Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Koliko troši?

Post od ljubitelj »

Eto, sada da ti kažem da sam danas "u gradu" sa Jazz-om ostvario prosek potrošnje od 2,3 na nešto preko 5 km ( što je u smislu dužine distance totalno irelevantan uzorak ), tebi to ne znači ništa, jer ti ja mogu reći da sam vozio "ovako" ili "onako" :) Ali, klimu svakako nisam palio, jer kada sam ušao u kola parkirana na suncu, u njima je bilo preko 50 stepeni ( termometar mi meri samo do 50, pa ne znam koliko je zaista bilo iznad 50 ) i nisam video smiso da palim klimu za samo par km do moje garaže.
Jel se šališ, ne vidiš smisao klime leti, izeš bilo koju cifru ako toliko paziš na štednju goriva :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Znam lika koji nije palio grejanje zimi jer je mislio da ce tako ustedeti gorivo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imam na BC trenutnu potrošnju goriva svakog potrošača posebno. Moderne klime toliko malo troše da je suludo mučiti se.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Nije se rad klima uređaja tj. kompresora menjao mnogo tokom godina, pa da sada mnogo manje troše. Hoću reći, odavno to nije neka stavka u potrošnji, a princip rada je isti…

Doduše, usled ušteda dosta novih automobila ima poddimenzionisane klima uređaje. Možda tada manje troši… 😊
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Otkad su varijabilni.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

ljubitelj napisao: 13 Jul 2024, 18:18
Eto, sada da ti kažem da sam danas "u gradu" sa Jazz-om ostvario prosek potrošnje od 2,3 na nešto preko 5 km ( što je u smislu dužine distance totalno irelevantan uzorak ), tebi to ne znači ništa, jer ti ja mogu reći da sam vozio "ovako" ili "onako" :) Ali, klimu svakako nisam palio, jer kada sam ušao u kola parkirana na suncu, u njima je bilo preko 50 stepeni ( termometar mi meri samo do 50, pa ne znam koliko je zaista bilo iznad 50 ) i nisam video smiso da palim klimu za samo par km do moje garaže.
Jel se šališ, ne vidiš smisao klime leti, izeš bilo koju cifru ako toliko paziš na štednju goriva :)
Da bi se sprečio razvoj gljivica u instalacijama uredjaja za klimatizaciju ( koje je posle nemoguće očisititi sa isparivača sem da fizički sve rasturiš ), klimu treba gasiti par minuta pre kraja vožnje ( a ostaviti da radi duvanje ), kako se ne bi desilo da zbog razlike temperature u trenutku gašanje vozila isparivač ostane suviše hladan, pa da dodje do kondenzacije na njemu i dobrih uslova za rast gljiva.

Da li se slažemo oko toga ? Čuo si nekada za to? Milion puta je to napisano, na milion mesta.

Ako se oko toga ne slažemo, ako je tebi nebitno da li ćeš da truješ sebe i porodicu sa "pečurkama" u sistemu klimatizacije, onda nema šta dalje da polemišemo.

A ako se slažeš da klima uredjaj treba ugasiti bar oko 5 minuta pre završetka vožnje, objasni mi, kako ćeš tokom urbane vožnje od samo 5 km da sistemom klimatuzacije ohladiš zagrejanu kabinu ( mada ti za to, ako je u kolima bilo +60, treba barem 10-ak do 15 minuta, pri čemu će jako dugo najpre da radi na maksimumu, tako da neću čuti ni svoje misli ) i da još ugasiši klima uredjaj oko 5 minuta pre kraja vožnje, kako bi se sistem ohladio i ne bi došlo do kondenzacije ?

Naravno da ću je za svaku vožnju dužu od 5 km uključiti, ali, za tako kratko, neću da bih hladio. A hoću kada je potrebno i na 100 metara da bih sprečio magljenje kabine. Kao što je ne gasim tokom bilo kog putovanja.

Kada je napolju +40, kao danas, za urbanih 5 km, otvoriš kola, prozore, sačekaš minut, sedneš, i odvezeš se.
Ja nisam "princeza na zrnu graška". Pa da se krećem samo "od klime do klime", od tržnog centra do tržnog centra i slično. Ja sam danas vozio i bicikl, doduše, svega 20-ak km, po sunc, ali, meni ne smeta da vozim bajs po suncu ni onda kada je u hladovini +40. Penjao sam se par puta uz te uslove i bajsom iz Kotora u Njeguše :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mislim da je potrebno max minut za sušenje na ovoj vrućini.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Šanse nema za tako kratko vreme. Isprobavao sam. I posle par minuta od gašenja izduvava relativno hladan vazduh, što znači da je isparivač još uvek dosta hladan, a što je garant da će doći do kondenzacije.
A sistem jednom kad se otruje, možeš da se slikaš "do groba" sa tim kolima, imaćeš ubuduće povremeno smrad pečuraka kao da u kolima voziš kakve lešine. To što ćeš da imaš smrad samo po sebi je totalno nebitno. Trebalo bi da je bitno zdravlje.
Mada, sve je to oko zdravlja na naki način "stvar ukusa".
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja sam na svim kolima do sad gasio klimu oko minut pre stajanja, sa ventilatorom na najjače. Nikada, ni na jednim kolima, nisam imao smrad iz klime, tako da kapiram da ni pečuraka nije bilo.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

"Nekoliko minuta pred kraj vožnje, isključite klimu, samo ostavite ventilaciju. Tako ćete sprečiti stvaranje bakterija jer njima pogoduje vlaga."

https://www.unirent.rs/blog/kako-pravil ... lu-44.html
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Malo je minut, čak i po ovakvom vremenu. Dok god osetite da sa vazduhom isteruje i vlagu - nije osušio...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 13 Jul 2024, 18:47 Otkad su varijabilni.
Pa ne troše manje energije klime, samo mogu varijabilno da imaju manje snage odnosno manje hlade.

Kompresor je samo prosta pumpa, mora da potroši energiju za svoj rad shodno zapremini koju sabija.
Manja zapremina, manji protok, manje hladjenje... ništa se nije promenilo 50godina sa radom klima, i dalje je freonski ciklus osnova rada. Za nijansu su danas klime malo bolje izradjene što se tiče izmenjivača.

Pre 2 dana rešavao klimu na MB Sprinteru, ide 870grama freona. Mala kabina, hladi ko blesavo, tj kako treba brzo za par minuta ohladi i na ovim temperaturama.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pedalaš, kavih crnih 5 minuta za sušenje, treba oko 30 tak sekundi da je ventilator na najjačem da osuši.

Radi sigurnosti ostaviš ceo minut, to je dovoljno. Tako radim 30 godina i nikada problem.

Kada udješ u auto i uključiš ti (ili se sama) na najjače treba klima da za 2-3 minuta ohladi primetno kabinu.
Glavno je da isuši, da izvuče vlagu, nije toliko sama temperatura vazduha ta koja pravi neugodnost.

Ako ne uspe postoji neki problem, bilo da je preslaba (konstruktivno nema dovoljan rashladni kapacitet) billo da je nešto neispravno.

To ti je oko 1-1,5km vožnje.

Ja vreo auto uključim na leru klimu, sačekam oko 15-20 sekundi sa otvorenim vratima da se izbaci onaj vruć vazduh iznutra, sednem, zatvorim vrata i krenem.
Automatika klime zatvori dovod spoljnog i vrši recirkulaciju unutrašnjeg.
Oko 6,000litara vazduha u minutu je kapacitet ventilatora, 6 kubika/min. Kabina je otprilike tolika, dakle za 1 minut klima jse oseti da solidno hladi.

A noviji auti sami rade to isušivanje, nakon gašenja motora i klime automatska klima pali samo ventilator i preko senzora vlage prati stanje.
Trenutno sam u fazi da sam napravio elektronski modul koji to radi umesto mene automatski po gašenju motora, testiram trenutno i ideja mi je da uradim taj mali "upgrade" na postojeću automatiku klime.
Zato jer mi se desilo da zaboravim na tu 1 minut pre stizanja na cilj da isključim kompresor.

Mislim glup ti je taj ton, svi znamo to opšte oko kondenzacije, kako radi klima, kako se oduzima vlaga, kako se suši isparivač i tako to...ne treba praviti dramu oko jednostavnih stvari.

Meni je klima i leti i zimi uključena stalno, držim na automatici i to je po mom iskustvu najbolje.

Zaboravio sam pa da dodam, klima u autu ima reda 6-8kW rashladni kapacitet, to je ako se porede kućne klime negde kategorija 18,000Btu split sistema.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pa nidža ti napisao da su promenljive zapremine kompresori.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

ljubitelj napisao: 13 Jul 2024, 22:46 Pedalaš, kavih crnih 5 minuta za sušenje, treba oko 30 tak sekundi da je ventilator na najjačem da osuši.

Radi sigurnosti ostaviš ceo minut, to je dovoljno. Tako radim 30 godina i nikada problem.

Kada udješ u auto i uključiš ti (ili se sama) na najjače treba klima da za 2-3 minuta ohladi primetno kabinu.
Glavno je da isuši, da izvuče vlagu, nije toliko sama temperatura vazduha ta koja pravi neugodnost.

Ako ne uspe postoji neki problem, bilo da je preslaba (konstruktivno nema dovoljan rashladni kapacitet) billo da je nešto neispravno.

To ti je oko 1-1,5km vožnje.

Ja vreo auto uključim na leru klimu, sačekam oko 15-20 sekundi sa otvorenim vratima da se izbaci onaj vruć vazduh iznutra, sednem, zatvorim vrata i krenem.
Automatika klime zatvori dovod spoljnog i vrši recirkulaciju unutrašnjeg.
Oko 6,000litara vazduha u minutu je kapacitet ventilatora, 6 kubika/min. Kabina je otprilike tolika, dakle za 1 minut klima jse oseti da solidno hladi.

A noviji auti sami rade to isušivanje, nakon gašenja motora i klime automatska klima pali samo ventilator i preko senzora vlage prati stanje.
Trenutno sam u fazi da sam napravio elektronski modul koji to radi umesto mene automatski po gašenju motora, testiram trenutno i ideja mi je da uradim taj mali "upgrade" na postojeću automatiku klime.
Zato jer mi se desilo da zaboravim na tu 1 minut pre stizanja na cilj da isključim kompresor.

Mislim glup ti je taj ton, svi znamo to opšte oko kondenzacije, kako radi klima, kako se oduzima vlaga, kako se suši isparivač i tako to...ne treba praviti dramu oko jednostavnih stvari.

Meni je klima i leti i zimi uključena stalno, držim na automatici i to je po mom iskustvu najbolje.

Zaboravio sam pa da dodam, klima u autu ima reda 6-8kW rashladni kapacitet, to je ako se porede kućne klime negde kategorija 18,000Btu split sistema.
Slažem se.
Ton je bio neprimeren.
To je bio i moj utisak kada sam pročitao šta si i kako napisao.
Ali, nema veze. Ne zameram. Zaista.
I svako po svome.
Ti hladi i na urbanih 5 km, ja neću.
Ti leti gasi klimu 30 sekundi pre kraja vožnje, ja ću 5 minuta pre.
Srećan Ti, srećan ja.
Valjda je to najbitnije. Da smo svi srećni.
Život čine stvari male.
:)
Odgovori