Dobro veče
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Dobro veče
Tu (kod kupovine novog vozila u inostranstvu) ima nekih zavrzlama. Valjda se ne može prevesti automobil mlađi od 6 meseci, ali sada se ne sećam da li to važi za sve zemlje, EU i sl. To je ujedno i zaštita dilera, jer se cene automobila razlikuju od zemlje do zemlje.
TapaT
TapaT
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Što znači da se eventualno može uvesti samo neko test vozilo.
Starije od 6 meseci - to verovatno znači da toliko mora biti najmanje registrovan. A to je onda praktično uvoz polovnog automobila i zato je moguće.
Starije od 6 meseci - to verovatno znači da toliko mora biti najmanje registrovan. A to je onda praktično uvoz polovnog automobila i zato je moguće.
kupac je nas drzavljanin privatno lice, rodjen u srbiji a od pre par godina je i drzavljanin makedonije (tamo zivi i radi).. interesuje ga kupovina novog automobila u srbiji i da ga prebaci u mkd, registruje i vozi..
Sto ga ne bi vozio tamo sa SRB tablicama, znam ljude koji zive u MK godinama voze na nasim tablama skoro kupili i nov auto isto registrovan u SRB a tamo voze
Pa ovde neka kupi novi auto i vozi ga, ovde ga registruje, ovde plaća poreze i sve vezano za auto.
Državljanstvo nije bitno. Vozi bez problema sa našim tablicama privremeno kao i svi.
I ja godinama ima SRB tablice a vozim po MKD, nikakav problem.
E sad mislim da novi automobil ne može da uveze u MKD već samo polovni tj kada prodje 6 meseci registracije u Srbiji ili bilo gde (kao i bilo koji polovni procedura sa sve MKD homologacijom ako to još tamo treba, ne pratim izmene).
.
Treba se raspitati u MKD, kako može tamo fizičko lice da uvozi novi automobil kako već
registrovan negde tako i nov bez ikakve prethodne registracije.
Ako tamo živi i radi onda nije više gradjanin (prebivalište je u Mkd, onaj beli mkd karton vraćen u MKD policiju) Srbije već Makedonije pa onda tamo i kupuje, registruje, tablice i sve ostalo je vezano za MKD.
Državljanstvo nije bitno. Vozi bez problema sa našim tablicama privremeno kao i svi.
I ja godinama ima SRB tablice a vozim po MKD, nikakav problem.
E sad mislim da novi automobil ne može da uveze u MKD već samo polovni tj kada prodje 6 meseci registracije u Srbiji ili bilo gde (kao i bilo koji polovni procedura sa sve MKD homologacijom ako to još tamo treba, ne pratim izmene).
.
Treba se raspitati u MKD, kako može tamo fizičko lice da uvozi novi automobil kako već
registrovan negde tako i nov bez ikakve prethodne registracije.
Ako tamo živi i radi onda nije više gradjanin (prebivalište je u Mkd, onaj beli mkd karton vraćen u MKD policiju) Srbije već Makedonije pa onda tamo i kupuje, registruje, tablice i sve ostalo je vezano za MKD.
Nisam bas siguran da je legalno voziti srb tablice ako imas prebivaliste(pa i mkd drzavljanstvo). Mozda u praksi moze al pravno formalno treba proveriti.
Na primer ti ne mozes ni u okviru eu voziti auto sa tablicama druge eu zemlje ako si na radu u drugoj zemlji.
Na primer ti ne mozes ni u okviru eu voziti auto sa tablicama druge eu zemlje ako si na radu u drugoj zemlji.
Sa ovim Open balkan stvarima, su doneli valjda olaksice za radnu snagu da lakse mogu nase gazde da ih zaposle, tako da bi imalo logike da mogu normalno i recimo sluzbena kola da voze koja su registrovana u Srbiji.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
Sasvim legalno, provereno. Samo svakih 179 dana treba da predješ granicu one zemlje gde si privremeno boravio.
Nema uticaja državljanstvo ni u Srbiji ni u Makedoniji za vožnju auta.
Za EU ne znam, ali koliko vidim u praksi mislim da nisi u pravu već da ima istih 179 (6 meseci) dana pravilo.
Nema uticaja državljanstvo ni u Srbiji ni u Makedoniji za vožnju auta.
Za EU ne znam, ali koliko vidim u praksi mislim da nisi u pravu već da ima istih 179 (6 meseci) dana pravilo.
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Nema za EU. Tih 6 meseci vazi ako si drzavljanin druge zemlje, dolazis tu turisticki i onda max 6 meseci smes da vozis to vozilo (posle moras da izadjes iz EU i vratis se tako resetujes 6 meseci) ili ako si drzavljanin zemlje clanice EU i preselio si se, onda imas rok od 6 meseci za preregistraciju. Za mene, drzavljanina Srbije, kada odem u Nemacku i imam privremeni (ili stalni) boravak, onog momenta kada prijavim boraviste, kraj. Ne smes vozilo da vozis vise tj moras da ga preregistrujes. Isti su uslovi, smatra se za licnu imovinu nisu neke dazbine, ne znam bas te detalje. Mnogi to ne znaju i nasi ljudi se prave pametni za tih 6 meseci pa kada ih zaustavi policija i vide da imas prebivaliste, ide kazna.
ZA MK-SRB kapiram da nije moguce uopste zakonski, ali verovatno ako pokazujes odgovarajuca dokumenta i ne pokazujes ona druga, mozes da se provuces.
ZA MK-SRB kapiram da nije moguce uopste zakonski, ali verovatno ako pokazujes odgovarajuca dokumenta i ne pokazujes ona druga, mozes da se provuces.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Logicno je, ako radis u XY zemlji onda tamo placas dazbine za auto, poreze, tamo deres infrastrukturu najvise, pa i osiguranje valja da je iz drzave gde boravis.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Od komsije drugar zivi i radi u MKD, sad ne znam koje papire ima, ali vozi auto na SRB tablama, bas cu da ga pitam za detalje.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Kakav olimpijski trans gay mindfuck večeras...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ajde, ajde, to su sad nove evropske vrednosti.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Bog je tamo rekao laku noć.
Kome se god ne sviđa je nazadan i mrzac svih "ljudskih" prava
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Kome se god ne sviđa je nazadan i mrzac svih "ljudskih" prava
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Nisam gledao, ali mi je i pola minuta pred finale EURA bilo dovoljno