SUP board
Re: SUP board
Hvala.
Koliko naduvate, max ili? Vidim da preporučuju da se smanji pritisak ako stoji na suncu, a nije u vodi?
SUP je super stvar, meni bolja nego kajak. Mi smo do sa iznajmljivali, medjutim ove godine poručili na naduvavanje, valjda će biti ok. Test za 10-ak dana.
Koliko naduvate, max ili? Vidim da preporučuju da se smanji pritisak ako stoji na suncu, a nije u vodi?
SUP je super stvar, meni bolja nego kajak. Mi smo do sa iznajmljivali, medjutim ove godine poručili na naduvavanje, valjda će biti ok. Test za 10-ak dana.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Kajak je po meni bolji ako ima na 1-2km ostrvce, uvala, nešto što može da se obiđe (recimo Mamula sa Žanjica), i da povezeš još nekoga, možda i dete, možda da poneseš vodu. Kum i ja smo pre par godina čak išli tako i u nabavku u Porto Koufo, ubacimo paket vode i par piva i veslaj. Mislim moglo je i kolima, ali je ovo bilo malo vikinško zezanje.
Međutim to su ređe situacije na moru, veća verovatnoća je da nećeš imati ništa posebno u dometu kajaka.
Za sve drugo daska je bolje zezanje, lakše se ponese, lakše se skloni sa plaže, lakše se osuši na kraju, bolje se deca zezaju sa njom, skaču, penju... I moja je preporuka za dasku ako se bira jedno od ta dva.
Međutim to su ređe situacije na moru, veća verovatnoća je da nećeš imati ništa posebno u dometu kajaka.
Za sve drugo daska je bolje zezanje, lakše se ponese, lakše se skloni sa plaže, lakše se osuši na kraju, bolje se deca zezaju sa njom, skaču, penju... I moja je preporuka za dasku ako se bira jedno od ta dva.
Meni sto se ultra lako spakuje i relativno lako suši. Plus super za sunčanje i izbegavanja na moru. Ja ga punim na na nešto manje od 1 a na njemu piše 1.05 i onako preko 0.8 je već kamen
Sent from my SM-S906B using Tapatalk
- grujicd
Kako tako malo, ako je u barima, moja daska se duva na 15 bara.
Puno je 15 bara. Pre ce biti 15 PSI, sto je blizu 1 bara
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
- grujicd
U pravu si 

Kao neko čije dete trenira kajak, a i ja sam jedno vreme, i imam prijatelje koji su decenijama u kajaku i kanuu na profesionalnom nivou, moram reći da je ovo što si napisao izuzetno, ali izuzetno opasno... I Tamiš je opasan za kajak, a kamoli more da se toliko udaljavaš sa detetom.grujicd napisao: 22 Jul 2024, 21:24 Kajak je po meni bolji ako ima na 1-2km ostrvce, uvala, nešto što može da se obiđe (recimo Mamula sa Žanjica), i da povezeš još nekoga, možda i dete, možda da poneseš vodu.
Ljudi nekada nisu ni svesni u kakav problem mogu da se uvale i sa SUP daskom kada odu malo dalje, i često možeš videti početnike koji loše plivaju (tj. osobe bez bar osnovnog formalnog poznavanja stilova, itd) i udaljavaju se sami bez neke grupice.
Voda i sportovi na vodi su prelepi, ali uz veliki oprez.
- grujicd
Možda bi mogao malo da napišeš nešto o tim rizicima, nisam ironičan. Svaki kontakt sa vodom nosi neke opasnosti i treba pametno birati šta je za zajebanciju a šta ne.
Ja sam po prirodi oprezan čovek ali možda ovde nemam dobru percepciju opasnosti. Uglavnom se ne udaljavam 100-200m od obale, ne idem kad su talasi ili jači vetar, ne približavam se stenama, deca mi nisu više baš mala, pratim stalno preko sata kakva mi je brzina jer je teško na vodi proceniti koliko struja utiče, ako ima nekog vetra biram da idem prvo na onu stranu gde se boriš protiv vetra, da povratak bude lakši, gledam da ne idem u zonu gde se kreću ozbiljnija plovila, itd. Moj subjektivan osećaj je da je kajak na naduvavanje - ne pričamo o čvrstim sportskim kajacima, dosta stabilan, nije ga uopšte lako prevrnuti. Daleko stabilniji od SUP-a, a ima i više komora, pa mu zato dajem veće ocene za bezbednost između ta dva. Po meni najveći faktor rizika na moru je da te pokupi gliser ili jetski, srećom u Grčkoj nema toliko divljanja kao u Crnoj Gori.
Taj izlet do Mamule je bio najopasnija stvar koju sam radio sa kajakom, i tad sam išao sa ženom bez dece. Išli smo rano ujutro kad nije bilo plovila koliko obično bude u tom delu, ali opet ne bi taj poduhvat ponavljao.
Ja sam po prirodi oprezan čovek ali možda ovde nemam dobru percepciju opasnosti. Uglavnom se ne udaljavam 100-200m od obale, ne idem kad su talasi ili jači vetar, ne približavam se stenama, deca mi nisu više baš mala, pratim stalno preko sata kakva mi je brzina jer je teško na vodi proceniti koliko struja utiče, ako ima nekog vetra biram da idem prvo na onu stranu gde se boriš protiv vetra, da povratak bude lakši, gledam da ne idem u zonu gde se kreću ozbiljnija plovila, itd. Moj subjektivan osećaj je da je kajak na naduvavanje - ne pričamo o čvrstim sportskim kajacima, dosta stabilan, nije ga uopšte lako prevrnuti. Daleko stabilniji od SUP-a, a ima i više komora, pa mu zato dajem veće ocene za bezbednost između ta dva. Po meni najveći faktor rizika na moru je da te pokupi gliser ili jetski, srećom u Grčkoj nema toliko divljanja kao u Crnoj Gori.
Taj izlet do Mamule je bio najopasnija stvar koju sam radio sa kajakom, i tad sam išao sa ženom bez dece. Išli smo rano ujutro kad nije bilo plovila koliko obično bude u tom delu, ali opet ne bi taj poduhvat ponavljao.
Uh pravite mi sad zazubice sa SUP daskom. Nešto se i razmišljao da je uzmem ali opet koristio bih je samo 10-tak dana godišnje. A da iznajmim onda mi skupo spram cene nove i tako se vrtim u krug.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Jel posle svakog dana izduvavate sup pa bacate u gepek ili okacite na krov? To mi samo deluje kao veliko mucenje, inace iznajmljivao sam par puta i jeste dobra zabava, a vidim da sad imaju i organizovane voznje na raznim lokacijama po srb.
Najbolja kombinacija je ako se ima apartman blizu vode, što sam i imao par puta, onda ga napumpas i koristis. Ako idem na plaže autom onda mi je najlakše da ga svaki dan pumpam i ispumpavam... Jedino je problem imati dovoljno prostora za napumpani SUP pored auta (dokle kabl od pumpe dobaci), a sve ostalo nije ni najmanje smor. Nadjes neki hladic i čekaš 10 min dok se ne napumpa. Pražnjenje je još brže, za 30 sec može da se pakuje. Jedino je problem sto ga treba dobro osusiti i očistiti od peska, što može da bude smor, plus na punim plažama treba naci mesto gde ga ostaviti da se osuši. Kada ima tuš na plazi, uvek ga malo i iztusiram.
Sve u svemu meni do sada nije bio naporan za korišćenje a enormni plus mu je što je bas mali kada se zapakuje...

Sve u svemu meni do sada nije bio naporan za korišćenje a enormni plus mu je što je bas mali kada se zapakuje...

- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Kao sto Ljuba rece kad si blizu vode sve je lakse,mi u zadnje dve god tako radimo,prvi dan naduvamo i pre odlaska izduvamo.
Naravno pre finalnog pakovanja operemo i osusimo i tek onda u ranac.
Nas sup je dosao sa komplet opremom ukljucujuci i dvosmernu pumpu i silidno brzo se naduva,takodje je preporuceni pritisak 15 psi,mada je kod nas uvek nesto manje.
Jedino sto mi fali je dvostrano veslo i stalno mi promakne da ga na vreme( pre odmora) kupim.
Inace super stvar i moja/nasa preporuka u svakom slucaju.
Naravno treba misliti i na to da je i spakovan prilicno glomazan i zahteva dosta mesta u prtljazniku.
Naravno pre finalnog pakovanja operemo i osusimo i tek onda u ranac.
Nas sup je dosao sa komplet opremom ukljucujuci i dvosmernu pumpu i silidno brzo se naduva,takodje je preporuceni pritisak 15 psi,mada je kod nas uvek nesto manje.
Jedino sto mi fali je dvostrano veslo i stalno mi promakne da ga na vreme( pre odmora) kupim.
Inace super stvar i moja/nasa preporuka u svakom slucaju.
Naravno treba misliti i na to da je i spakovan prilicno glomazan i zahteva dosta mesta u prtljazniku.
Mi ga nismo ni vraćali sa obale prošle godine na Skopelosu. Ove je bio na počasnom mestu, pošto nismo više pešaci. 

I ne treba dvostrano veslo, vesla se sa jedne strane odgovarajućom tehnikom.

Zavisi od prtljažnika. Kod nas nestane.Naravno treba misliti i na to da je i spakovan prilicno glomazan i zahteva dosta mesta u prtljazniku.
I ne treba dvostrano veslo, vesla se sa jedne strane odgovarajućom tehnikom.
- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Naravno da zavisi od velicine prtljaznika,zato sam i napisao.
A sto se tice veslanja,znam vrlo dobro kako se radi,odrastao sam na Savi i prakticno citav zivot imao camac.
I uprkos tome mi treba dvostrano veslo jer mi je mnogo lakse da sedecki veslam sa njim nego da gulim samo sa jedne strane.
Mada su to po meni samo licne preference.
Sup je svakako zezancija i uzivancija i ko moze treba da ga ima u opremi.
Kod nas je u upotrebi i na slatkim ( reke i jezera) i na slanoj vodi, tj nije ogranicen samo na god odmor vec se koristi u svakoj prilici kad se ide na neku vodu.
A sto se tice veslanja,znam vrlo dobro kako se radi,odrastao sam na Savi i prakticno citav zivot imao camac.
I uprkos tome mi treba dvostrano veslo jer mi je mnogo lakse da sedecki veslam sa njim nego da gulim samo sa jedne strane.
Mada su to po meni samo licne preference.
Sup je svakako zezancija i uzivancija i ko moze treba da ga ima u opremi.
Kod nas je u upotrebi i na slatkim ( reke i jezera) i na slanoj vodi, tj nije ogranicen samo na god odmor vec se koristi u svakoj prilici kad se ide na neku vodu.
Dvostrano veslo je zakon! Mada se onda više koristi u modu kajak nego SUP. Ko mene i u mercedesu i sada u Nisanu ceo sup stane ispod prtljaznika, pa mogu svuda da ga vozim a da mi ne smeta
a ni da ga primećujem 
PS: Ja sam ga i inicijalno kupio da ga koristim u Holandiji ispred kuće kada je lepo vreme, za to je idealan.. A imamo i 2 jezera na 5 min veslanja.. Jos samo kada bi imali malo više lepog vremena...

PS: Ja sam ga i inicijalno kupio da ga koristim u Holandiji ispred kuće kada je lepo vreme, za to je idealan.. A imamo i 2 jezera na 5 min veslanja.. Jos samo kada bi imali malo više lepog vremena...