako bih bio koristan i nezamjenjiv.

Ima jos 1000 stvari sto se moze nabrojati i reci, svaki put mi drugacija verzija mi dodje u glavu ali ovo je otprilike to. Ne znam sta ocekujem, savjet? Mozda samo da se malo izjadam, naglas da pricam, mozda pomogne. Savjet je svakako dobrodosao pogotovo od ljudi sto su otisli.
Nije ni ja da ocekujem med i mlijeko i da nece postojati mnoge od ovih stvari i tamo, realan sam i putovao sam dosta ali necemo imati predsjednika koji je direktno povezan sa ljudima sto su mleli druge ljude..........

No da ne nabrajam pozitive negative, jedna od glavnih stvari meni je finansijska stabilnost. Kad si stabilan, tu se vracam na ono gore, u Srbiji sve mozes za novac, privatna skola, privatno zdravstvo, putuj, gubi se, zaobidji "obicne ljude". ALi ja nisam taj tim, pravican sam,smeta mi dosta toga i onda me to jede, plus povrh toga sam osoba kojoj nikad nije dovoljno tako da se nikad ne osjecam stabilno zapravo jer samo treba jos jos.. radim na tome, znam, ne ceka me resenje, mozda lakse nosenje sa tim kad si u zemlji gdje ima mnogo vise jednakih od ovolikog raspona kod nas.

No dobro, evo 3 sata, ne mogu da spavam i rekoh napokon opet da napisem post na ovu temu, ako iko procita hvala i kao sto rekoh otvoren za bilo kakve savjete. P.S. 34 god imam, osjecam se kao da imam 25 dok ovo pise mi razmisljam o ovim stvarima a u tom periodu sam razmisljao zapravo na koji cu splav veceras :) al to je proslo i postalo neinteresantno odavno.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ako sam dobro razumeo, nemaš porodicu. To ti mnogo olakšava.

Ja sam se malo raspitivao i generalno je situacija prilično nezgodna u smislu da život postao preskup u odnosu na ranije. Primer ovo što je Ljuba postavio. Tako da ko mora da izdržava porodicu sa nekom osnovnom platom, to danas ne može. Ako si sam idi, nemaš šta da izgubiš.

Sad baš vidim objavu na Fejsbuku, uvek to lepo zvuči ali nisam siguran da je sve baš tako...

https://www.facebook.com/10006797727492 ... l/?app=fbl

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Moj iskren savet (ako me neko pita za misljenje) je ko god dolazi ovde zbog para, a u Srb moze lepo da zaradi (moje kolege IT-jevci npr), nemoj da se muci. Odmah odustanite i nastavite svoj zivot tu. Vazi i za ostale grane koje mogu dobre poslove da nadju. Jednostavno, te ljude zulja cifra na kraju isplatnog listica. I to je ok. Sve drugo im je prihvatljivo, manje ili vise i osim malo vise novca, problema ne bi imali. Ne kazem to zbog toga sto necete vise zaraditi ovde i dalje je to vise i dalje je na kraju odnos "dobijeno-ulozeno" bolji, ali nece vas uciti srecnim.

Kome smeta nesto drugo, tipa: javasluk, prljavstina, nerad dravnih sluzbi, lopovluk svih nivoa vlasti, nemogucnost da se izborite za svoja prava, briga za bezbednost i buducnost dece, losi uslovi obrazovanja i najbitnije sta mozete novo da naucite u svojoj bransi, e to je druga prica. Probajte, mozda vam odgovara drugo okruzenje, a mozda je ta povezanost sa okruzenjem, prijateljima itd itd mnogo veca nego sto mislite pa ste spremni da zrtvujete sve za to. I najbitnije, ko ne zeli nimalo da se promeni (navike, ponasanje, stavove) nemoj da ni da pokusava. Ne kazem da su oni paemtni a mi glupi pa moramo da naucimo, vec ako si u Rimu budi rimljanin. Znaci prilagodi se, ne sve ali ono najbitnije. Cak tu ne ubrajam jezik uopste.

Za koga jedino znam da bukvalno progleda kada dodje ovde su lekari (ne govorim za medicinske tehnicare, vec bas za lekare) i ljudi koji nisu mogli da nadju nista bolje od prodavnica/kiosk poslova pa im je dolazak ovde bukvalno novo poglavlje zivota.

my 2 cents
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Dzoni_m napisao:
my 2 eurocents
Isravljeno :D

TapaT

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Kakav je to Crnogorac koji nema svoje mikro okruzenje? :)

U svakom slucaju moras sam sa sobom da odlucis.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ali ova recenica iz Facebook objave :) tacno pokazuje blazenstvo neznanja..
Belgija nema naftu ni minerale, ali ima poštene ljude i zato je životni standard građana ove zemlje jedan od najboljih na svetu.
Da ali jug (Wallonie) zemlje zivi na racun severa (Vlaanderen), i imaju jedne od najvisih poreza (za one koje rade) u Evropi. Plus da ne napominjem nacionalne tenzije, posto Belgija najvise lici na Bosnu - a po Holandiji kruze vicevi o njima kao o Bosancima :) a tek losu infrastrukturu i gradove (u poredjenju sa NL)..

PS: Inace Brisel je kanton za sebe posto nisu mogli da se dogovore kome ce da pripadne…

Nepravde uvek i svuda ima, bitno je samo kako se uguras i snadjes, gde god na svetu. Sada dobro je probati vise stvari jedna mozda upali za tebe :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Jedno je kad razmišljaš "da li ići ili ne", a skroz drugo da kreneš baš konkretno da planiraš odlazak - tu mogu da isplivaju stvari koje ti možda neće odgovarati ili koje mogu da budu nepremostive prepreke. Recimo sestra mi se zagrejala da ode u Sloveniju ali kad je krenula konkretno da gleda šta kako ispalo je da je dosta teže nego što je mislila.

Na tvom mestu ja bi se odmah prešaltovao u konkretno planiranje odlaska. To ne mora da znači i da si definitivno doneo odluku! Već samo da prelaziš na mnogo detaljniju fazu istraživanja. Prestani da razmišljaš i o našim političarima i o svemu što te ovde nervira. Zamisli da si definitivno rešio da ideš i kreni da istražuješ šta bi bili sledeći koraci.

- koja viza može da ti obezbedi boravak. Koje su opcije, ako je viza za studiranje koji je posle put da ostaneš? Ili si na tački nula kad završiš master? Ako je viza preko posla, koliko uopšte ima poslova koji bi ti sponzorisali vizu i cimali se da baš tebi strancu sređuju papire? Koja je šansa da nađeš posao u struci ako ne znaš jezik ali ni lokalne propise? Da li se naša diploma priznaje odmah ili mora neka nostrifikacija? Da li ekonomista sa obrazovanjem i iskustvom u Srbiji uopšte može da se zaposli u struci? Da li bi ti neki međunarodni sertifikat pomogao? Koliko je bitno da znaš jezik i na kom nivou?

- ako i uspeš da nađeš vizu preko posla, da li će to biti posao u manjem mestu a ne tamo gde si hteo, jer te kompanije imaju manje izbora pa su spremnije da se cimaju oko papira? Npr prijatelji su pre par godina otišli u Novu Goricu baš zato što je neka kompanija tamo bila očajna pa je bila spremna da radi papire za ekonomistu (revizija). Prijateljica je posle probala da nađe posao u Ljubljani već iz situacije da je tamo i da ima već neke papire ali nije uspela. Očekujem slično i u Austriji ili Holandiji, u Beču i Amsterdamu imaju pregršt lokalnih kandidata među kojima mogu da biraju.

- šta se dešava sa takvom vizom ako poželiš da promeniš posao ili daš otkaz, koje su ti tu mogućnosti ili si u neku ruku potčinjen koji skroz zavisi od kompanije i nemaš nikakvog izbora? Moraš da istražiš koje konkretno opcije postoje za tebe i šta imaju od mana.

- gde bi stanovao? Kolike su cene stanova, koliko ti treba za depozit, koliko da se minimalno skućiš, da li je uopšte moguće naći stan po tvojoj meri u Beču ili Amsterdamu, ili bi morao da živiš u nekom selu 10km dalje? Da li bi morao da tražiš cimera? Kreni odmah da gledaš oglase za stanove kao da se sutra seliš, da vidiš realno stanje na terenu.

- Da li uopšte tamo možeš da priuštiš nivo života na koji si navikao, da platiš stan sa kojim si zadovoljan, da ideš na kafu, kod frizera, u restoran... Znam, u perspektivi je nebo granica, ali pogledaj realno kakav posao možeš da nađeš u startu, koliko bi ti bili troškovi u toj prvoj fazi kad moraš da se skućiš itd.

- koja je šansa da uopšte kupiš nekretninu ako rešiš da ostaneš za stalno? Koliko treba da skupiš para da bi mogao i kredit da uzmeš?

- Zamisli svoj život van posla, šta ćeš da radiš kad dođeš kući a nemaš nikog, da li si čovek koji će vrlo brzo da potone psihički zbog toga ili ćeš moći to da preguraš, da nađeš novo društvo, da li već imaš neke ljude tamo, da li će ti ljudi imati vremena ili jure svoje obaveze, imaju decu i milion aktivnosti oko toga?

- brate, je li misliš ti da se ženiš i da praviš porodicu, imaš li ovde neku ribu, ako nemaš ovde, kad ćeš i kako ćeš tamo da nađeš? Imaš 34 godine, neke stvari u životu su daleko važnije i od Vučića i od svega ostalog. Imati porodicu i dizati decu nije lako ni preko, a ni ovde, to je teško kako god da okreneš. Ovde može da bude i lakše ako imaš podršku u vidu babe i dede, neki ljudi to uzmu zdravo za gotovo a u stvari može da bude presudna razlika.

Tako da ti je moj savet da veoma konkretizuješ potragu, šta ako bi hteo za koji mesec da budeš preko, da li je to uopšte izvodljivo? I ako jeste da li bi morao da trpiš prevelike kompromise? Ali sve sve da znaš konkretno, koja viza ti treba, i koji posao možeš da dobiješ, u kom delu grada bi živeo, koliko para bi ti ostajalo na kraju meseca, sve više znaš to bolje.

Posle ovoga bi trebao bolje da znaš na čemu si, možda uvidiš da postoji realna šansa da odeš i da budeš zadovoljan, a možda shvatiš i da ćeš tamo dobiti gori život bar u prvih nekoliko godina.

I još nešto. Malo sam stariji od tebe, imam 51 godinu. Ceo život na vestima slušam neka sranja, i dok je bila SFRJ bila je inflacija, stabilizacija, zabrane uvoza, nisi mogao ovo nisi mogao ono, a onda je došao još gori period, to svi znamo. Na kraju dok čekaš nešto idealno prođe život. A onda povučeš malo loptu unazad, vidiš da ljudi žive, prave decu, imaju sto načina da budu srećni. Bitno je da ti nađeš sebi način da budeš srećan i zadovoljan a ne da se fokusiraš na negativne strane kojih ima ohoho, to niko ne spori.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Mnogo razmisljas kao da nisi ITjevac :) Niko se nije posrecio od previse planiranja :) Sve je bukvalno pitanje pokusaja, trenutka i srece, sve ostalo je sranje…. Isto kao i sa privatnim / bracnim zivotom… Znas da moze da bude dobro, ali sta ce te zadesiti ko zna… A da ne pricam o zdravlju, cak i u dosta mladjim godinama…. Evo ja prosao 55 pa sam klasifikovan kao Senior (55+) u NL, pa mogu da dobijem besplatan kurs rada sa kompjuterom izmedju ostalog… Jeeeee…..
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Pa sad, čovek pravi planove a bog se smeje. A pogotovo ljubav i porodica ne mogu da se isplaniraju.

Ali možeš da se informišeš da vidiš šta je uopšte moguće u praksi.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Informacije (mislim na opste) - najcesce nude neku vrstu demo verzije :) i to kakve (optimisticka / pesimisticka) vrlo zavisi od izvora. A realnost je uvek drugačija i to vrlo često drasticno...

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Dok ne presavije tabak, nista od toga. Kako je risto otisao u austriju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori